5666. Támad az almalisztharmat! Hogyan védekezzünk ellene?
A gyümölcsöseket nemcsak a fagy károsította. Van olyan almafa, amelyen megjelent már a lisztharmat is!
A gyümölcsöseket nemcsak a fagy károsította. Van olyan almafa, amelyen megjelent már a lisztharmat is!
A fodros kelt egy pici konyhakertben, sőt cserépben is lehet termeszteni. Egy igazi szuperélelmiszer, ami tele van antioxidánsokkal és vitaminokkal, de mutatós levelei dísznövényként is megállják a helyüket. Mutatjuk, hogyan álljunk neki!
Hazánkban a cégalapítás egyik legnépszerűbb formája a korlátolt felelősségű társaság, azaz a kft. Nem véletlenül, hiszen ez a cégforma a többi lehetőséghez rengeteg előnnyel rendelkezik. Alapítása gyors és egyszerű, ráadásul kft.-t egyedül vagy többedmagunkkal is életre hívhatunk. És ez még nem minden!
A tavaszi lendülettel megérkeztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) paprika vetőmag teszteredményei is. A szakemberek 23 „tölteni való” étkezési paprika vetőmagjait vizsgálták a Szupermenta teszten. Két termék esetében gondok adódtak a csírázóképességgel, az ígértnél kevesebb magtömeg és magdarabszám miatt pedig hét esetben kezdeményezi fogyasztóvédelmi eljárás indítását a Nébih az illetékes társhatóság bevonásával.
A székhelyszolgáltatás egyre népszerűbb megoldásnak számít a hazai vállalkozások és cégek körében. Segítségével ugyanis nincs szükségünk arra, hogy cégalapításhoz saját ingatlannal rendelkezzünk. Sőt, a jól megválasztott székhelyszolgáltatás akár a teljes iparűzési adómentességet is garantálhatja.
Kétféle szaporítása lehetséges: Az egyik a hajtásdugvány, a második a porzás. A hajtásdugvánnyal a következőt tegye: Egy egészséges növény 10-12 cm-es ágát levágjuk, az alsó leveleket levágjuk, a felsők felét is, ha nagyok majd vízbe mártjuk, majd gyökereztető hormonba mártjuk (fél fásnak valóba).Nagy lyukú cserépbe félig kb. 9-10 cm-es, sima B-s virágföldet teszünk. A közepébe ceruzával, vagy hurkapálcával lyukat fúrunk és beletesszük a hibiszkusz ágat. Meglocsoljuk. Egy műanyag palackot félbe vágunk és a tetejét /kupak nélkül/ ráborítjuk a növényre. A palackot nem vesszük le, a lyukon keresztül szükség szerint öntözzük. 4-6 hét múlva alul megjelennek a gyökerek. Ekkor már levehetjük a palackot, eleinte csak napi fél-egy órát, aztán egyre több időre, hogy szokja a növény. Vigyázzunk arra,hogy ne kerüljön tűző napra az edény,mert szétfőhetnek a dugványok.
Kedves Pókmedve! A mellékkelt cikkben talál megoldást ( fokhagyma) A hangyák kiirtására! Üdvözlettel, Édenkertész
A bazsalikom egyike a legmelegigényesebb fűszernövényeinknek. A növény növekedéséhez 20 °C vagy afeletti hőmérséklet szükséges. Hőigénye igen közel áll a paprikáéhoz. Fagyérzékeny, már az erősebb lehűlések is megakasztják a fejlődését. Tenyészidejében sok melegre van szüksége. Esős, hűvös nyarakon kevesebb illóolaj halmozódik fel benne. Fényigényes. Árnyékban, félárnyékban rosszul fejlődik, kevés virágot hoz és értéktelenné válik. Virágzásához tehát nemcsak nagy meleg, hanem sok napsütés is szükséges. Tegye az ablakba és helyre fog jönni.
Taplógomba és sajnos nem ehető. De nagyon szép!
Mivel leveleinek minden részéből regenerálódik a teljes növény, legegyszerűbb, ha leveléről szaporítjuk. A lehullott leveleket ültessük nedves homokba, tegyük világos helyre. Egy év múlva cserepezhetjük. Átültetése tavasszal aktuális. A Z. zamiifolia levéldugványozással szaporítható. Általában a leválasztott levélkéket az alsó részükkel lefelé ültetik a szemcsés, nedves komposztba, és a cserepet nejlonzacskóval borítják. Addig kell zacskó alatt tartani, amíg a levélkék elpusztulhatnak. Ekkorra a talajban apró gyöktörzsszerű képletek jönnek létre, melyek elültetve új leveleket hoznak.