-
Hentes
-
Főpincér
-
Személy- és vagyonőr
-
Lovász állás
-
Camponába női eladót keresünk
-
ÁLTALÁNOS ASSZISZTENSI pozíció
-
Fűszer csomagolói állás teljes, rész munkaidőben
-
Product Manager (International Team)
2023. 10. 01
-
Karbantartó
2023. 09. 29
-
Advanced Manufacturing Engineer (gyártástechnológiai mérnök)
2023. 10. 01
-
Gépeket kezelő munkatárs
2023. 10. 01
-
Területi Képviselő
2023. 10. 01
-
Gépeket beállító munkatárs!
2023. 10. 01
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »

Az almafa rendszeres metszésével fenntarthatjuk annak termőegyensúlyát. A metszés folyamata nagyban változik az évszak és a kívánt eredmény függvényében. Ezzel a módszerrel tetszésünk szerint alakíthatjuk a fa koronáját.
Az almafa metszésének fontossága
A téli metszés sűrűbb, a nyári pedig ritkább lombozatot eredményez.
Az almafa metszését már az ültetést követő első időszakban el kell kezdeni és a fa kipusztulásáig rendszeresen kell végezni. Az újonnan ültetett fákat tavasszal, még a rügyek megjelenése előtt meg kell metszeni. A talaj fölött 91 centiméternyire kell megmetszeni, mert, ezáltal elősegíthetjük az oldalsó ágak megjelenését. Amikor az új hajtások elérik a 7,5 - 10 centiméteres hosszúságot, le kell őket vágni úgy, hogy csak minden fél méteren egy maradjon.
![]() |
A kifejlett almafák metszését télen kell elvégezni.
Ez elősegíti az új hajtások megjelenését egészen addig, amíg el nem érjük a kívánt méretet. A koronáját sudaras alakúra szokták alakítani, ami azt jelenti, hogy minden fél méteren egy, a törzsre merőleges ágakból álló szint található. Az ilyen alakzatú fák esetében a napfény az alacsonyabban lévő leveleket és gyümölcsöket is eléri.
Amint elértük a megfelelő méretet, az almafa metszését nyáron is el lehet végezni. Ezáltal az új hajtások elsatnyulnak, és így a fa egyetlen feladata a gyümölcsök termelése lesz. Az almafán termő gyümölcs gyakran olyannyira súlyos, hogy az nem bírja el. Emiatt sok alma hull le a földre, de a legjobb megoldás, ha mi magunk szedjük le őket. Metszés közben szedd le a gyümölcsöket is úgy, hogy minden 10-15 centiméteren csak egy maradjon, mert ezáltal a termés nagyobb és egészségesebb lesz.