-
Úszómester
-
Bolti eladó és Webáruház kezelő
-
Pasarét Club Büfé
-
Mérlegképes könyvelő
-
Budapest- Crystal női divat üzletben 8 órás eladó/ webshop asszisztens
-
Szerviztanácsadó/munkafelvevő
-
OPS asszisztens/diszpécser
-
Fullstack Software Engineer
2023. 04. 01
-
Gyártástervező | Dalmand
2023. 03. 31
-
Ügyfélszolgálati munkatárs, adminisztrátor
2023. 04. 01
-
Fényező
2023. 04. 01
-
Cloud Engineer (Java, AWS)
2023. 04. 01
-
Senior DevOps Engineer
2023. 04. 01
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »

Vöröshagyma, a legszínesebb csoport
A vöröshagyma (Allium cepa) a leginkább ismert és legjobban elterjedt hagymafaj. Frissen felszedve buroklevelei még lédúsak és zöldes-fehérek (zöldhagyma). Ezek a buroklevelek aztán néhány hónap alatt kiszáradnak, elszíneződnek és felveszik a jól ismert bronzos árnyalatot. A legerősebb (és legtartósabb) csípős aromával rendelkező vöröshagyma nélkül elképzelhetetlen a magyar konyha frissen, vagy akár szárítva.

Fehér hagyma
A fehér hagyma (de hívhatnánk hamburger hagymának is) nem csak annyiban különbözik a vöröstől, hogy ha kiszárad, a buroklevelei a nevéhez hűen fehéren villognak. Hanem az illata és az íze is enyhébb, enyhén édeskés, ezért kiválóan használható salátákba, hamburgerekbe. Napközben fogyasszuk inkább ezt a fajtát, nem fogunk annyira bűzölögni!

Lilahagyma és gyöngyhagyma
Ha színek szerint megyünk, akkor a lilahagyma következik, amellyel leggyakrabban a zsíros kenyéren találkozhatunk. Rendszertanilag ez is a vöröshagymákhoz tartozik, annak egy lila-fehér levelű fajtája. Ugyancsak ide sorolhatjuk, a rövidebb tenyészidejű, s ezáltal kisebb méretű gyöngyhagymát, amelyet általában frissen vagy ecetes formában fogyasztunk.

Mogyoróhagyma (salotta - Allium ascalonium)
Természetesen a mogyoróhagymából is többféle létezik. A képen is különböző mogyoró hagymák láthatók, a hosszúkás a banánhagyma, a kerekded pedig a francia mogyoró hagyma. Mindkettőre jellemző a viszonylag kisebb méret illetve, hogy egy fejen belül több gerezdre bonthatók. Aromája finomabb a többi hagymához képest, valószínű a francia séfek ezért is részesítik előnyben.

Póréhagyma
Póréhagyma (Allium porrum) társai között a leglágyabb. Zsenge volta miatt szinte az egész világon alkalmazzák a levestől kezdve a salátákon át a különböző szószokig. A fehérjét nyersen, a zöldjét pedig ételekbe aprítva is fogyaszthatjuk.

Metélőhagyma
A metélőhagyma vagy snidling (Allium schoenoprasum) hosszú, üreges, fűszerű szára nem téveszthető össze a többi társával. Íze lágy, főzni sem kell, csak a fogások szervírozása előtt ajánlott az ételek tetejére szórni. A snidling fő szezonja decembertől márciusig tart, ha otthon, cserépben neveljük, a tél folyamán 3-4-szer is leszüretelhetjük.

Téli sarjadékhagyma
A csöves hagyma (más néven téli sarjadékhagyma - Allium fistulosum) csak hosszúkás, hengeres szárat fejleszt, külön hagymafejet nem növeszt.

Mind a fehér, mind a zöld része felhasználható főzéskor. Őshazája tőlünk keletre - a Bajkál-tó környékén - található. Az ottani zord körülmények miatt, kitűnően alkalmazkodott a szélsőséges éghajlati feltételekhez, így bártan próbálkozhatunk házikerti termesztésével is.
Fokhagyma (garlic - Allium sativum)
Pikánsnak is nevezhető illata (szaga) miatt nem minden országban használatos fűszer, szerencsére Magyarország nem tartozik ezek közé. A fokhagyma fűszer és gyógynövény: javítja az emésztést, rendszeres fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés, illetve csökkenti a magas vérnyomást. Édesapám tippje (érzékeny gyomrúaknak óvatosan): ha megfázás környékez meg bennünket, nyeljünk le egy gerezdet, másnapra semmi bajunk sem lesz.

Tavaszi kedvenc: Medvehagyma