Keresett kifejezés: “Paradicsom”

Cikkek (495)

81. Ha szorul a hurok... mit tegyünk székrekedés esetén?

Kellemetlen a téma, de fontos. A szorulás házi kezelésére nagyanyáink idejében még a szilvalekvár volt az általánosan elterjedt megoldás, ma viszont már egyre többen élnek különböző hashajtók alkalmazásával. Mi minden húzódhat meg a székrekedés kialakulásának hátterében?

82. Kis fűszerlexikon az angyalgyökértől az ürömig

Az alább felsorolt fűszereket bizonyára sokan ismerik, de akadhat köztük olyan is, amelyeket érdemes kipróbálni. A felsorolásban nem szerepelnek sem a hagyományos só-bors-paprika jellegűek, sem az egzotikusok, nehezen hozzáférhetők. Egyes fűszerek mellett feltüntetjük azt is, ha használatuk eltér a szokásostól.

83. Télikert- vagyis 10 + 1 pont, amit ne felejtsünk el tél előtt megtenni a kertünkben

Még mindig szép és színes a kert, de érezhető az álom közeledte. Ilyenkor a legjobb a kerti munka, mert nincs tikkasztó hőség, folytonos esőzés, csak a munka sok, amit még el kell végeznünk a tél beállta előtt. Le kell szüretelni és el kell tenni a gyümölcsöket, fel kell készíteni a talajt, a gyepet, és nem árt átgondolni azt sem, hogy min kellene majd tavasszal változtatni a kertünkben...

84. Vega rakott padlizsán torony

A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!