Hogyan tároljuk helyesen a diót?
Az utóbbi időben talán még fontosabbá vált a dió helyes tárolása, amikor az új kártevő, a dióburok fúrólégy feldézsmálja előlünk a termés nagy részét.

A dióburok fúrólégy károsításának hatására felére esett vissza hazánkban a diótermés az elmúlt években. A nyugatról terjedő kártevő már megjelent a Duna túloldalán is, és nyomában nagy pusztítás tapasztalható. Fontos tehát, hogy a meglévő készleteinket megfelelő módon tároljuk el a következő évre/évekre.

A pucolatlan diót szüret után ki kell szárítanunk, amelynek legjobb módja, ha kiterítjük száraz, szellős helyen - mondjuk egy padláson vagy csapadéktól védett teraszon, garázsban. A száradás kb. 2 hónapig tart, közben néha forgassuk meg, majd akasszuk fel lyukacsos zsákba. Hűvös helyen akár 1-2 évig is tárolható, de érdemes mielőbb felhasználnunk.

Meleg helyen, lakásban a diót nem érdemes tartnunk, mert könnyen megavasodhat.

dio_tarolasa

A pucolt dió még kényesebb a tárolásra, a spájzban ráadásul könnyen a molyok martalékává válhat. Pucolva vagy ledarálva, légmentesen lezárva tegyük a mélyhűtőbe, s csak közvetlenül a felhasználás előtt vegyük csak elő.

 

Diós receptek:

Téli tipp: Diós céklasaláta

dio_cekla_salata.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Karácsonykor kaptam a medinillát, az elején csak elkezdtek lepotyogni a virágai. Azt hittem azért, mert vége a virágzási időszaknak, de az utóbbi időben szürkés foltok jelentek meg a leveleken. . .

A Medinilla kényes növény, nem könnyű tartani.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Illatoznak

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

2600 Vác, Cserhát u. 13.
1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.