1. Hogyan aszaljunk gyümölcsöt?
A gyümölcsaszalalás a legősibb tartósítási eljárás, amelyhez nem kell semmilyen segédanyag, tartósítószer, csomagolóanyag.
A gyümölcsaszalalás a legősibb tartósítási eljárás, amelyhez nem kell semmilyen segédanyag, tartósítószer, csomagolóanyag.
A gyümölcsfákon jóval több virág nyílik, mint amennyi a faj fenntartásához szükséges lenne. Hogyan ritkítsuk?
Az eddigi tapasztalatok alapján, a diófa ugyanolyan jól viseli a metszést, mint a többi gyümölcsfa. De lássuk a tényeket!
Sűrűn egymás mellé telepített gyümölcsfákból összefüggő gyümölcsfalat lehet kialakítani. Miért ne lehetne gyümölcsfából sövényt is kialakítani?
Amikor megérezzük a kertben a föld illatát, akkor biztosak lehetünk benne, hogy lassan itt a tavasz. Kezdődhet a nagytakarítás.
Mivel Katalin nevű fehérhúhú őszibarack fajtát nem találtam, könnyen mondhatom, hogy valószínű nem ilyen fajtájú barackja van. A felsorolt tulajdonságok legjobban az augusztus közepén érő Michelini fajtára illenek: fehér alapszín, csíkozott piros fedőszín, mag körül pirosas hús szín, magvaváló, jó ízű, alakja gömbölyű.
A Vegesol R-t őszibaracknál csak virágzásáig szabad csak felhasználni 3 liter/ha töménységben, ez 30 ml/10 litert jelent. A tavaszi permetezés nem elég pontos kifejezés, a növény fejlődési állapotához szoktuk viszonyítani: tehát rügypattanáskor még igen, amíg a virágzás meg nem indul. Lemosó permetezéshez használható szerek listája: Ezek közül a lemosó permetszerek közül válogathatunk Kell-e lemosó permetezést végeznem? Megtalálható-e a fámon a kártevő, kórokozó? Őszibaracknál különösen figyeljünk majd: A hűvös, esős idő segíti a tafrina terjedését
Sajnos nem világos a helyzet. A nagyon gyenge hajtásnövekedés azt mondja, hogy nagyon sanyarú sorsuk van a fáknak, amelyek mélyen gyökeresednek, valami nagy baj van a talajjal. Viszont a sekélyen gyökeresedő, és eléggé vízigényes málna és társai jól élnek. Azt gondolom, hogy nem maga a sovány homok a baj okozója, valószínűleg a mélyebb rétegében van olyan anyag, amely nagyon rosszat tesz a gyökereknek. Hogy pontosan miről van szó azt sajnos nem tudom, csak eddig tart a tudományom. Talán az adhat valamilyen útbaigazítást, ha vesznek mintát a 40-60 cm-es rétegből, a fák mellől, és vetnek bele borsó, vagy saláta magot. Ha igaz a feltételezésem, akkor a kikelő növények megmutatják. Ha jól fejlődnek, akkor nincs több ötletem.
A gyümölcsfajok lyukacsosságát nem azonos dolog okozza. Az almánál nem is nagyon láttam olyat, hacsak állat nem rágja ki. Az őszibarack, szilva, cseresznyénél gombás eredetűek a levél-lyukak. Feltünő a kártételük, de általában nem szükséges ellene permetezni. A Kasumin-t baktériumos betegségekre alkalmazzák, ilyen van az almafájánál? Jelenleg már kivonták a forgalomból, nem is tudja megvásárolni. Általában 0,1-0,2 %-os töménységben ajánlott alkalmazása, azaz 10 liter vízhez 10-20 gr. A Sherpa élelmezésügyi várakozási ideje 14 nap, eddig van szermaradványa a gyümölcsben, de védő, rovarölő hatása nem hosszabb 8-10 napnál. A hatástartamát az eső és a magas hőmérséklet csökkenti.
A szilvafája szilvahimlő betegség tüneteit mutatja. A Plum pox virus fertőzése okozza a betegséget, a vírustól a fát mentesíteni nem lehet. Levéltetűvel és pollennal más csonthájasokat (őszibarack, kajszibarack, mandula) is megfertőzheti, ezért az ilyen fertőzött fákat érdemes mielőbb kivágni. A beteg fák terméseinek íze eltér az egészségestől (kevesebb a cukor és víztartalma), és számos fajtánál érés előtt a termések lehullanak. Az államilag ellenőrzött oltványok vírusfertőzöttségét az előállítás során folyamatosan ellenőrzik, az árusításnál az oltványokra rögzített növény-útlevél ezt az adatot is tartalmazza.