-
recepciós asszisztens magán egészségügyi intézményben
-
Hideghívó
-
Kereskedelmi vezető, félpótkocsi értékesítő
-
gipszkartonozás, szárazépítés
-
Állásajánlat, gépkezelő
-
Masszőr Hölgy kolléganőt keresek Hévízi munkahelyre.
-
közjegyzőhelyettes
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Értékesítő - Megemelt bérrel (Mezőtúr )
2024. 07. 27
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Első eladó
2024. 07. 27
-
Sportpálya-karbantartó
2024. 07. 27
-
Ingatlanfejlesztési menedzser
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![Vigyázat, aknéveszély!](https://www.edenkert.hu/wellness/6874/nagykep_916x515/vigyazat-akneveszely.jpg)
Amikor elmúltak a serdülő, pattanásokkal teli évek, fellélegeztünk. Évekkel később, amikor feltűnnek az arcunkon a pirosan virító nagyobbacska dudorok, nagyon megijedünk, és nem tudjuk mire vélni a dolgot. Gyorsan elkezdünk kapkodni, gyógymódok után kutatni és drága krémeket vásárolni, hogy mielőbb elmulasszuk az éktelenkedő ragyákat. Nem is gondolnánk, hogy a háttérben olyan banális dolog áll, mint a táplálkozási szokásaink.
Az akné és az ételek összefüggése
Franciaországban kutatást végeztek, hogy felfedjék a táplálkozási szokások és az egészségügyi problémák közötti összefüggéseket. Mint ahogy annyi mindent befolyásol szervezetünkben az elfogyasztott étel, úgy a bőrünkre is hatással van. A kutatásban résztvevők majdnem fele jelezte, hogy szenvednek a felnőttkori akné megjelenésétől. A pattanással küzdőknél kiderült, hogy jelentősen több tejterméket, cukros üdítőt és csokoládét fogyasztottak, mint a többiek, akik nem küzdenek pattanással.
Magas glikémiás indexű ételek és a pattanás
A glikémiás index egy olyan értékelési rendszer, melybe azokat az ételeket tudjuk besorolni, melyek szénhidrátot tartalmaznak. Ezek lehetnek alacsony és magas glikémiás indexű ételek. A magas glikémiás csoportba tartozó ételek gyorsan szívódnak fel, és így gyorsan emelkedik, majd csökken a vércukorszint. Az alacsony glikémiás indexű ételeknél pont az ellenkezője áll fenn. Ha sok magas glikémiás indexű ételt fogyasztunk, akkor emelkedik az inzulinszint, mely serkenti az androgén hormon szintjének emelkedését.
![akn akn](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/6874/akn.jpg)
A megemelkedett férfi hormon serkenti a faggyútermelést, illetve hiperkeratózist okoz. E két dolog az oka a fokozott pattanás képződésnek. Így a kerülendő ételek csoportjába tartozik többek között a fehér lisztes, fehér cukros ételek, üdítők, csokoládé, krumpli és a finomított ételek.
Ha az étkezésünkre odafigyelünk, de mégsincs javulás, akkor érdemes bőrgyógyászt felkeresni, aki kivizsgálja, hogy pontosan mi áll a háttérben.
Hogyan táplálkozzunk?
Ha gyanakszunk arra, hogy valamely táplálék áll a második tinikorunk hátterében, akkor több dolgot tehetünk. Először is írhatunk egy úgynevezett „bőrnaplót”, melybe felvezethetjük, hogy mit ettünk, mikor alakult ki a pattanás, és melyik hozzávalóra gyanakszunk. De választhatjuk a kihagyásos étkezést is. Ilyenkor azokat az ételeket teljesen kihagyjuk, melyek gyanúsak számunkra. Ilyenkor legalább 3 hétig tilos a „bűnös” ételeket fogyasztani, majd egy napig vissza kell terhelni a problémásnak tűnő ételt. Ezek után figyelni kell a bőrünket, hogy okozott-e gondot a hirtelen megterhelés.
Érdemes életmódot váltani, alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztani, és kerülni kell főleg a fehér lisztes, cukros ételeket. Ajánlott minimálisra csökkenteni a tejtermékek fogyasztását is, hogy bőrünk újra pattanásmentes legyen.