Szürkepenész veszélyezteti a szamócát!

5
Szürkepenész veszélyezteti a szamócát!
A szamócát rajtunk kívül számos kártevő, bogár és atka is szereti, de csapadékos időben a szürkepenész vagy gyümölcsrothadás a legnagyobb ellenfél. Érési szezonban is védekezhetünk ellene.

Nem árt tudni a szamócáról (Fragaria x ananassa)

 

Szamócáról dióhéjban

A szamóca (Fragaria x ananassa) napfényigényes és csak jó vízáteresztő talajon érzi jó magát. A szamóca palánták néhány évig teremnek. A palántaültetés optimális ideje az április: soros termesztés esetén az ideális sortávolság 70-80 cm, a tőtávolság pedig 30-40 cm. A palántát olyan mélyre kell kihelyezni, amilyen mélyen előzőleg volt. Ha túl mélyre helyezzük, a tenyészőcsúcs a kis levelekkel együtt befullad és elhal. A magas ültetés miatt a gyökérzet egy része a levegőbe kerül, a gyökerek ilyenkor gyorsan kiszáradnak.

A folyton termő szamócák esetében az első hat hétben megjelenő virágokat távolítsuk el, hogy jobb legyen a gyümölcsképzés és a növény kondíciója. Érdemes a talajra mulcsot vagy fekete fóliát helyezni. Ezzel megvédhetjük a növényt a hidegtől, a talajról felcsapódó sártól és csökkenthetjük a talajnedvesség elpárolgását.

 

 

Szamócáról dióhéjban

A szamóca károsítói:

 

A szamóca-bimbólikasztó bogár (Anthonomus rubi) sötét színű, 2-3 mm nagyságú. A felnőtt egyedek a virágbimbókat kilyukasztják ormányukkal, majd a benne lévő pollennel táplálkoznak. Elrágják a virágkocsányt, így a virágok lehullnak. A korai fajtákat általában erősebben károsítják.


Védekezés a szamóca-bimbólikasztó bogár ellen:
Színcsapdák kihelyezésével előre jelezhetjük kártételt. Ellenük rovarölő szerekkel (pl. metilparation, foszalon, deltametrin hatóanyagú vegyszerekkel) védekezhetünk tavasztól.

 

Szamócáról dióhéjban

A szamócaatka (Tarsonemus pallidus) a levelek sejtnedvét márciustól szívogatja, aminek következtében a leveleken apró foltok jelennek meg. Súlyos esetben a levelek növekedése lelassul, sőt el is halhatnak. A virágkocsány rövidül, a termés elaprósodik. Veszélyes kártevő. Elsősorban a szaporítóanyaggal terjed. A száraz, meleg nyár kedvező számára, egy nemzedék akár 7-18 nap alatt is kifejlődhet.


Védekezés a szamócaatka ellen:
virágzás előtt és szüret után védekezhetünk triazofosz, amitráz hatóanyagú szerekkel.

 

 

Szamócáról dióhéjban

A szamóca érő termésén hűvös, esős időben terjed el a botrítiszes gyümölcsrothadás (Botrytis cinerea). A termés először fakó, majd barnás színű lesz, rajta szürkésfehér bevonat jelenik meg. A beteg tövek eltávolítása, továbbá a gyommentesítés és a talaj takarása mind hasznos lehet az ellene való védelemben.

Vegyszeres védelemre (háromszor kell végezni a virágzás kezdetétől) az iprodion, vinklozolin, procimidon hatóanyagú szerek használhatók.

értékelés