-
Traktoros (tolólapos)
-
recepciós asszisztens magán egészségügyi intézményben
-
Szervezetfejlesztő talent
-
Shop eladó
-
közjegyzőhelyettes
-
Állásajánlat, gépkezelő
-
Traktoros
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Gyártás előkészítő mérnök
2024. 07. 27
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Targoncás
2024. 07. 27
-
Számviteli ügyintéző-kontroller
2024. 07. 27
-
Raktáros / targoncás
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![Hagymát hagymával-avagy a legnépszerűbb hagymafajták](https://www.edenkert.hu/zoldsegek/2653/kiskep/hagymafajtak-es-felhasznalasuk.jpg)
Vöröshagyma, a legszínesebb csoport
A vöröshagyma (Allium cepa) a leginkább ismert és legjobban elterjedt hagymafaj. Frissen felszedve buroklevelei még lédúsak és zöldes-fehérek (zöldhagyma). Ezek a buroklevelek aztán néhány hónap alatt kiszáradnak, elszíneződnek és felveszik a jól ismert bronzos árnyalatot. A legerősebb (és legtartósabb) csípős aromával rendelkező vöröshagyma nélkül elképzelhetetlen a magyar konyha frissen, vagy akár szárítva.
![voroshagyma voroshagyma](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/2653/voroshagyma.jpg)
Fehér hagyma
A fehér hagyma (de hívhatnánk hamburger hagymának is) nem csak annyiban különbözik a vöröstől, hogy ha kiszárad, a buroklevelei a nevéhez hűen fehéren villognak. Hanem az illata és az íze is enyhébb, enyhén édeskés, ezért kiválóan használható salátákba, hamburgerekbe. Napközben fogyasszuk inkább ezt a fajtát, nem fogunk annyira bűzölögni!
![feher_hagyma feher_hagyma](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/2653/feher_hagyma.jpg)
Lilahagyma és gyöngyhagyma
Ha színek szerint megyünk, akkor a lilahagyma következik, amellyel leggyakrabban a zsíros kenyéren találkozhatunk. Rendszertanilag ez is a vöröshagymákhoz tartozik, annak egy lila-fehér levelű fajtája. Ugyancsak ide sorolhatjuk, a rövidebb tenyészidejű, s ezáltal kisebb méretű gyöngyhagymát, amelyet általában frissen vagy ecetes formában fogyasztunk.
![lilahagyma lilahagyma](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/2653/lilahagyma.jpg)
Mogyoróhagyma (salotta - Allium ascalonium)
Természetesen a mogyoróhagymából is többféle létezik. A képen is különböző mogyoró hagymák láthatók, a hosszúkás a banánhagyma, a kerekded pedig a francia mogyoró hagyma. Mindkettőre jellemző a viszonylag kisebb méret illetve, hogy egy fejen belül több gerezdre bonthatók. Aromája finomabb a többi hagymához képest, valószínű a francia séfek ezért is részesítik előnyben.
![piros_mogyorohagyma piros_mogyorohagyma](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/2653/piros_mogyorohagyma.jpg)
Póréhagyma
Póréhagyma (Allium porrum) társai között a leglágyabb. Zsenge volta miatt szinte az egész világon alkalmazzák a levestől kezdve a salátákon át a különböző szószokig. A fehérjét nyersen, a zöldjét pedig ételekbe aprítva is fogyaszthatjuk.
![porehgayma porehgayma](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/2653/porehgayma.jpg)
Metélőhagyma
A metélőhagyma vagy snidling (Allium schoenoprasum) hosszú, üreges, fűszerű szára nem téveszthető össze a többi társával. Íze lágy, főzni sem kell, csak a fogások szervírozása előtt ajánlott az ételek tetejére szórni. A snidling fő szezonja decembertől márciusig tart, ha otthon, cserépben neveljük, a tél folyamán 3-4-szer is leszüretelhetjük.
![metelohagyma_snidling metelohagyma_snidling](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/2653/metelohagyma_snidling.jpg)
Téli sarjadékhagyma
A csöves hagyma (más néven téli sarjadékhagyma - Allium fistulosum) csak hosszúkás, hengeres szárat fejleszt, külön hagymafejet nem növeszt.
![teli_sarjadekhagyma teli_sarjadekhagyma](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/2653/teli_sarjadekhagyma.jpg)
Mind a fehér, mind a zöld része felhasználható főzéskor. Őshazája tőlünk keletre - a Bajkál-tó környékén - található. Az ottani zord körülmények miatt, kitűnően alkalmazkodott a szélsőséges éghajlati feltételekhez, így bártan próbálkozhatunk házikerti termesztésével is.
Fokhagyma (garlic - Allium sativum)
Pikánsnak is nevezhető illata (szaga) miatt nem minden országban használatos fűszer, szerencsére Magyarország nem tartozik ezek közé. A fokhagyma fűszer és gyógynövény: javítja az emésztést, rendszeres fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés, illetve csökkenti a magas vérnyomást. Édesapám tippje (érzékeny gyomrúaknak óvatosan): ha megfázás környékez meg bennünket, nyeljünk le egy gerezdet, másnapra semmi bajunk sem lesz.
![fokhagyma fokhagyma](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/2653/fokhagyma.jpg)
Tavaszi kedvenc: Medvehagyma