5471. Vajascsók recept a boldog békeidőkből
Molnár István nagymamájának, Etelkának a szakácskönyve 1910-ben a vajascsók receptjével kezdődik. Ez az aprósütemény annyira finom, hogy ma is bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét.
Molnár István nagymamájának, Etelkának a szakácskönyve 1910-ben a vajascsók receptjével kezdődik. Ez az aprósütemény annyira finom, hogy ma is bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét.
Triviálisnak tűnő, ám kevéssé kutatott és ismert megállapítás, hogy a szőlőtermesztők által megválasztott talajművelési gyakorlatok befolyásolhatják a szőlő gyökérzeténél élő, mikroszkopikus élőlényközösségek összetételét és ezáltal a talajegészség állapotát. Ezt a kérdést járta körül Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campus fiatal kutatója, aki kollégáival a Szent György-hegy három szomszédos szőlőültetvényén végzett talajbiológiai vizsgálatokat.
A Szent István Egyetem Rovartani Tanszék munkatársainak egy márványospoloskához kapcsolódó vizsgálatukhoz lenne szükségük több száz telelő poloskára Budapest (ill. Pest megye) bármely pontjáról.
A kínai XTAR elsősorban kiváló minőségű akkumulátorairól és töltőiről ismert, de lámpáik is egyre népszerűbbek a vásárlók körében. Ez utóbbiak között megtalálhatók az elemlámpák, búvárlámpák és fejlámpák is. Az alábbiakban egy teljesen új típusú terméküket mutatjuk be, amelyet hordozható fényforrásként definiál a gyártó. De mit is érdemes tudni erről a lámpáról? Az alábbiakból kiderül!
A karácsonyi dekoráció középpontja a karácsonyfa. A klasszikus piros-arany mellett idén is népszerű a fehér-arany kombináció, de akadnak extravagánsabb díszítések is. Összegyűjtöttünk tízet.
A banán (Musa sp. -remélem nem veszi bántásnak, nem pálma, sőt semmi köze sincs hozzá-) szaporítható sarjleválasztással is, de ebben az esetben gyakran elég rizikós a végkimenetel. A leválasztásnál sérülnek a gyökerek, amelyen keresztül felveszi a vizet és a tápanyagot, így ennek felvétele a föld alatti gyöktörzsre, -az amúgy szintén leválasztástól megsérült- rizómára korlátozódik. Ilyenkor különösen oda kell figyelni a gombás fertőzés visszaszorítására, gyakran elkerülhetetlen a vegyszeres kezelés. A visszavágást a szabadban nevelt növényeknél szokták alkalmazni, általában praktikus okokból, hogy hűvös helyiségben lehessen teleltetni magát a gyöktörzset és a megmaradt áltörzs részt, hogy tavasszal újra kihajthasson, és a fényszegény téli időszakban ne gyengüljön le a növény. Most a növekedési fázis van, ilyenkor nagy szüksége van a levélzetre, ezért a visszavágás nagyon nem volt indokolt, sajnos. Sarjat valószínűleg nem fog hozni, mert eddig a gyökérfejlesztéssel volt eddig elfoglalva, és a megmaradt rizómarészben nem biztos, hogy van kellő mennyiségű tápanyag. Feladni nem kell, pár héten belül ki fog derülni, hogy képes-e a megújulásra. Ha kihajt, akkor nedvesen, de nem lucskosan kell tartani a földjét, és gyakran tápoldatozni, mert nagyon tápanyagigényes növény. Frei Ferenc Pálmaliget Kertészet
Kedves Györgyici! Nem kell túllocsolni, jól tűri a szárazságot, de a napfényt is nagyon szereti. Kitűnő választás forró, száraz helyeken, kavicsos talajra. Ha egy része el is száradt, újra fog hajtani.
A Hibiscus Sabdariffa minden része ehető. A gyümölcs lényegében a növény magtokja a húsos virágkelyhekben, ezek alkotják a "piros tokokat", amik 3,5 cm nagyok, fényes pirosak. A karibi térségben például vízben főzik hogy üdítő, áfonya színű teát készítenek belőle. Sörrel kombinálva is kapható. Finom még salátákban, kocsonyákban, dzsemekben (ilyen a híres jamaicai Rosella jam), mártásokban, levesekben, italokban, egyes indiai fűszerekben, csemegeuborkák, gyümölcslepények, pudingok, szirupok, és borok és még sok minden más finomság ízesítéséhez. A szárított és porított rozellát íze és színe miatt gyógyteákhoz adják.
Ez nem vakond, és nem is földikutya, azok kisebb halmokat képeznek a járataik fölött. Járatokban élnek még az ürgék és hörcsögök, valószínűleg közülük az egyik a tettes. Talajban élő rágcsálóknál általában beválik a következő taktika: az összes járatot tapossák, tömjék be földdel, majd utána keressék meg a használt járatokat. Csak ezekbe juttassanak valami erős szagú anyagot, amit ronggyal, vattával felszívatnak(petróleum, benzin). Ezek a szagok el szokták űzni őket. A járatok vízzel való feltöltése is hatékony lehet: a levegő nélküli, vízzel megtelt járatokból az állatok kimenekülnek. Ekkor fogják meg és vigyék el több száz méterre távolabb, lehetőleg olyan helyre, ahol nem zavarják őket, és ők sem zavarják a büszke kert-tulajdonosakat.
Előfordul, hogy a krumpli a mezőgazdasági munkák során kibukkan a földből, "fényt kap": ilyenkor a krumplin levő zöldes elszíneződés jelzi, hogy egy bizonyos szolanin nevű méreganyag termelődött benne. Az ilyen zöld foltokat kivágva a gumó többi része nyugodtan elfogyasztható. Főzés után a zöld víz is ezt jelzi.