-
Autóalkatrész értékesítő
-
Tejelő szarvasmarha telep- Műszakvezetői állás
-
Műszaki ügyintéző
-
Állásajánlat
-
recepciós
-
Tejelő szarvasmarha telep- telepi munkás
-
Bolti Eladó
-
CNC fafeldolgozó
2024. 10. 14
-
Éttermi Munkatárs | Mór
2024. 10. 22
-
Árufeltöltő
2024. 10. 22
-
MFB Pont Specialista - Pestszentlőrinc
2024. 10. 23
-
Alkatrész Kiszállító – megemelt bérrel (Debrecen)
2024. 10. 23
-
Elektromos tervező (villamosmérnök)
2024. 10. 23
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Diólikőr elkészítése július elején válik aktuálissá. Egy 120 éves, bevált receptet mutatunk olvasónk nagymamájának receptesfüzetéből.
A még érettlen zöld dióból számos finomság készíthető, most olvasónk, Molnár István osztotta meg velünk nagymamájának féltve őrzött, közel 120 éves diólikőr receptjét.
Nagymama a receptkönyvvel
A likőr készítése nyáron esedékes: a diók már elég szép nagyságukat elértek július elejére, ilyenkor a háziasszony kötőtűvel megszurkálta. Ilyenkor van a gyümölcs olyan állapotban, hogy csonthéjukat késsel könnyedén négyfelé lehet vágni.
Diólikőr zöld dióból
6-7 szem zölddiót kockákra vágva üvegbe teszünk, fél liter borszesz társaságában. Régebben nehézsége volt a tiszta etil alkohol (a tiszta borszesz/spiritusz) beszerzése, de manapság gyógyszertárban már könnyedén hozzájuthatunk. Kevés narancshéj, 10 szem szegfűszeg, kevés fahéj, kiló pirított cukor jön hozzá, melyet liter vízzel azután feloldunk, a spiritszhoz adunk, 3-4 hét múlva leszűrjük, a pincébe eltesszük, és bő év múlva kitűnő. Kóstolásával mi nem vártuk meg a bő évet, decemberben már kínáltuk, kóstolgattuk, az alábbi módon tálalva:
Boy feje levehető, csőben végződik, tehát likőr tároló/kiöntő
Molnár István Mihály és felesége Jutka Gellért-hegy