-
Betonelemgyártó-ács
-
Kereskedelmi vezető, félpótkocsi értékesítő
-
Masszőr Hölgy kolléganőt keresek Hévízi munkahelyre.
-
Traktoros (tolólapos)
-
Shop eladó
-
Tejelő szarvasmarha telep- Műszakvezetői állás
-
gipszkartonozás, szárazépítés
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Gyártástámogató hegesztőmérnök
2024. 07. 26
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Operátor / árufeltöltő
2024. 07. 27
-
Quality Control Specialist
2024. 07. 27
-
Project Coordinator
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![Mi a különbség a fejes saláta és a tépősaláta (lollo rosso) között?](https://www.edenkert.hu/levelzoldsegek-salatak/2762/kiskep/lollo-salata-felhasznalasa.jpg)
Magyarországon egyre ismertebbek a színes, fodros levelű tépősaláták, amelyeket egyelőre főképp a vendéglátóipar használ dekorálásra. Előnyük a hagyományos világoszöld színű, nagylevelű és tömött fejű salátákkal szemben az, hogy a tépősaláták idősebb levelei sem keserednek meg. Fejet nem képeznek, helyette rögtön magszárat növesztenek, amelyen folyamatosan újabb és újabb levelek fejlődnek, egészen kora őszig. A másik lényeges különbség a fejes és tépősaláta között az utóbbiak vastagabb levélszövete, keményebb erezete, ropogósabb állaga.
Vörös, zöld vagy fodros a lollo saláta
A Lollo típusú tépősaláták (Lactuca sativa convar secalina) Európa mediterrán térségéből, pontosabban a napos Itáliából kerültek hozzánk. Három típusával találkozhatunk a hazai piacon: a Lollo rosso, Lollo bianco (vagy bionda) és a Lollo verde változatokkal.
LOLLO ROSSO: Színes folt a zöld salátaágyon
A Lollo rosso tépősaláta különlegessége a vörösbarnára színeződő levélzete. Nagyon jól mutat a többi salátával kombinálva vagy egyszerűen felvágottas tálak, sajttálak, szendvicsek díszeként. Előnye a fejes salátával szemben az, hogy keményebb leveleinek köszönhetően tovább megőrzi frissességét.
![lollo-rossa-1619268_1280 lollo-rossa-1619268_1280](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/2762/lollo-rossa-1619268_1280.jpg)
LOLLO BIANCO: Halványzöld szín, halvány íz
A Lollo bianco a Lollo rosso zöld színű változata. Valamivel lágyabb ízű, mint vörös levelű testvére, de díszítésre ugyancsak kiváló.
LOLLO VERDE: Fodros-bodros levelek
A Lollo verde (más néven fodros saláta) talán a legmutatósabb a három testvér közül. Levelei zöldek, viszont rendkívül fodrosak-bodrosak. Frissen önmagában vagy más salátákkal keverve használhatjuk, szendvicsekbe tehetjük, ételeinket díszíthetjük vele.
![lettuce-2655054_1280 lettuce-2655054_1280](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/2762/lettuce-2655054_1280.jpg)
Friss saláta, akár cserepesen
A Lollo saláták vásárlásának mindig figyeljünk arra, hogy csak friss, szennyeződésektől, kártevőktől mentes példányokat tegyünk kosarunkba. Hűtőben 3-4 napig tárolható, utána gyorsan fonnyadásnak indul, C-vitamin tartalma akár a felére is csökkenhet. A frissen szedett saláta mellett cserepes változatát is megvásárolhatjuk, amit a konyhaablakban, gyakori öntözés mellett hosszabb távon is nevelhetünk.
Öntet az utolsó pillanatban kerüljön a salátára
Felhasználás előtt alaposan mossuk meg, majd szárítsuk meg papírtörlővel (esetleg salátacentrifugával) a leveleket. Az öntetettel - amely inkább könnyebb, olívaolajos, joghurtos legyen, mint majonézes - közvetlenül a tálalás előtt borítsuk nyakon, nehogy összeessen a salátánk.
Gazdag beltartalom
A Lollo salátában sok az ásványi só, illetve kiemelkedő a kalcium-, magnézium- és vastartalma. A színért felelős béta-karotin (amely az A-vitamin elővitaminja) erősíti az immunrendszert, véd a rákos- és légúti megbetegedésekkel szemben, hozzájárul a fogíny, bőr, haj egészségének megőrzéséhez. Emellett B1-, B2-, niazin, B6-, C-, valamint Na-, K-, P-tartalma jelentős.