Mi a különbség a fejes saláta és a tépősaláta (lollo rosso) között?
Nemcsak az ételeinket változatossá tévő színes díszekről van szó, hanem olyan salátanövényekről, amelyek napokig megőrzik roppanó állagukat és frissességüket. 

Magyarországon egyre ismertebbek a színes, fodros levelű tépősaláták, amelyeket egyelőre főképp a vendéglátóipar használ dekorálásra. Előnyük a hagyományos világoszöld színű, nagylevelű és tömött fejű salátákkal szemben az, hogy a tépősaláták idősebb levelei sem keserednek meg. Fejet nem képeznek, helyette rögtön magszárat növesztenek, amelyen folyamatosan újabb és újabb levelek fejlődnek, egészen kora őszig. A másik lényeges különbség a fejes és tépősaláta között az utóbbiak vastagabb levélszövete, keményebb erezete, ropogósabb állaga.

Vörös, zöld vagy fodros a lollo saláta

A Lollo típusú tépősaláták (Lactuca sativa convar secalina) Európa mediterrán térségéből, pontosabban a napos Itáliából kerültek hozzánk. Három típusával találkozhatunk a hazai piacon: a Lollo rosso, Lollo bianco (vagy bionda) és a Lollo verde változatokkal.

LOLLO ROSSO: Színes folt a zöld salátaágyon

A Lollo rosso tépősaláta különlegessége a vörösbarnára színeződő levélzete. Nagyon jól mutat a többi salátával kombinálva vagy egyszerűen felvágottas tálak, sajttálak, szendvicsek díszeként. Előnye a fejes salátával szemben az, hogy keményebb leveleinek köszönhetően tovább megőrzi frissességét.

lollo-rossa-1619268_1280

 

LOLLO BIANCO: Halványzöld szín, halvány íz

A Lollo bianco a Lollo rosso zöld színű változata. Valamivel lágyabb ízű, mint vörös levelű testvére, de díszítésre ugyancsak kiváló.

LOLLO VERDE: Fodros-bodros levelek

A Lollo verde (más néven fodros saláta) talán a legmutatósabb a három testvér közül. Levelei zöldek, viszont rendkívül fodrosak-bodrosak. Frissen önmagában vagy más salátákkal keverve használhatjuk, szendvicsekbe tehetjük, ételeinket díszíthetjük vele.

lettuce-2655054_1280

Friss saláta, akár cserepesen

A Lollo saláták vásárlásának mindig figyeljünk arra, hogy csak friss, szennyeződésektől, kártevőktől mentes példányokat tegyünk kosarunkba. Hűtőben 3-4 napig tárolható, utána gyorsan fonnyadásnak indul, C-vitamin tartalma akár a felére is csökkenhet. A frissen szedett saláta mellett cserepes változatát is megvásárolhatjuk, amit a konyhaablakban, gyakori öntözés mellett hosszabb távon is nevelhetünk.

Öntet az utolsó pillanatban kerüljön a salátára

Felhasználás előtt alaposan mossuk meg, majd szárítsuk meg papírtörlővel (esetleg salátacentrifugával) a leveleket. Az öntetettel - amely inkább könnyebb, olívaolajos, joghurtos legyen, mint majonézes - közvetlenül a tálalás előtt borítsuk nyakon, nehogy összeessen a salátánk.

Gazdag beltartalom

A Lollo salátában sok az ásványi só, illetve kiemelkedő a kalcium-, magnézium- és vastartalma. A színért felelős béta-karotin (amely az A-vitamin elővitaminja) erősíti az immunrendszert, véd a rákos- és légúti megbetegedésekkel szemben, hozzájárul a fogíny, bőr, haj egészségének megőrzéséhez. Emellett B1-, B2-, niazin, B6-, C-, valamint Na-, K-, P-tartalma jelentős.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Szobafikuszom kisebb leveleket hajt. . .

Átültetés vagy tápoldatozás segíthet. . .

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.