Szürkepenész veszélyezteti a szamócát!
A szamócát rajtunk kívül számos kártevő, bogár és atka is szereti, de csapadékos időben a szürkepenész vagy gyümölcsrothadás a legnagyobb ellenfél. Érési szezonban is védekezhetünk ellene.

Nem árt tudni a szamócáról (Fragaria x ananassa)

 

Szamócáról dióhéjban

A szamóca (Fragaria x ananassa) napfényigényes és csak jó vízáteresztő talajon érzi jó magát. A szamóca palánták néhány évig teremnek. A palántaültetés optimális ideje az április: soros termesztés esetén az ideális sortávolság 70-80 cm, a tőtávolság pedig 30-40 cm. A palántát olyan mélyre kell kihelyezni, amilyen mélyen előzőleg volt. Ha túl mélyre helyezzük, a tenyészőcsúcs a kis levelekkel együtt befullad és elhal. A magas ültetés miatt a gyökérzet egy része a levegőbe kerül, a gyökerek ilyenkor gyorsan kiszáradnak.

A folyton termő szamócák esetében az első hat hétben megjelenő virágokat távolítsuk el, hogy jobb legyen a gyümölcsképzés és a növény kondíciója. Érdemes a talajra mulcsot vagy fekete fóliát helyezni. Ezzel megvédhetjük a növényt a hidegtől, a talajról felcsapódó sártól és csökkenthetjük a talajnedvesség elpárolgását.

 

 

Szamócáról dióhéjban

A szamóca károsítói:

 

A szamóca-bimbólikasztó bogár (Anthonomus rubi) sötét színű, 2-3 mm nagyságú. A felnőtt egyedek a virágbimbókat kilyukasztják ormányukkal, majd a benne lévő pollennel táplálkoznak. Elrágják a virágkocsányt, így a virágok lehullnak. A korai fajtákat általában erősebben károsítják.


Védekezés a szamóca-bimbólikasztó bogár ellen:
Színcsapdák kihelyezésével előre jelezhetjük kártételt. Ellenük rovarölő szerekkel (pl. metilparation, foszalon, deltametrin hatóanyagú vegyszerekkel) védekezhetünk tavasztól.

 

Szamócáról dióhéjban

A szamócaatka (Tarsonemus pallidus) a levelek sejtnedvét márciustól szívogatja, aminek következtében a leveleken apró foltok jelennek meg. Súlyos esetben a levelek növekedése lelassul, sőt el is halhatnak. A virágkocsány rövidül, a termés elaprósodik. Veszélyes kártevő. Elsősorban a szaporítóanyaggal terjed. A száraz, meleg nyár kedvező számára, egy nemzedék akár 7-18 nap alatt is kifejlődhet.


Védekezés a szamócaatka ellen:
virágzás előtt és szüret után védekezhetünk triazofosz, amitráz hatóanyagú szerekkel.

 

 

Szamócáról dióhéjban

A szamóca érő termésén hűvös, esős időben terjed el a botrítiszes gyümölcsrothadás (Botrytis cinerea). A termés először fakó, majd barnás színű lesz, rajta szürkésfehér bevonat jelenik meg. A beteg tövek eltávolítása, továbbá a gyommentesítés és a talaj takarása mind hasznos lehet az ellene való védelemben.

Vegyszeres védelemre (háromszor kell végezni a virágzás kezdetétől) az iprodion, vinklozolin, procimidon hatóanyagú szerek használhatók.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Kertem nagy része cserebogár pajorral fertőzött és gyomos. Mi a teendőm gyümölcsfa telepítés előtt?

Cserebogár ellen VAN vegyszeres védekezésre lehetőség az ültetés pillanatában. . .

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Egy csodás palackkert tulajdonosa lehetsz

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.