A magyar dió a legjobb minőségű a világon!
A magyar diónak párja nincs a világon! A beltartalmi értéke ugyanis magasabb, érése koraibb, mint a világ vezető fajtáinak. Ezért is indokolt, hogy megelőzzük a diófákra is veszélyes stressz betegségeket. Az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Diótanácskozásán többek között kiderült, tavaly 3 új kórokozója ütötte föl fejét a magyar dióültetvényekben

A stressz betegség aktuális kérdés a diótermesztésben is

"A 2012-es évben országos szinten körülbelül 20-40%-kal esett vissza a diótermés, köszönhetően a fagynak és a szeptemberi szárazságnak. A megmaradt termés minősége viszont tökéletes volt" – értékelte röviden a tavalyi évet Bujdosó Géza, az Állami Gyümölcstermészetési Kutatóintézet munkatársa az éves diókonferencia után.

Mint kiderült, a szárazság extrém módon gyengíti a fajták ellenálló-képességét, amely stressz betegség kialakuláshoz vezet. A szélsőséges környezeti, időjárási hatásokhoz a diófához nem tudnak alkalmazkodni, így kiváltképp fontos a gyümölcsfák jó kondíciójának megőrzése. Ugyanis amint romlik a fák fiziológiai állapota, sebezhetővé válnak a kórokozók ellen. Ennek következtében pedig csökken a termőfelület, kevesebb lesz a termés és csökken a dióbél minősége is.

A Diókonferencián azt is elmondták a szakemberek, hogy 2012-ben új betegségek ütötték föl fejüket a dióknál, amelyek a gyenge és elhalt fás részeken jelentek meg.

"A megelőzést szinte kizárólag a prevencióban látjuk. A nagy ültetvényeken ugyanis képtelenség minden fáról eltávolítani a károsodott, elhalt részeket, a vegyszeres kezelés pedig rendkívül drága. Egyelőre az új kórokozók kártétele minimális, a gazdasági határérték alatt mozog, ugyanakkor vigyázni kell, hogy ez ne növekedjen. Ehhez javasoljuk fontolóra kellene venni a diófák öntözését, amely eddig ugyan nem volt jellemző, mára azonban szükségessé vált!" – mondta Vajna László professzor.

A problémák mellett a pozitív tendenciákról is hosszasan beszéltek a Diókonferencia előadói, amelyből kiderült, hogy Magyarország egy rendkívül jó és stabil piaccal rendelkezik. A dióültetvények felülete évről-évre növekszik és egyre több diót telepítenek országszerte. A faiskolákban egyre nagyobb az érdeklődés az oltványok iránt. Emellett az ország jelentős dióexportot bonyolít le Németországba, Olaszországba és Ausztriába.

 

magyar_dio

 

Magyarország jelenleg 8 államilag minősített fajtával és évente országosan 5-6 ezer tonna szárított héjas termésmennyiséggel rendelkezik.

Amely pedig a legnagyobb büszkeségre adhat okot hazánknak, az a diótermés rendkívül jó minősége és magas beltartalmi értéke. A magbélben többszörösen telítetlen zsírsavak fordulnak elő, illetve jelentős mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat és fenolokat is.

Ár szempontjából a 2011-es év nem mérvadó, hiszen a jelentős fagy és szárazság csökkentette a termésmennyiséget, emiatt drágult a dió. Ugyanakkor a szakemberek elmondták, hogy hosszútávon a termés ára magas szinten marad. Jelenleg körülbelül 1000 forint/kg a szárított héjas, 2000 Ft/kg a dióbél kiskereskedelmi ára.

 

 


KARÁCSONYI (DIÓS-NARANCSOS) VANÍLIÁS KIFLI 16 db (egészségesebb összetevők)

tésztához:


20 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
8 dkg cukor (nád, nyírfa, sztívia)
1 csomag vaníliás cukor (nád, bourbon)
10 dkg olvadt vaj
5 dkg darált dió
1 db narancs reszelt héja
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)

forgatáshoz:

2-3 evőkanál porcukor (nád, nyírfa, sztívia)
1 csomag finomra őrölt vaníliás cukor (nád, bourbon)

1. a cukrokat az olvadt vajjal keverjük habosra, majd adjuk hozzá a megmosott (és külön tálban felütve ellenőrzött) tojást
2. mérjük ki egy keverőtálba a lisztet, a darált diót, reszeljük hozzá a (megmosott) narancs héját
3. tegyük be a lágy tésztát a hűtőbe kb. 1 órára (akkor formázható kifli alakra, ha újra megkeményedik benne a vaj)
4. ha kissé megkeményedett a tészta, formázzunk belőle 4-5 cm átmérőjű hengert, melyet karikázzunk fel 1,5-2 cm széles karikákra
5. a karikákból sodorjuk a kiflit úgy, hogy a széleket kissé vékonyabbra formázzuk, mint a közepét (ez lesz a pocakja), majd a végeket hajlítsuk egymással szembe
6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a tepsit
7. tegyük a kifliket az előkészített tepsire és 15-20 perc alatt süssük meg
8. a tepsin hűtsük ki a kifliket (ekkor még keményednek), majd egyesével forgassuk meg vaníliás porcukorban

Praktikák:
- az ehhez hasonló száraz süteményekhez kiválóan lehet használni a teljes kiőrlésű rozslisztet is
- a forgatáshoz készíthető saját vaníliás cukor: a kiszáradt vanília rudat őröljük meg kávédarálóval és keverjük hozzá a porcukorhoz (ha csak szemcsés cukor áll rendelkezésre, az is megőrölhető kávédarálón)
- a törökmogyorós kifli teljes kiőrlésű rozsliszttel, a diós-narancsos kifli teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készült, mindkettő nyers nád porcukorral

A receptet Receptműves ajánlotta >>

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Ehető-e a vérszilva termése?

A vérszilva sárga vagy piros színű, enyhén savanykás ízű gyümölcsöt terem.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Csipegetünk...

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.