7016. Ezt a zöldséget ha most elveteted, utána kiirtani se tudod
Lassan véget ér a konyhakerti szezon, de ezt a zöldséget még most nyugodtan elvetheted.
Lassan véget ér a konyhakerti szezon, de ezt a zöldséget még most nyugodtan elvetheted.
Minden alkalom, amikor az ajándékozás szóba kerül, nagyon sok kérdés fogalmazódhat meg bennünk. Többek között az is, hogy mi legyen a meglepetés. Egyrészt azért, mert olyan dolgot szeretnénk adni, ami egyszerre értékes, hasznos, és biztosan örülni fog neki az ünnepelt. Másrészt azért is, hogy tényleg egy örök emléket adhassunk.
Az őszi kerti munkáknál ne feledkezzünk meg a bogyós gyümölcsökről, például a málna, a ribizli, az egres, és a szeder is meghálálja a törődést, metszésük fontos a növények egészsége és terméshozama miatt is. Az őszi metszéssel a növényt előkészítjük a következő évre, eltávolítjuk a beteg vagy elhalt ágakat, és segítjük a friss hajtások növekedését.
A Green Team új évadának 2. részében Szomoru Miklós és McMenemy Márk Kosztka Ernő gyümölcsösébe látogat, ahol kitanulhatjuk a gyümölcsfák metszésének csínját-bínját. Az itt elsajátítottokat Miki pilisi kertjében kamatoztatja a két műsorvezető.
A virágok kertünk szépségét emelik, és a virághagymák különösen népszerűek azok körében, akik hosszú távon szeretnék élvezni az évelő növények látványát. A virághagymák változatosságának köszönhetően minden évszakra találhatunk megfelelő növényeket, így egész évben biztosíthatjuk a színes virágzást a kertben. De hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb virághagymákat, és melyek a legnépszerűbbek? Ez a cikk segít eligazodni a virághagymák világában, hogy kertünk mindig virágzó legyen.
Tisztelt Vasvári Tibor! A datolyaszilva melegigényes növény, érzékeny a téli fagyokra. A túl nagy hőingadozást nem bírja és ezt száradással jelzi (a héj barnul, feketedik). Megoldás lehet, ha az új hajtások közül csak egyet hagyunk meg és azt törzsesen kineveljük. A növény törzsét télire szorosan takarjuk be szalmával. Tisztelettel: Mezős Balázs kertészmérnök, növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu
Kedves Olvaónk! Jó lenne egy fotó, mert látatlanban nehéz megmondani, hogy mi az, mivel a levél besodródását sokminden előidézheti: almafalisztharmat zöld alma levéltetű alma levélatka Almalisztharmat (Podosphaera leucotricha)Tünetek: egész vegetáció időszakban folyamatosan veszélyezteti a növényt. A hajtások rövid ízközűek, a levelek keskenyek, hullámosak. Legszembetűnőbb a friss hajtásokat borító fehér bevonat. A csúcsrügyek szétállnak, rojtosak. Később a fertőzött levelek sárgulhatnak. Védekezés: agrotechnikai: jó tápanyagellátás = ellenállóképesség (sok műtrágya nem jó) Mechanikai: fertőzött részek eltávolítása, 4-5 oldalrüggyel a csúcsot.
A szibériai mézbogyó vagy más néven kamcsatkai mézbogyó (Lonicera kamtschatica) a semleges, vagy kissé savanyú, szervesanyagban gazdag talajt kedveli, de megél a tápanyaggal jól ellátott középkötött öntéstalajon is. Közepesen vízigényes, elviseli a rövidebb aszályos periódusokat, de hosszan tartó aszály idején öntözni érdemes.
Kedves Érdeklődő! Nyáron a heti öntözés igen kevés, ez a növényke szomjazik... A vitorlavirág gondozása egyszerű, minimális törődést igényel. Fény és melegkedvelő növény, de nyáron a forró közvetlen napfényt nem bírja. Tavasszal és ősszel tartsuk félárnyékban. Télen közvetlenül is érheti fény és a hőmérsékletet tartsuk 10-12 fok felett. Az elnyíló virágokat és hervadó leveleket a szárak tövénél vágjuk le. Tavasszal ültessük át, amihez használjunk tőzegalapú, laza szerkezetű virágföldet. A vitorlavirágnak magas páratartalomra van szüksége, ezért különösen meleg időben a leveleket rendszeresen permetezzük vízzel, a cserepét állítsuk nedves kavicsra vagy a megfelelő páratartalom érdekében a cserepet helyezzük nagyobb tartóba, és a két edény közti teret töltsük ki tőzeggel. Öntözése – tápoldat A bőséges vízellátás a vitorlavirág leveleit egészségessé és fényessé teszi. Nyáron bőségesen, télen visszafogottan öntözzük, de vigyázzunk, hogy a növény földje soha ne száradjon ki. A leveleket rendszeresen permetezzük vízzel, arra viszont ügyeljünk, hogy a virágokat ne érje víz, mert rothadásnak indulhatnak. Márciustól szeptemberig 10 naponta öntözzük hagyományos tápoldattal.
Kedves Olvasó! A leggyakoribb ok, a hibás metszés. Természetes koronaformája a fölfelé törő kúp alak. Ennek megfelelően, a hagyományos koronaformában ágcsoportos sugaras vagy kombinált formát alakítsunk ki a körtefán. Szabályok: - Domináns vezérág (ne metsszük) - Metsszük vissza az ehhez hasonló másodlagos vezérágakat. - Metsszük vissza a befelé növő ágakat, ill. az egymáshoz súrlódó ágakat. - Vágjuk le a mélyen elágazó, laza szövetű ágakat. - Vágjuk le a vízhajtásokat. - Vágjuk le a törött, vihartépte ágakat. - Távolítsuk el a sarjhajtásokat. - Vágjuk le a nagyobb lelógó ágakat. - Vágjuk le az idősebb ágakat tövig, helyet adva az új hajtásoknak. - A metszési felület enyhén ferde legyen, a vesszőn a rügy felett néhány milliméterre, a rügytől lefelé lejtsen. Hogyha kifejlett ágat metszünk vissza, ne hagyjunk csonkot! Aranyszabály, hogy a nagyobb fertőzésveszély miatt viszonylag kevés sebzéssel dolgozzunk, sebkezelő anyaggal feltétlenül ápoljuk le! - Az elhalt ill. beteg ágakat/gallyakat távolítsuk el minél hamarabb. - Először az egymást keresztező, befelé növő ágakat kell tőből kimetszeni vagy kifűrészelni. Ne hagyjuk meg a törött, sérült, felkopaszodott ágakat sem! Ha ezeket kivágjuk, akkor a megmaradó termőrészek kedvezőbb helyzetbe kerülnek, a rajtuk levő gyümölcsök biztosabban megtermékenyülnek. A körte, az igényes gyümölcsfajok közé tartozik. Éves csapadékigényük, 700-800 mm, amit a természet nem mindig tud biztosítani, ezért a nyári öntözés szükséges, a sikeres termesztés érdekében. Az intenzív vízellátás, főleg a gyümölcs növekedésénél nagyon fontos. A kiegyenlített klímát kedveli, korai virágzása miatt, fagykárosodást is szenvedhet. Egyes körtefajok (Diel vajkörte, Conference), csak hűvös, párás klímában érzik jól magukat. Kevesebb fényre van szükségük, mint az almáknak. A körtefa, középkötött, mélyrétegű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, vályog és agyagos talajokban fejlődik legszebben. Gyenge minőségű talajokon, a gyümölcsök apróbbak maradnak, a gyümölcs húsában kő sejtek fejlődnek, ami az élvezeti értékét csökkenti.