Hogyan aszaljunk gyümölcsöt?
A gyümölcsaszalalás a legősibb tartósítási eljárás, amelyhez nem kell semmilyen segédanyag, tartósítószer, csomagolóanyag. 

Kevesen aszalnak otthon gyümölcsöt, pedig aszalás a legősibb tartósítási eljárás, amelyhez nem kell semmi segédanyag, tartósítószer vagy csomagolóanyag. Ősszel sok otthonban felhalmozódik az alma, a körte vagy a szilva, ne hagyjuk, hogy megromoljon. Aszaljuk meg!

Unod a friss gyümölcsöt? Aszaljunk télire!

Sárgabarack Fotó: Horváth Anikó

Unod a friss gyümölcsöt? Aszaljunk télire!

Ananász - Fotó: Horváth Anikó

 

Az aszalt gyümölcsök nemcsak finomak, hanem egészségesek is: az elkészítésükhöz nincs szükség cukorra, kicsi a súlyuk, jól tárolhatók, de szép és jó aszalványt csak egészséges, érett gyümölcsből lehet készíteni. Nem szabad összetéveszteni az aszalást a szárítással. A termény 70-80 %-os víztartalmát oly módon kell 15-20 %-osra csökkenteni, hogy fokozatosan, lassan aszalunk, mert így a termény nem veszíti el az értékes levét, a zamatát és a felszínén nem képződik kemény, rágós kéreg.

 

Unod a friss gyümölcsöt? Aszaljunk télire!

 

Az aszalandó gyümölcsöt tisztítsuk meg, ha van, akkor szedjük ki a magját, daraboljuk fel. A barnuló gyümölcsöket se dobjuk ki, citromsavas vízben fürdessük meg és használhatjuk az okat is. Célszerű a szilvát 1-2 %-os szódabikarbóna oldatba mártani, mert ez leoldja a szilva felületét bevonó viaszréteget. Ezután a szilvát le kell öblíteni tiszta vízzel.

Az aszalás alacsony hőmérsékleten, 55-60 fokon kezdődjék, később ezt 75-80 fokra lehet emelni. Egy kg szilvából 30-35 deka aszalvány származik.

Milyen kerti terményeket érdemes megaszalni?

A gyümölcsök közül az őszibarackot, a szilvát, az almát, a körtét, a birset. A zöldségfélék közül a sárgarépát, a petrezselyem gyökeret, a zellert, a vöröshagymát. Feltétlenül érdemes télire aszalni fűszernövényeket, kaprot, tárkonyt, lestyánt, citromfüvet, borsosmentát, bazsalikomot.

Unod a friss gyümölcsöt? Aszaljunk télire!

Kiválóan aszalható a legtöbb termesztett és gyűjtött ehető gomba. Ezen utóbbiakat aszalás előtt tessék megvizsgáltatni! Nem lehet aszalásra használni a hazai szőlőket, nem érdemes kísérletezni a mazsola készítésével!

Nyáron a napon aszalással is lehet próbálkozni: a vékony rétegben, napra kiterített, előkészített gyümölcsöket, időnként megforgatva, szerencsés esetben 5-10 nap alatt megaszalhatjuk. Lehet aszalni a gáztűzhely sütőjében, alufóliával kibélelt tepsiben és nagyon jól beváltak az asztali, elektromos aszalók is.

Kedvenc receptünket ajánljuk végszóként:
a megmosott, a kocsánya felől már ráncosodó bőrű szilvának kinyomjuk a magját, és a helyére teszünk egy meghámozott mandulát, vagy negyed gerezd diót. Kiváló csemege!

Megosztás

Édenkertész válaszol

Milyen növényke bújt ki most ősszel a kertemben?

A foltos kontyvirágot (Arum maculatum) "becsapta az időjárás"

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Érik a Lime

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.