Gyümölcsaszalás: mit, mikor és hogyan?

5
Gyümölcsaszalás: mit, mikor és hogyan?
Aszaljunk gyümölcsöt! Ez az egyik legősibb élelmiszertartósítási módszer, csak meleg és napfény szükséges hozzá. Így természetes és egészséges szárított gyümölcsöt fogyaszthatunk!

Milyen gyümölcsöt lehet aszalni?

Szinte valamennyi gyümölcs aszalható: alma, körte, szilva, meggy, cseresznye, kajszibarack, szamóca, áfonya, ribiszke, bodzabogyó. A fügével sokan próbálkoznak, de sajnos nem lehet sikeresen aszalni a nálunk termett fügét! Érdemes zöldségeket is aszalni! Jól aszalható a sárgarépa, petrezselyem, pasztinák gyökér, vörös- és póréhagyma, zellergumó, sóska és a spenót is. A fűszernövényekről se feledkezzünk meg: petrezselyem, kapor, lestyán, majoranna, citromfű is aszalható! És természetesen nagyon finom aszalvány készül a termesztett és a gyűjtött gombákból.

 

Néhány szó az aszalásról

 

Az aszalásra szánt gyümölcs legyen érett, ép, egészséges. Penészes gyümölcsből nem lehet fogyasztható aszalványt készíteni! A gyümölcsöt mindig meg kell tisztítani és meg is kell mosni, majd le kell csöpögtetni.

Egyes terményeket (alma, körte, gyökérzöldségek) fel kell aprítani, karikára vágni, kockázni, ki ahogy szereti. Az almát, a körtét ajánlatos meghámozni, kimagozni, a ribiszkét lebogyózni, de a szilva szárát ne távolítsuk el, mert akkor aszalás közben elfolyik a cukros leve, íztelené, rágóssá válik.

A cseresznyét és a meggyet aszalás előtt célszerű leforrázni, hogy ne repedjen meg, a szilvát meg lehet fürdetni 1 %-os szódás vízben, amely feloldja a felszínén levő viaszréteget és meggyorsítja az aszalást.

 

Néhány szó az aszalásról

 

Aszalás aszalógéppel

Rétegezve tegyük a kilyuggatott tálcákra a gyümölcsöt majd fokozatosan melegítsük. A tálcák helyét folyamatosan cserélgessük (a felsőt alulra és így tovább). Az aszalást addig folytassuk, amíg a gyümölcsök víztartalma 20-22 % -ra, a zöldségeké 7-8 % -ra csökken. Ez többnyire két-három nap alatt következik be, de a fűszernövények levelei akár néhány óra alatt megszáradnak. Az aszalványokat hűvös, szellős, száraz helyen tárolhatjuk vászon vagy papírzacskóban akár tavaszig.

Sárgabarack aszalásáa lépésről-lépésre>>

 

Miért egészséges  az aszalvány?

Az aszalt alma a benne lévő pektinnek köszönhetően tisztítja a májat és a bélrendszert, emeli a vércukorszintet, regenerálja a bőrünket.

Az aszalt barack lassítja az öregedési folyamatot (béta-karotinja miatt), megelőzi a daganatos megbetegedések kialakulását, mérsékli a magas vérnyomást.

Az aszalt szilva serkenti az agyműködést. A legjobb vértisztító és emésztést serkentő aszalvány, továbbá jó szívritmusszabályzó mivel rengeteg vasat tartalmaz!

értékelés