
A hazai klíma és talajviszonyok sokféle almafajta termesztését teszik lehetővé. Cikkünkben bemutatjuk a legnépszerűbb fajtákat, ismertetjük jellegzetességeiket.
Jonatán
A Jonatán az egyik legismertebb és legkedveltebb magyarországi almafajta. Gyümölcse közepes méretű, piros fedőszínnel, lédús, fűszeres, édeskés-savanykás ízzel. Betegségekre viszonylag érzékeny, főként a varasodásra és a lisztharmatra, ezért rendszeres növényvédelem szükséges. Október elején érik, bőtermő, jó minőségű almát ad. Hűvös helyen decemberig tárolható, de frissen fogyasztva a legfinomabb.
Idared
Az Idared szintén rendkívül elterjedt fajta Magyarországon, különösen hosszú tárolhatósága miatt kedvelt. Gyümölcse közepes vagy nagy méretű, fényes piros héjjal és zöldesfehér húsú belsővel rendelkezik. Íze enyhén savanykás, roppanós. Közepesen érzékeny a varasodásra, a lisztharmatra viszont kevésbé hajlamos. Október második felében szedhető, rendszeresen és bőven terem. Kiválóan tárolható akár áprilisig–májusig, így piaci célokra is ideális.
Gala
A Gala alma édes, aromás íze miatt egyre népszerűbb a magyar fogyasztók körében is. Gyümölcse kisméretű vagy közepes, héja narancsos-piros csíkozással díszített. Betegségek szempontjából jobban ellenáll a varasodásnak, de lisztharmatra enyhén érzékeny lehet. Szeptember elején-közepén érik, már a nyár végén szüretelhető. Októberig–novemberig tárolható, hűtőházban hosszabb ideig is friss marad.
Golden Delicious
A Golden Delicious világszerte kedvelt fajta, Magyarországon is nagy területeken termesztik. Gyümölcse sárgászöld, édes, roppanós. Érzékeny a varasodásra és a tűzelhalásra, ezért fokozott növényvédelem szükséges. Szeptember végén, október elején szedhető, bőtermő. Hűvös helyen februárig is tárolható, piaci célokra is alkalmas.
Melyik a finomabb?
Aki édes almát keres, annak a Gála vagy a Golden Delicious ajánlható, míg hosszú tárolásra az Idared a legjobb választás. Betegség-ellenállóság szempontjából pedig érdemes olyan fajtát választani, amely kevésbé igényel növényvédelmet, így hosszú távon is fenntarthatóbb a termesztés.