1516. Petrezselyem: gyökér vagy levél?
A petrezselyem a magyar konyha egyik legrégebben használt zöldsége. Magas illóolaj- és vitamintartalma - levélzöldségként - már kora tavasszal elérhető.
A petrezselyem a magyar konyha egyik legrégebben használt zöldsége. Magas illóolaj- és vitamintartalma - levélzöldségként - már kora tavasszal elérhető.
Nem untatunk senkit a jól megszokott töltött paprika receptekkel, helyette új és izgalmas paprikaételeket ajánlunk!
A gyümölcsök színűkkel és illatukkal csábítják az arra járókat és repülőket: harapj belém, légy boldog a húsommal és vidd messzire a magjaimat, és ne köpj ki, hanem inkább trágyázd meg a leendő palántámat.
A tavasz egyik első zöldsége a hónapos retek, ami fontos vitaminforrás tavasszal. Most érdemes elvetni!
Nemcsak az ételeinket változatossá tévő színes díszekről van szó, hanem olyan salátanövényekről, amelyek napokig megőrzik roppanó állagukat és frissességüket.
Nem igényel öntözést az őszi csapadék elegendő nekik. A hagymások alapból nem szeretik a sok vizet. Virágzáskor lehetséges az öntözés de csak mértékletesen
A levélsárgulás és levélhullás oka valószínűleg tápanyaghiány, főleg nitrogén és/vagy túlöntözés (nem kell minden nap öntözni). Ritkán, kevés vízzel és lehetőleg tányérba öntve, felszívatva kell öntözni, tápoldatozni.
Kedves Érdeklődő! Nem tudom, hogy mikor szokták metszeni, hogyan öntözik, de ha az alábbiakat betartják, virágozhat újra növényük: A hortenzia árnyékos, hűvös helyen fejlődik megfelelően, nem bírja a tűző napot. Nyáron is legyen a földje mindig nedves, ne hagyjuk kiszáradni. Ne csapvízzel öntözzük, ehhez csak lágy vizet vagy esővizet használjunk. Áprilistól a nyár végéig hetente egyszer adjunk neki tápoldatot, amelyben literenként 2 gramm nitrogén-foszfor-kálium tartalmú tápsó van. Októbertől folyamatosan csökkentsük az öntözést és a tápoldatozást. Télen takarjuk be a hortenzia tövét, hogy védjük az erősebb fagyoktól. A többéves bokrokat metsszük vissza 40 cm-esre, hogy új hajtásai fejlődjenek, és dúsabb legyen. A hortenzia a rendszeres metszéstől gazdagon virágzik. Ne ősszel vágjuk vissza, mert az üreges szárába befolyó víz megfagyva kárt tehet a növényben, inkább tavasszal metsszük vissza.
Ha túl sok alma van a fán a gyümölcs apró marad, kézzel vagy hormonhatású szerekkel végzett ritkítása szükséges lett volna. Arra kell törekedni, hogy a gyümölcs legalább 70 mm átmérôjû legyen. De természetesen az idei aszályos időjárás is befolyásolta a gyümölcsök méretét.
Előfordul, hogy a tuják belső hajtásai és levelei megsárgulnak, elbarnulnak. Ezt a csúfos tünetet egy betegség okozza, amely ellen időben védekeznünk kell. Részletek a cikkben: http://www.edenkert.hu/novenydoktor/novenyvedelem/kertepites-szaradas-didimaszcella-tuja/2198/