-
Óvodapedagógus
-
Titkárnő ügyintéző, adatrögzítő
-
Kőműves
-
karbantartó
-
Vagyonőr Tiszafüred
-
Hentes, konyhamészáros
-
Tejelő szarvasmarha telep- telepi munkás
-
CNC operátor / programozó
2024. 08. 30
-
Pénzügyi munkatárs
2024. 09. 09
-
Áruátvételi Munkatárs | Szombathely
2024. 09. 09
-
Betanított munkás - Győr
2024. 09. 09
-
Alkalmi operátor munka
2024. 09. 09
-
Átnéző operátor
2024. 09. 09
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A legidősebbek még emlékeznek a régi, azóta eltűnt házikerti fajtákra, azután egyeduralkodó lett a Jonatán, kiegészülve a Goldennel és a Starkinggal. Sokáig szinte nem is termesztettek más faját hazánkban, a nemesítés is csak a Jonatán klónjaira koncentrált.
A szezon elején találkozhatunk a Gala jellegzetes, sárga alapszínen narancspiros színeződésű, kifejezetten édes-aromás gyümölcseivel. Nem tárolható sokáig, ezért hamar átadja a helyet a később érő, jobban tárolható fajtáknak, mint a milyen a Jonatán és Golden keresztezéséből származó Jonagold. Ez a fajta a szülők legjobb tulajdonságait egyesíti, finom, aromás ízű, szabályozott légterű tárolóban hosszan eltartható. Kiváló tárolhatóságáról ismert a szintén Jonatán fajtakörből származó Idared, amely sajnos nem nagyon örökölte azt az ízvilágot, ami miatt a Jonatán oly népszerű volt egykoron.
Fotó: Flickr (David Schiller)
Nem tagadhatja le Golden származását a japán nemesítésű Mutsu, amely örökölte a Golden színét és kiváló ízvilágát, amit akár tavaszig is képes megőrizni a tárolás alatt. Szintén Golden eredetű fajta az Elstar, amely megfelelő körülmények között (szabályozott légtér) tavaszig eltartható és kifejezetten finom ízű alma.
A fogkrémreklámok is segítették elterjedését a hazai kínálatban az igazi zöldalmának, azaz a Granny Smith-nek, amely éretten is zöld színű (hazai termesztésben a napos oldalon enyhe pirosas színt kaphat) és nem tévesztendő össze az éretlen állapotában zöld Goldennel. Jól tárolható, húsa kemény, íze enyhén savanykás.
2015-ös Szupermenta vizsgálat szerint az OMÉK látogatói között hazánk kedvenc almája: a Golden Delicious és a Red Chief
Napjainkra a finom íz és a jó tárolhatóság mellett vásárlói szempont lett az alma esetében is az előállítási körülmények ismerete, pontosabban komoly igény van a minél kisebb környezeti terhelés mellett termesztett integrált, vagy ökológiai gazdálkodásból származó gyümölcsökre. Ennek okán a nemesítés fontos szempontja lett a rezisztencia, sorra jelennek meg az új fajták, amelyek bizonyos szinten ellenállnak a betegségeknek és ezért a korábbiakhoz képest sokkal kevesebb növényvédelmi kezeléssel termeszthetők.
A Jonatánt a betakarításig 15-ször vagy rosszabb esetben akár 20-szor is kellett permetezni, addig egy rezisztens fajta pl. Florina vagy Topaz beéri évi 5-7 kezeléssel. Éppen ezért házikerti termesztésre is ezek az ellenálló fajták javasolhatók, amelyek kis növekedésű alanyra oltva könnyen kezelhető fákká növekednek, valamint íz és aroma terén sem vallanak szégyent.