Keresett kifejezés: “”

Cikkek (7275)

1421. Hagymát hagymával-avagy a legnépszerűbb hagymafajták

Kabos Gyula örökzöld mondása hűen tükrözi a magyar ember kapcsolatát a hagymával. Valamilyen formában minden nap asztalunkra kerül, zöldségként vagy fűszerként, nyersen vagy szárítva, esetleg por formájában. Évente – állítólag - 7-8 kg-ot is megeszünk hagymából. Az általánosan használt vöröshagymán kívül, azonban még vannak számunkra kevésbé ismert hagymafélék, amelyekkel a modern receptekben egyre gyakrabban találkozhatunk. 

1422. Rozmaring és burgonya együtt nyerő páros

A burgonya a legfontosabb téli élelmiszer alapanyagok közé tartozik. Az utóbbi években ugyan csökkent a burgonyafogyasztásunk – már csak 60 kiló egy évben – azért megállapíthatjuk, hogy ha nem is naponta, de elég gyakran kerül asztalunkra. Ha unjuk már a petrezselymes krumplit, vagy inkább tartózkodnánk a tápláló sült krumplitól, próbáljuk ki a rozmaringgal fűszerezett burgonyát, amely elegáns köretté varázsolja ezt a mindennapos zöldséget. 

1423. A stevia (sztívia)

Léteznek igazán egyedi növények. Nem elég, hogy különleges kinézetükkel magukra irányítják a figyelmet, ennél többre törekszenek. Ilyen páratlan növény a Stevia rebaudiana Bertoni - magyarul sztívia és sztevía - is!

1424. Neveljünk brazil medvetalpkaktuszt!

A medvetalpkaktusz (Opuntia brasiliensis) az Opuntia nemzetség egyik legellenállóbb tagja. A fiatal növény hasonlít a család többi tagjaira: minden Opuntia talpszerű, párnás hajtásokat növeszt, amelyeket apró száracskák kapcsolnak össze. De a medvetalp kicsit különbözik tőlük. Hogy miben?

1425. Orchidea fajták: árvácskaorchidea

Az árvácsakorchidea (Miltonia roezlii) név különböző orchidea nemzetségeket jelöl. A Miltoniá-nak sokáig virágzó, törkeny, árvácskához hasonló virágai vannak, melyeket hosszú, ívesen lehajló szárak tartanak - ezért támaszként gyakran szüksége lehet egy karóra - minden hagyma körübelül 3 szíj alakú levelet hoz. Ha szeretnénk, hogy virágba boruljon nagyon ügyelnünk kell a megfelelő páratartalomra!