Alma elkábítva - gázosított almák Svájból

Alma elkábítva - gázosított almák Svájból
Hófehérke hoppon maradt: az érésgátlóval kezelt svájci alma - mielőtt beleharaptak volna - elaludt.

Alma elkábítva - gázosított almák Svájból
A Smartfresh nevü gázzal ringatják mély állomba az almákat: így raktározzák el, állítólag anélkül, hogy a környezetet és fogyasztót a kezelés károsítaná.

A csodagáz a ropogós hangzású Smartfresh nevet viseli, kémiailag pedig a következő módon definiálható: 1-Me-thylcyclopropen (1-MCP). A Rohm and Haas amerikai vegyipari nagyüzem világszerte terjeszti a saját agrokémiai üzeme segítségével (Agrofresh). A cél az, hogy az almák még sok hónapos raktározás után is ropogósan, zaftosan és frissen kerüljenek a fogyasztóhoz. A por és víz keverékből álló gázzal telített, légmentesen lezárt hűtőtárolókban a gyümölcsök elkábulnak, s ennek következtében az érési folyamat leáll. A gyümölcsszakértőket és az Agriscope, a wädenswili (Svájc, Zürich kanton) kutatóintézet munkatársait elárasztották a gratulációk a tesztek után. A gyártó cég ráadásul tudományos áttörésről beszél a gyümölcsraktározás terén.

A gáznak nincs mellékhatása

A svájci Szövetségi Mezőgazdasági Hivatal már évekkel ezelőtt engedélyezte az almák kezelését. Ahogy azt Hans Dreyertől (Kutatási- és Tanácsadási Osztály) hallottuk, "A gáz előírásoknak megfelelő bevetése esetében semmiféle előnytelen mellékhatás sem volt tapasztalható az embereken, állatokon és a környezetben ."

[vote:1195662450]Az anyagot a következő európai államok engedélyezik: Németország, Franciaország, Anglia, Hollandia és Ausztria. Még ebben az évben engedélyezve lesz a gáz használata Belgiumban és Olaszországban. Már ma is használatban van Argentínában, Chilében, Új-Zélandon, Dél-Afrikában és az Egyesült Államokban.

Svájcban a langethali (Bern kanton) Agrosmart terjeszti az anyagot. A céget 4 nappal (!) az engedélyezés után alapították. A cég képviseletében Barbara Leuenberger közölte, hogy az 1-MCP-t már az idei termésnél alkalmazni fogják Svájcban.

Alma elkábítva - gázosított almák Svájból
A fogyasztói szervezetek és táplálkozástudományi specialisták egyelőre tanácstalanul veszik tudomásul a gáz használatát. Az SKS (Fogyasztóvédelmi Alapítvány Szervezet) képviseletében Jocianne Walpen speciális előírásokat bevezetését szorgalmazta a gáz használatának szabályozására. A törvények szempontjából azonban az 1-MCP-vel kezelt gyümölcsöket nem kell megkülönböztetni a hagyományos módon tároltaktól. A gyümölcsök megjelölését a nagykereskedők (pl. Migros, Coop) nem vállalják. Aki a jövőben olyan almát akar enni, melyet garantáltan nem kezeltek ezzel az etilén-stoppolóval, az válassza biotermékeket, mivel az öko-szervezetek nem engedélyezik ezt az eljárást.

3 rappen (kb. 5 Ft) többletköltség kilogrammonként

Hans Ulrich Grimm, német szakértő éles kritikával illette az új módszert alkalmazó élelmiszeripart és nem osztja a gyümölcstermelők eufórikus örömét sem. Attól tart, hogy a természetesen érlelődő almafajták aromagazdagsága sínyli meg elsősorban a kezelést. Ezen kívül a termesztők nem élnek többé a különböző időben érő fajták telepítésének lehetőségével sem.
De még egyes raktározó cégek is szkeptikusak. Így például a thurgai See-Obst AG, ami az új kezelést csak kis mennyiségű alma esetében fogja alkalmazni. Benno Näf üzemvezető feltétlenül meg akarja vizsgálni, hogy a kutatók által előre jelzett többletköltségek hogyan alakulnak a gyakorlatban.

A Smartfresh gáz alkalmazásának igen magas az ára.

Az európai gyártó nevében Niklaus Mohrendschild kijelentette, hogy a csodaszer 3 rappenbe (kb. 5 Ft) kerül alma-kilónként. A See-Obst cég esetében például, aminek 6000 tonna az almaraktározási kapacitása, évi 180 000 frank többletköltséggel kell számolni (kb. 29 millió Ft). Vagyis aki tavasszal is ropogós almát akar enni, annak áremelkedéssel kell számolnia. Bár Marc Wermelinger, a svájci Kereskedői Szövetség üzletvezetője szerint a MCO alkalmazása a fogyasztó számára nem jelent áremelkedést.

Háttérinformáció az almákhoz:

Az almatermésű gyümölcsök az érési folyamat alatt etilén gázt bocsátanak ki magukból. Ez a színtelen és szagtalan, veszélytelen gáz serkenti, felgyorsítja az érési és romlási folyamatokat. Az alma mellett jelentős mennyiségű etilént bocsát ki az érő körte, őszibarack és az avokádó is. Az etilénre érzékenyen reagál a kivi, dinnye, banán és a paradicsom.
Az etilénnel gyorsított érés lehet persze hasznos is. Például ha zölden szedjük le a paradicsomot a szezon végén, akkor etilén hatására a termések utánérlelhetők. Ha a kivi túl kemény, úgy érdemes a gyümölcsök mellé almahéjat tenni, mert úgy gyorsabban beérnek, tanácsolja a Svájci Kereskedelmi Szövetség vezetője.

K-Tipp Nr. 13 - 2005. 08. 24
Cikk címe: "Altató az almának"
Szerző: Otto Hostettler
(e-mail címe: otto.hostettler@ktipp.ch)
(Ford. F. Neuenestein - 17.09.2005)

értékelés