6536. Miért nem akar nőni a paradicsompalánta?
Néha a legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordul, hogy a paradicsompalánta az istenért sem akar normális tempóban növekedni vagy meglilul. Ezek lehetnek a leggyakoribb okok.
Néha a legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordul, hogy a paradicsompalánta az istenért sem akar normális tempóban növekedni vagy meglilul. Ezek lehetnek a leggyakoribb okok.
Képes leszel eleget locsolni, ha újra aszályos lesz a nyár? Kibírják a forróságot a dísznövények? Az, hogy jól tűri-e a szárazságot a gyep, tavasszal dől el. Az időjárás elkerülhetetlen kihívás elé fogja állítani a növényeidet: rajtad áll, hogyan fogadják.
Itt a tavasz, a jó idő, és újfent olyan téli hónapok után érkezik a nyár, amikor sem hó, sem erős fagy nem tizedelte meg a kullancsok számát. Gyakorlatilag már évek óta ott tartunk, hogy az őszi-téli periódus épp úgy kullancsokban gazdag, akárcsak a tavasz, illetve a kiskertek és családi házas övezetek is érintettek. De vajon mit lehet tenni a kártevők ellen? Beletörődni abba, hogy kockázati tényezőként bármikor megbetegedést okozhatnak? Vagy megtisztítható tőlük valamilyen módon a terep?
Unalmasak a falak? Tervezz be akár minden helyiségbe egy lélegzetelállító fotótapéta dekorációt! Ami a bőséges posztertapéta kínálatot illeti, a témák, színek, minták száma szinte végtelen - ám továbbra is a természet tematika a legközkedveltebb. A pálma - és levélminták, a zöld nyugtató árnyalatai minden otthonban és minden közösségi térben jól mutatnak, és minden korosztálynak kedvencévé váltak. Mostani összeállításunkban azt mutatjuk meg, hogy a fotótapéták - akár ezen az egy témán belül is - mennyire változatosak és sokoldalúak lehetnek!
“Amit megtehetsz ma, ne halaszd holnapra”, a mondást mindenki ismeri, de kérdés, hogy mennyire van még létjogosultsága. A 21. századi rohanó világban ez az eredetileg a lustaság ellen született közmondás és a hozzá kapcsolódó felfogás egyre inkább kezd kártékony jelleget felvenni. Ma már talán aktuálisabb a “gondolkodj, mielőtt cselekszel” alapvetést hirdetni, mintsem elfogadni a folyamatos, már-már toxikus és kontraproduktív cselekvési kényszert.
A banán (Musa sp. -remélem nem veszi bántásnak, nem pálma, sőt semmi köze sincs hozzá-) szaporítható sarjleválasztással is, de ebben az esetben gyakran elég rizikós a végkimenetel. A leválasztásnál sérülnek a gyökerek, amelyen keresztül felveszi a vizet és a tápanyagot, így ennek felvétele a föld alatti gyöktörzsre, -az amúgy szintén leválasztástól megsérült- rizómára korlátozódik. Ilyenkor különösen oda kell figyelni a gombás fertőzés visszaszorítására, gyakran elkerülhetetlen a vegyszeres kezelés. A visszavágást a szabadban nevelt növényeknél szokták alkalmazni, általában praktikus okokból, hogy hűvös helyiségben lehessen teleltetni magát a gyöktörzset és a megmaradt áltörzs részt, hogy tavasszal újra kihajthasson, és a fényszegény téli időszakban ne gyengüljön le a növény. Most a növekedési fázis van, ilyenkor nagy szüksége van a levélzetre, ezért a visszavágás nagyon nem volt indokolt, sajnos. Sarjat valószínűleg nem fog hozni, mert eddig a gyökérfejlesztéssel volt eddig elfoglalva, és a megmaradt rizómarészben nem biztos, hogy van kellő mennyiségű tápanyag. Feladni nem kell, pár héten belül ki fog derülni, hogy képes-e a megújulásra. Ha kihajt, akkor nedvesen, de nem lucskosan kell tartani a földjét, és gyakran tápoldatozni, mert nagyon tápanyagigényes növény. Frei Ferenc Pálmaliget Kertészet
Kedves Györgyici! Nem kell túllocsolni, jól tűri a szárazságot, de a napfényt is nagyon szereti. Kitűnő választás forró, száraz helyeken, kavicsos talajra. Ha egy része el is száradt, újra fog hajtani.
A Hibiscus Sabdariffa minden része ehető. A gyümölcs lényegében a növény magtokja a húsos virágkelyhekben, ezek alkotják a "piros tokokat", amik 3,5 cm nagyok, fényes pirosak. A karibi térségben például vízben főzik hogy üdítő, áfonya színű teát készítenek belőle. Sörrel kombinálva is kapható. Finom még salátákban, kocsonyákban, dzsemekben (ilyen a híres jamaicai Rosella jam), mártásokban, levesekben, italokban, egyes indiai fűszerekben, csemegeuborkák, gyümölcslepények, pudingok, szirupok, és borok és még sok minden más finomság ízesítéséhez. A szárított és porított rozellát íze és színe miatt gyógyteákhoz adják.
Ez nem vakond, és nem is földikutya, azok kisebb halmokat képeznek a járataik fölött. Járatokban élnek még az ürgék és hörcsögök, valószínűleg közülük az egyik a tettes. Talajban élő rágcsálóknál általában beválik a következő taktika: az összes járatot tapossák, tömjék be földdel, majd utána keressék meg a használt járatokat. Csak ezekbe juttassanak valami erős szagú anyagot, amit ronggyal, vattával felszívatnak(petróleum, benzin). Ezek a szagok el szokták űzni őket. A járatok vízzel való feltöltése is hatékony lehet: a levegő nélküli, vízzel megtelt járatokból az állatok kimenekülnek. Ekkor fogják meg és vigyék el több száz méterre távolabb, lehetőleg olyan helyre, ahol nem zavarják őket, és ők sem zavarják a büszke kert-tulajdonosakat.
Előfordul, hogy a krumpli a mezőgazdasági munkák során kibukkan a földből, "fényt kap": ilyenkor a krumplin levő zöldes elszíneződés jelzi, hogy egy bizonyos szolanin nevű méreganyag termelődött benne. Az ilyen zöld foltokat kivágva a gumó többi része nyugodtan elfogyasztható. Főzés után a zöld víz is ezt jelzi.