A legfinomabb diólikőr recept - így készítsd el!

5

Diólikőr elkészítése július elején válik aktuálissá. Egy 120 éves, bevált receptet mutatunk olvasónk nagymamájának receptesfüzetéből.

A még érettlen zöld dióból számos finomság készíthető, most olvasónk, Molnár István osztotta meg velünk nagymamájának féltve őrzött, közel 120 éves diólikőr receptjét.

nagymama

Nagymama a receptkönyvvel

A likőr készítése nyáron esedékes: a diók már elég szép nagyságukat elértek július elejére, ilyenkor a háziasszony kötőtűvel megszurkálta. Ilyenkor van a gyümölcs olyan állapotban, hogy csonthéjukat késsel könnyedén négyfelé lehet vágni.

zold_dio_likor

Diólikőr zöld dióból

6-7 szem zölddiót kockákra vágva üvegbe teszünk, fél liter borszesz társaságában. Régebben nehézsége volt  a tiszta etil alkohol (a tiszta borszesz/spiritusz) beszerzése, de manapság gyógyszertárban már könnyedén hozzájuthatunk. Kevés narancshéj, 10 szem szegfűszeg, kevés fahéj, kiló pirított cukor jön hozzá, melyet liter vízzel azután feloldunk, a spiritszhoz adunk, 3-4 hét múlva leszűrjük, a pincébe eltesszük, és bő év múlva kitűnő. Kóstolásával mi nem vártuk meg a bő évet, decemberben már kínáltuk, kóstolgattuk, az alábbi módon tálalva:

001

Boy feje levehető, csőben végződik, tehát likőr tároló/kiöntő

Molnár István Mihály és  felesége Jutka Gellért-hegy

értékelés