Keresett kifejezés: “”

Cikkek (7274)

1406. Főzzünk csalánból főzeléket!

Ki ne ismerné a tavasszal a természetben elsőként megjelenő csípős csalánt (Urtica dioica L.)? Azt is sokan tudják, hogy megannyi betegségre gyógyír, de azt talán kevesebben, hogy főzeléknek is nagyon finom, és garantáltan nem csípős!

1407. A vadkakaó szerencsét hoz!

A vadkakaó (Pachira aquatica, majomkenyérfa-félék, Bombacaceae) fa természetes, mocsaras környezetében akár 15 méterre is megnőhet. Bonsai változatát pénzfának tartják, vagyis a tulajdonosának gazdagságot és szerencsét hoz.

1408. Hogyan oltsunk kaktuszt?

Általában elmondható, hogy az oltott kaktuszok sokkal gyorsabban fejlődnek, többet sarjadnak és gazdagabban virágoznak mint a saját gyökerükön élők. Az oltott növény könnyebben tartható, gyorsabban fejlődik, könnyebben szaporítható a sok fejlődő sarj miatt, hamarabb virágzik, és több magot hoz mint a saját gyökéren élő kaktuszok. Készítsünk új oltványt kaktuszainkból!

1409. Orchideák: a pillekosbor

A pillekosbort egy holland botanikus fedezte fel Indonézia legkeletibb szigetcsoportján. Az általa adott botanikai névben - Phalaenopsis - összevonta az éjjeli lepkék görög nevét (phalaina) a megjelenést jelentő ’opsis’ szóval, mert a növény virágai a pillangókra hasonlítanak. Kezdő orchideagyűjtőknek is ajánljuk, mert tőosztással egyszerűen szaporítható: az oldalhajtásokat óvatosan leszedhetjük és elültethetjük.

1410. Orchidea fajták: bugaskosbor

A kereskedelemben kapható bugaskosborokat (Cattleya hibrid) nagyon sok orchidea nemzetség keresztezésével nemesítették, ezért számtalan formájuk és árnyalatuk megtalálható.