Gyümölcsszüret májusban és júniusban
Május-június hónapokban már több gyümölcsfaj termését szüretelhetjük. A betakarításkor azonban nagyon sok tényezőre oda kell figyelnünk. Ismerkedjünk meg ezekkel!

A cseresznyét és a meggyet kocsányával együtt szüreteljük, mert így nem sérül meg és tovább eltartható. Ügyeljünk rá, hogy a termőnyársak, a jövő évi termés alapjai, ne sérüljenek meg. A szüret ne érjen véget a betakarítással. A koronát, amelyről a gyümölcsöt leszedtük, vizsgáljuk át, és távolítsuk el a sérült, hasadt és törött koronarészeket. Ezzel nem jó megvárni a tavaszt, mert a nyitott, roncsolt sebfelületen át súlyosan fertőződhet a fa.

 

cseresznye-meggy-kocsany
A cseresznyét és a meggyet kocsányával együtt szüreteljük

 

A szamócát legjobb másnaponként szedni. A gyümölcskocsányt két körmünk közé fogva törjük le úgy, hogy közben ne nyomódjon meg a gyümölcs. A szüretre, a harmat felszáradása után, a reggeli és a kora délelőtti időszak a legalkalmasabb, mikor a gyümölcs felülete már száraz. A nedves és a felmelegedett gyümölcs könnyen romlik. A leszedett szamócát árnyékos, hűvös helyen tároljuk a felhasználásig. Friss fogyasztásra és a feldolgozásra is teljesen érett állapotban szedjük a gyümölcsöt, mert íz- és zamatanyagai akkor a legdúsabbak. Ha piacra, hosszabb szállításra szánjuk, akkor a szamócát a teljes érés előtt – mikor még a csúcsa fehér – szedjük le.

 

A köszméte kényes gyümölcs. Befőttnek teljes nagysága elérésekor, de még a teljes érés előtt, zölden szedjük. A teljes érés kezdetén a zöld szín fokozatosan halványodik, s a bogyó ezzel párhuzamosan puhulni kezd. A friss fogyasztásra szánt köszméte ideje egy, legfeljebb két hétig tart. Dzsemnek is ekkor a legalkalmasabb. Túlérve hajlamos a hullásra. A leszüretelt köszmétét vigyük árnyékos helyre, mert könnyen megfonnyad.

 

 

 

koszmete-bogyos
Kényes gyümölcs a köszméte

 

A fekete ribiszke szedésének idejét felhasználási módja határozza meg. Dzsemnek akkor a legalkalmasabb, mikor a fürt csúcsán lévő 1–2 apró bogyó még zöldesbarna. Ekkor a legnagyobb a bogyók pektintartalma. Egyéb célra (lének, bornak, asztali fogyasztásra) csak a beszínesedett, teljesen érett fekete gyümölcsöt szedjük. A leszüretelt ribiszkét tegyük száraz, hűvös helyre, mert különben könnyen befülled. Hűtőszekrényben, 1 °C-on, számottevő minőségromlás nélkül 2–3 hétig is eltartható.

 

A piros ribiszkét teljesen éretten szedjük. A teljes érettséget ízleléssel is megállapíthatjuk. A korán szedett ribiszkének alacsony a cukortartalma, a savas anyagok viszont túlságosan nagy mennyiségben vannak jelen. Az íz- és zamatanyagok a teljes érés idejére fejlődnek ki. Lének és bornak ebben az állapotban szedjük.

 

piros-ribiszke
A piros ribiszkét csak teljesen éretten szedjük

 

A málnát gondosan szüreteljük, mert termése könnyen szétesik. Az egyik kezünkkel rögzítsük a hajtást, a másikkal óvatosan fejtsük le a bogyókat a vacokkúpról. Ha a málnát friss fogyasztásra szánjuk, akkor akkor terítsük szét egy nagyobb felületű, lapos rekeszben, így saját súlya alatt kevésbé törődik. A leszedett gyümölcsöt hűvös helyen, vagy a hűtőszekrényben tartsuk!


Miklós Dénes

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Hogyan és mikor szaporitható a kecskerágó?

A kecskerágó szaporítási ideje nyár közepe.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Gloxínia

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.