-
karbantartó
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Hentes, konyhamészáros
-
Óvodapedagógus
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Vagyonőr Tiszafüred
-
Adminisztrátor, kapcsolattartó
-
CNC operátor / programozó
2024. 08. 30
-
Senior ügyfélkapcsolati munkatárs - Intézményi, Intragroup és kiemelt kapcsolatok
2024. 09. 14
-
Autószerelő
2024. 09. 13
-
Logisztikai munkatárs
2024. 09. 14
-
Junior IT business partner
2024. 09. 14
-
Műszakvezető raktáros
2024. 09. 14
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Az aszalás a legősibb tartósítási mód, amivel rengeteg gyümölcsöt, zöldséget, sőt fűszer-és gyógynövényt tudunk eltenni télire. Így rengeteg forintot takaríthatunk meg. Mutatjuk, hogyan vágjunk bele házilag!
Milyen gyümölcsöt, zöldséget lehet aszalni?
Szinte valamennyi gyümölcs aszalható: alma, körte, szilva, meggy, cseresznye, kajszibarack, szamóca, áfonya, ribiszke, bodzabogyó. A fügével sokan próbálkoznak, de sajnos nem lehet sikeresen aszalni a nálunk termett fügét! Érdemes zöldségeket is aszalni! Jól aszalható a sárgarépa, petrezselyem, pasztinák gyökér, vörös- és póréhagyma, zellergumó, sóska és a spenót is. A fűszernövényekről se feledkezzünk meg: petrezselyem, kapor, lestyán, majoranna, citromfű is aszalható! És természetesen nagyon finom aszalvány készül a termesztett és a gyűjtött gombákból is.
Az aszalásra szánt gyümölcs legyen érett, ép, egészséges. Penészes gyümölcsből nem lehet fogyasztható aszalványt készíteni! A gyümölcsöt mindig meg kell tisztítani és meg is kell mosni, majd le kell csöpögtetni.
Egyes terményeket (alma, körte, gyökérzöldségek) fel kell aprítani, karikára vágni, kockázni, ki ahogy szereti. Az almát, a körtét ajánlatos meghámozni, kimagozni, a ribiszkét lebogyózni, de a szilva szárát ne távolítsuk el, mert akkor aszalás közben elfolyik a cukros leve, íztelené, rágóssá válik.
A cseresznyét és a meggyet aszalás előtt célszerű leforrázni, hogy ne repedjen meg, a szilvát meg lehet fürdetni 1 %-os szódás vízben, amely feloldja a felszínén levő viaszréteget és meggyorsítja az aszalást.
Aszalás aszalógéppel
Rétegezve tegyük a kilyuggatott tálcákra a gyümölcsöt majd fokozatosan melegítsük. A tálcák helyét folyamatosan cserélgessük (a felsőt alulra és így tovább). Az aszalást addig folytassuk, amíg a gyümölcsök víztartalma 20-22 % -ra, a zöldségeké 7-8 % -ra csökken. Ez többnyire két-három nap alatt következik be, de a fűszernövények levelei akár néhány óra alatt megszáradnak. Időnként érdemes megfogni őket, ha még érezzük a nedvességet, akkor még nem jó. Adjunk neki időt! Fűszernövényeknél pedig annyira kell száraznak lennie, hogy teljesen el tudjuk morzsolni. Az aszalványokat hűvös, szellős, száraz helyen tárolhatjuk vászon vagy papírzacskóban akár tavaszig. A fűszernövényt pedig befőttes üvegekben is tudjuk tárolni.
Sárgabarack aszalásáa lépésről-lépésre>>
Aszalás sütő segítségével
Ha nincsen aszalógépünk, akkor sincsen probléma. Kapcsoljuk be a sütőt 50-60 fokra légkeveréses fokozatra, majd tegyük sütőpapírra a vékonyra vágott gyümölcsöt, zöldséget, gombát. Néhány óránként nyissuk ki a sütőajtót. Általában 10-12 óra alatt elkészülhet az aszalvány.
Miért egészséges az aszalvány?
Az aszalt alma a benne lévő pektinnek köszönhetően tisztítja a májat és a bélrendszert, emeli a vércukorszintet, regenerálja a bőrünket.
Az aszalt barack lassítja az öregedési folyamatot (béta-karotinja miatt), megelőzi a daganatos megbetegedések kialakulását, mérsékli a magas vérnyomást.
Az aszalt szilva serkenti az agyműködést. A legjobb vértisztító és emésztést serkentő aszalvány, továbbá jó szívritmusszabályzó mivel rengeteg vasat tartalmaz!