5
Hogyan aszaljunk gyümölcsöt?
A gyümölcsaszalalás a legősibb tartósítási eljárás, amelyhez nem kell semmilyen segédanyag, tartósítószer, csomagolóanyag. 

Kevesen aszalnak otthon gyümölcsöt, pedig aszalás a legősibb tartósítási eljárás, amelyhez nem kell semmi segédanyag, tartósítószer vagy csomagolóanyag. Ősszel sok otthonban felhalmozódik az alma, a körte vagy a szilva, ne hagyjuk, hogy megromoljon. Aszaljuk meg!

Unod a friss gyümölcsöt? Aszaljunk télire!

Sárgabarack Fotó: Horváth Anikó

Unod a friss gyümölcsöt? Aszaljunk télire!

Ananász - Fotó: Horváth Anikó

 

Az aszalt gyümölcsök nemcsak finomak, hanem egészségesek is: az elkészítésükhöz nincs szükség cukorra, kicsi a súlyuk, jól tárolhatók, de szép és jó aszalványt csak egészséges, érett gyümölcsből lehet készíteni. Nem szabad összetéveszteni az aszalást a szárítással. A termény 70-80 %-os víztartalmát oly módon kell 15-20 %-osra csökkenteni, hogy fokozatosan, lassan aszalunk, mert így a termény nem veszíti el az értékes levét, a zamatát és a felszínén nem képződik kemény, rágós kéreg.

 

Unod a friss gyümölcsöt? Aszaljunk télire!

 

Az aszalandó gyümölcsöt tisztítsuk meg, ha van, akkor szedjük ki a magját, daraboljuk fel. A barnuló gyümölcsöket se dobjuk ki, citromsavas vízben fürdessük meg és használhatjuk az okat is. Célszerű a szilvát 1-2 %-os szódabikarbóna oldatba mártani, mert ez leoldja a szilva felületét bevonó viaszréteget. Ezután a szilvát le kell öblíteni tiszta vízzel.

Az aszalás alacsony hőmérsékleten, 55-60 fokon kezdődjék, később ezt 75-80 fokra lehet emelni. Egy kg szilvából 30-35 deka aszalvány származik.

Milyen kerti terményeket érdemes megaszalni?

A gyümölcsök közül az őszibarackot, a szilvát, az almát, a körtét, a birset. A zöldségfélék közül a sárgarépát, a petrezselyem gyökeret, a zellert, a vöröshagymát. Feltétlenül érdemes télire aszalni fűszernövényeket, kaprot, tárkonyt, lestyánt, citromfüvet, borsosmentát, bazsalikomot.

Unod a friss gyümölcsöt? Aszaljunk télire!

Kiválóan aszalható a legtöbb termesztett és gyűjtött ehető gomba. Ezen utóbbiakat aszalás előtt tessék megvizsgáltatni! Nem lehet aszalásra használni a hazai szőlőket, nem érdemes kísérletezni a mazsola készítésével!

Nyáron a napon aszalással is lehet próbálkozni: a vékony rétegben, napra kiterített, előkészített gyümölcsöket, időnként megforgatva, szerencsés esetben 5-10 nap alatt megaszalhatjuk. Lehet aszalni a gáztűzhely sütőjében, alufóliával kibélelt tepsiben és nagyon jól beváltak az asztali, elektromos aszalók is.

Kedvenc receptünket ajánljuk végszóként:
a megmosott, a kocsánya felől már ráncosodó bőrű szilvának kinyomjuk a magját, és a helyére teszünk egy meghámozott mandulát, vagy negyed gerezd diót. Kiváló csemege!

értékelés