5466. Rekordot döntött idén a Pilisi Parkerdő látogatottsága
A korábbi évek 25 milliós látogatószámánál idén mintegy 20-25 százalékkal több kiránduló kereste fel a Pilisi Parkerdő területeit - közölte a társaság szóvivője hétfőn az MTI-vel.
A korábbi évek 25 milliós látogatószámánál idén mintegy 20-25 százalékkal több kiránduló kereste fel a Pilisi Parkerdő területeit - közölte a társaság szóvivője hétfőn az MTI-vel.
A profi szakácsok talán tisztában vannak azzal, hogy a késben van az erő, azonban a hobbi kukták számára talán nehézkes a kések helyes kiválasztása. Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségű eszközökkel dolgozunk a konyhában, sem a biztonság, sem az esztétikai szempontjai miatt. A következő pár sorban néhány speciális konyhai késről, valamint a szakácskésről olvashatsz bővebben.
A kialakult járványhelyzet “mellékhatásaként” sok ember az otthonába kényszerült saját és társaik biztonságának megőrzése érdekében. Az életmódunk ezzel megváltozott és új irányt vett, számos szokással kevesebb lett, valamint sok újonnan bevezetettel bővült. Ahogyan az ajtók is bezáródnak, az ember is úgy próbál egy kicsit befelé tekinteni és megbarátkozni önnön magával, felfedezni rejtett kincseit, és egy kicsit több figyelmet fordítani belső állapotára egyaránt.
Gondolta volna, hogy a mostoha körülmények jelentik a hosszú élet titkát? A Föld legöregebb fájának élete márpedig ezt mutatja: a simatűjű szálkásfenyőknek a száraz talaj, erős szél és nagy hideg mellett csak rövid növekedési időszak áll rendelkezésre.
Az elmúlt évtizedekben sokat változtak a karácsonyi ünnepkör kellékei: a kézzel festett, leheletvékony üveggömböket felváltották a műanyag díszek, girlandok, a gyertyákat és csillagszórókat a LED fényfüzérek, az illatos fenyőt a műanyag. Mert az környezetbarát. Állítólag. De hogy is lehet valami környezetbarát, ami évszázadokon át nem bomlik le és kőolajból készül?
A banán (Musa sp. -remélem nem veszi bántásnak, nem pálma, sőt semmi köze sincs hozzá-) szaporítható sarjleválasztással is, de ebben az esetben gyakran elég rizikós a végkimenetel. A leválasztásnál sérülnek a gyökerek, amelyen keresztül felveszi a vizet és a tápanyagot, így ennek felvétele a föld alatti gyöktörzsre, -az amúgy szintén leválasztástól megsérült- rizómára korlátozódik. Ilyenkor különösen oda kell figyelni a gombás fertőzés visszaszorítására, gyakran elkerülhetetlen a vegyszeres kezelés. A visszavágást a szabadban nevelt növényeknél szokták alkalmazni, általában praktikus okokból, hogy hűvös helyiségben lehessen teleltetni magát a gyöktörzset és a megmaradt áltörzs részt, hogy tavasszal újra kihajthasson, és a fényszegény téli időszakban ne gyengüljön le a növény. Most a növekedési fázis van, ilyenkor nagy szüksége van a levélzetre, ezért a visszavágás nagyon nem volt indokolt, sajnos. Sarjat valószínűleg nem fog hozni, mert eddig a gyökérfejlesztéssel volt eddig elfoglalva, és a megmaradt rizómarészben nem biztos, hogy van kellő mennyiségű tápanyag. Feladni nem kell, pár héten belül ki fog derülni, hogy képes-e a megújulásra. Ha kihajt, akkor nedvesen, de nem lucskosan kell tartani a földjét, és gyakran tápoldatozni, mert nagyon tápanyagigényes növény. Frei Ferenc Pálmaliget Kertészet
Kedves Györgyici! Nem kell túllocsolni, jól tűri a szárazságot, de a napfényt is nagyon szereti. Kitűnő választás forró, száraz helyeken, kavicsos talajra. Ha egy része el is száradt, újra fog hajtani.
A Hibiscus Sabdariffa minden része ehető. A gyümölcs lényegében a növény magtokja a húsos virágkelyhekben, ezek alkotják a "piros tokokat", amik 3,5 cm nagyok, fényes pirosak. A karibi térségben például vízben főzik hogy üdítő, áfonya színű teát készítenek belőle. Sörrel kombinálva is kapható. Finom még salátákban, kocsonyákban, dzsemekben (ilyen a híres jamaicai Rosella jam), mártásokban, levesekben, italokban, egyes indiai fűszerekben, csemegeuborkák, gyümölcslepények, pudingok, szirupok, és borok és még sok minden más finomság ízesítéséhez. A szárított és porított rozellát íze és színe miatt gyógyteákhoz adják.
Ez nem vakond, és nem is földikutya, azok kisebb halmokat képeznek a járataik fölött. Járatokban élnek még az ürgék és hörcsögök, valószínűleg közülük az egyik a tettes. Talajban élő rágcsálóknál általában beválik a következő taktika: az összes járatot tapossák, tömjék be földdel, majd utána keressék meg a használt járatokat. Csak ezekbe juttassanak valami erős szagú anyagot, amit ronggyal, vattával felszívatnak(petróleum, benzin). Ezek a szagok el szokták űzni őket. A járatok vízzel való feltöltése is hatékony lehet: a levegő nélküli, vízzel megtelt járatokból az állatok kimenekülnek. Ekkor fogják meg és vigyék el több száz méterre távolabb, lehetőleg olyan helyre, ahol nem zavarják őket, és ők sem zavarják a büszke kert-tulajdonosakat.
Előfordul, hogy a krumpli a mezőgazdasági munkák során kibukkan a földből, "fényt kap": ilyenkor a krumplin levő zöldes elszíneződés jelzi, hogy egy bizonyos szolanin nevű méreganyag termelődött benne. Az ilyen zöld foltokat kivágva a gumó többi része nyugodtan elfogyasztható. Főzés után a zöld víz is ezt jelzi.