Hagymát hagymával- avagy a hagymafajták
Kabos Gyula örökzöld mondása hűen tükrözi a magyar ember kapcsolatát a hagymával. Valamilyen formában minden nap asztalunkra kerül, zöldségként vagy fűszerként, nyersen vagy szárítva, esetleg por formájában. Évente – állítólag - 7-8 kg-ot is megeszünk hagymából. Az általánosan használt vöröshagymán kívül, azonban még vannak számunkra kevésbé ismert hagymafélék, amelyekkel a modern receptekben egyre gyakrabban találkozhatunk.

Vöröshagyma, a legszínesebb csoport

 

A vöröshagyma (Allium cepa) a leginkább ismert és legjobban elterjedt hagymafajta. Frissen felszedve buroklevelei még lédúsak és zöldes-fehérek (zöldhagyma). Ezek a buroklevelek aztán néhány hónap alatt kiszáradnak, elszíneződnek és felveszik a jól ismert bronzos árnyalatot. A legerősebb (és legtartósabb) csípős aromával rendelkező vöröshagyma nélkül elképzelhetetlen a magyar konyha frissen, vagy akár szárítva.

 

vöröshagyma

 

A fehér hagyma (de hívhatnánk hamburger hagymának is) nem csak annyiban különbözik a vöröstől, hogy ha kiszárad, a buroklevelei a nevéhez hűen fehéren villognak. Hanem az illata és az íze is enyhébb, enyhén édeskés, ezért kiválóan használható salátákba, hamburgerekbe. Napközben fogyasszuk inkább ezt a fajtát, nem fogunk annyira bűzölögni!

 

fehér hagyma

 

Ha színek szerint megyünk, akkor a lilahagyma következik, amellyel leggyakrabban a zsíros kenyéren találkozhatunk. Rendszertanilag ez is a vöröshagymákhoz tartozik, annak egy lila-fehér levelű fajtája. Ugyancsak ide sorolhatjuk, a rövidebb tenyészidejű, s ezáltal kisebb méretű gyöngyhagymát, amelyet általában frissen vagy ecetes formában fogyasztunk.

 

lilahagyma

 

Mogyoróhagyma (salotta - Allium ascalonium)


Természetesen a mogyoróhagymából is többféle létezik. A képen is különböző mogyoró hagymák láthatók, a hosszúkás a banánhagyma, a kerekded pedig a francia mogyoró hagyma. Mindkettőre jellemző a viszonylag kisebb méret illetve, hogy egy fejen belül több gerezdre bonthatók. Aromája finomabb a többi hagymához képest, valószínű a francia séfek ezért is részesítik előnyben.

 

mogyoróhagyma

 

Póréhagyma (Allium porrum) társai között a leglágyabb. Zsenge volta miatt szinte az egész világon alkalmazzák a levestől kezdve a salátákon át a különböző szószokig. A fehérjét nyersen, a zöldjét pedig ételekbe aprítva is fogyaszthatjuk.

 

póréhagyma

 

A metélőhagyma vagy snidling (Allium schoenoprasum) hosszú, üreges, fűszerű szára nem téveszthető össze a többi társával. Íze lágy, főzni sem kell, csak a fogások szervírozása előtt ajánlott az ételek tetejére szórni. A snidling fő szezonja decembertől márciusig tart, ha otthon, cserépben neveljük, a tél folyamán 3-4-szer is leszüretelhetjük.

 

metélőhagyma

 

A csöves hagyma (más néven téli sarjadékhagyma - Allium fistulosum) csak hosszúkás, hengeres szárat fejleszt, külön hagymafejet nem növeszt.

 

csöves hagyma

 

Mind a fehér, mind a zöld része felhasználható főzéskor. Őshazája tőlünk keletre - a Bajkál-tó környékén - található. Az ottani zord körülmények miatt, kitűnően alkalmazkodott a szélsőséges éghajlati feltételekhez, így bártan próbálkozhatunk házikerti termesztésével is.

 

Fokhagyma (garlic - Allium sativum)


Pikánsnak is nevezhető illata (szaga) miatt nem minden országban használatos fűszer, szerencsére Magyarország nem tartozik ezek közé. Fűszer és gyógynövény: javítja az emésztést, rendszeres fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés, illetve csökkenti a magas vérnyomást. Édesapám tippje (érzékeny gyomrúaknak óvatosan): ha megfázás környékez meg bennünket, nyeljünk le egy gerezdet, másnapra semmi bajunk sem lesz.

 

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Mi a különbség a talajlazító gép és a gyepszellőztető gép között?

A talajlazító és szellőzető között szerintem nincsen különbség! Késes és acél söprűs változata ismert.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Illatos

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.