Főzzünk csalánból főzeléket!
Ki ne ismerné a tavasszal a természetben elsőként megjelenő csípős csalánt (Urtica dioica L.)? Azt is sokan tudják, hogy megannyi betegségre gyógyír, de azt talán kevesebben, hogy főzeléknek is nagyon finom, és garantáltan nem csípős!

A csalánban található vitaminok, és ásványi anyagok

 

Sokan tudják, hogy a régi korokban, a népgyógyászatban a növény friss hajtásával ütögették a reumás beteg fájó testfelületét, így használva fel annak hatóanyagait, elsősorban a hisztamint a gyógyuláshoz. Ügyes háziasszonyoknak most is kedvesen kínálja magát az üdén zöldellő gyógynövény.

 

csalánlevél

 

Csalánfőzelék készítése


A csalán friss tavaszi hajtásait, még virágzás előtt - kesztyűben szedjük, bár kevésbé csípnek, mint a későbbiekben - elkészíthetjük levesnek, főzeléknek egyaránt, a spenóthoz hasonlóan, de ellentétben a spenóttal, a csalánnak a főzőlevét is felhasználhatjuk. A leves, de a főzelék ízét nem lehet semmivel sem összehasonlítani, finom, ízletes. Fokhagymával ízesítve, főtt tojással tálalva tovább fokozhatjuk a hatást, a családnak „zöld ízű" tavaszi vitaminbombát tálalhatunk, amely A-provitamint, C-, B-, K- és a kevés növényben megtalálható U-vitamint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül vas, magnézium, cink, valamint réz van benne.

 

Csalánfőzelék

 

A csalán az influenza, nátha, fáradtság, fájdalom és gyulladás ellenszere is


A csalán főzőlevét ne öntsük el, használjuk fel a főzés során, vagy ha marad, tegyük el ivókúraként való felhasználásra, mert a felsorolt értékes vitaminokat, ásványi és gyógyító anyagokat tartalmazza. Roboráló és erősítő szer mindazoknak is, akiket legyengít a tavaszi fáradtság, akik a téli influenzán, kisebb náthán átesve, még nem teljesen regenerálódtak. A gyógynövényt később még gyógyászati célokból gyűjthetjük sokoldalú felhasználhatósága miatt, de a tavaszi zsenge leveles hajtásokat használjuk fel a konyhában a családunk és magunk egészsége védelmében. A csalán zöld tavaszi préselt növényi nedve elfogyasztva fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, vitaminok és ásványi anyagok pótlására, az immunrendszer erősítésére sokoldalúan alkalmazható. A nyers, valamint a főzött készítmények, ételek fogyasztását heti 1-2 alkalomra korlátozzuk, a csalán erős hatóanyagtartalma miatt.

 

Németh Imréné Éva természetgyógyász, fitoterapeuta Tel.: (24) 530-570 vagy (20) 974-2394

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Hogyan kell télen tárolni a céklát?

A legcélszerűbb pincében, nyirkos homokban eltartani. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Birs?...

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.