Büszkék lehetünk: magyar meggy a tengeren túl
Balaton néven arat sikereket az Újfehértói fürtös meggy az Egyesült Államokban. Az új fajta piaci bevezetése nem kis feladat az amerikai termesztőknek.

Büszkék lehetünk! A Balaton nevű meggyfajta az első meggyfajta, mely az USA friss piacára kerül. Az észak-amerikaiak ugyanis eddig nemigen ismerték a meggyet, se friss gyümölcsének ízét, sőt még a meggyet jelölő szavuk (tart cherry = savanyú cseresznye) sem teljesen közismert! Eddig a meggyet csak ipari feldolgozásra használták: dzsemet vagy sütemény-tölteléket készítettek belőle. Még az ültetvényben dolgozók is figyelmeztetnek: "Vigyázz, fanyar az a cseresznye! Gyere, egyél inkább a másikból!" <>

Büszkék lehetünk: magyar meggy a tengeren túl

Dr. Amy Iezzoni közel 20 éve talált rá a Magyarországon elterjedt, sötéthúsú, savanyú meggyfajtára, amelyet magával vitt az USA-ba, kutatás és elterjesztés céljából.

Büszkék lehetünk: magyar meggy a tengeren túl
A tavalyi volt az első év, hogy a termett mennyiségből a piacra is kerülhetett. 

Az elismert európai meggyekhez hasonlított Balaton fajta azért jelentős, mivel ez az első amerikai meggy, mely szállítható és a friss piacra is alkalmas.

A fő észak-amerikai meggyfajta a Montmorency túl kényes és romlandó, ezért a friss piac helyett a feldolgozóipar alapanyagául szolgál: például dzsemnek, dzsúsznak, sütemény-tölteléknek, vagy fagyasztásra használják. A szilárdsága persze nem az egyetlen előnye aBalatonnak: édesebb, mint a Montmorency , egész pontosan elég édes ahhoz, hogy frissen fogyasszuk. Az íze élénk és határozottan cseresznyés...

A Balaton meggyfajta nem a laboratórium génmódosított terméke, hanem természetes hibrid. Iezzoni professzor, a Michigan State University, kertészeti tanszékének professzora 1983-ban talált rá, amikor természetes fajtákat keresve Kelet-Európába utazott. Ő úgy mondja, a vasfüggöny mögé, a cseresznyék őshazájába indult. Kutatók és növénytermesztők segítségével számos, nyugaton ismeretlen cseresznye- és meggyfajtát talált. Köztük volt a Balaton is, amelyet egy észak-magyarországi faluban lelt meg. "Képzeljünk csak el egy szilva típusú cseresznyét!" - mondja. Az íze gazdagabb és kevesebb vizet tartalmaz. Gazdagabb a beltartalma is. A fák hosszú életűek, jól viselik a szélsőséges körülményeket, és a fajta rendkívül elterjedt hazájában, Magyarországon.

A magyar ember végtelenül praktikus tud lenni: díszfa helyett gyümölcsfákat nevel a kertjében. A könnyen leszedhető almát ülteti kertje belsejébe, míg a kerítéshez és az utcasorba a cseresznyét, meggyet telepíti (mivel - mint ahogy mondja - a tolvajoknak tovább tart leszedni).

A Magyarországon termesztett meggynek kb. 30%-a az Újfehértói fürtös fajtából kerül ki, amelyet nevének nehéz kiejtése folytán kereszteltek át Balatonra (úgy tűnik, a "bunched cherry from Ujfeherto" sem volt járható út).

Az első fákat 1985-ben vitte az USA-ba, az első nagyobb kísérleti ültetvényt pedig 1991-ben telepítette. Aztán néhány termesztőnek annyira megtetszett a fajta, hogy elhatározták, esélyt adnak neki, hátha beérik az amerikai meggypiac mire eladható mennyiség terem belőle. A népszerűsítési folyamatban néhány weblap, és szervezet működik közre: megismertetik az amerikai vásárlókkal aBalatont. Telefonon és interneten keresztül is lehet rendelni friss gyümölcsöt. Az utóbbira példa a:www.hrt.msu.edu/balaton.html, www.cherrymkt.org, www.spoon.com, és a www.michiganbalaton.com.

Napjainkban körülbelül százezer Balaton fát termesztenek az USA-ban, többségüket a vezető meggytermesztő államban, Michiganben. A Balaton termesztőknek fajtahasználati díjat kell fizetniük, melynek egy része visszacsorog a kutatásba, másik része pedig a magyar nemesítőkhöz jut. Ha a fajtának sikere lesz, akkor az a meggyipar profitját jelentősen növelheti; nemcsak a friss piacon elérhető magasabb árak miatt, hanem a piacon megjelenő egyéb termékek sora folytán (meggybor, dzsem, lé és egyebek).

Mikor 1981-ben a fiatal Iezzoni megérkezett Michiganbe, az volt a célja, hogy új ételt tesz az amerikai asztalokra. Még ma sem tudja, valóra válik-e az álma. 20 év múlva maguk a vásárlók fogják ezt eldönteni.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Át lehet-e ültetni a levendulát ősszel nagy földlabdával?

Október közepéig a levendula nyugodtan ültethető/átültethető.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Hortenzia

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.