1516. Petrezselyem: gyökér vagy levél?
A petrezselyem a magyar konyha egyik legrégebben használt zöldsége. Magas illóolaj- és vitamintartalma - levélzöldségként - már kora tavasszal elérhető.
A petrezselyem a magyar konyha egyik legrégebben használt zöldsége. Magas illóolaj- és vitamintartalma - levélzöldségként - már kora tavasszal elérhető.
Nem untatunk senkit a jól megszokott töltött paprika receptekkel, helyette új és izgalmas paprikaételeket ajánlunk!
A gyümölcsök színűkkel és illatukkal csábítják az arra járókat és repülőket: harapj belém, légy boldog a húsommal és vidd messzire a magjaimat, és ne köpj ki, hanem inkább trágyázd meg a leendő palántámat.
A tavasz egyik első zöldsége a hónapos retek, ami fontos vitaminforrás tavasszal. Most érdemes elvetni!
Nemcsak az ételeinket változatossá tévő színes díszekről van szó, hanem olyan salátanövényekről, amelyek napokig megőrzik roppanó állagukat és frissességüket.
3 az 1-ben könyvet nem igazán tudok Önnek ajánlani. A Cser Kiadó témakörönként megjelentetett jól használható könyveket, ezeket tudnám javasolni. <p>Lombos fák, cserjék címmel pedig a Botanika kiadó jelentetett meg 4. kiadásban az új fajták leírásával bővített könyvet.
A tulipánok és sok más hagymás növénynél fontos, hogy 2-3 évente elvirágzás után vegyük fel hagymáikat a földből, szárítsuk ki, és hűvös helyen ´nyaraltassuk´, majd ősszel ültessük el őket. A következő évben ismét teljes pompával fognak virítani.
A borókaféléket a magvetésen kívül őszi hidegágyi vagy téli üvegházi duványozással lehet szaporítani. Tavasszal is lehetséges a szaporítás: áprilisban-májusban a friss hajtásról szedett dugvány még ugyanabban az évben meggyökeresedhet. A rosszul szaporodó fajtákat üvegházakban oltják.
A közönséges dió meleg- és fényigényes. Mélyrétegű, tápdús nem túl nedves talajt kedvel. Az átültetést és a metszést rosszúl tűri. Amennyiben több környezeti elvárásában is hiányt szenved, könnyen előfordul, hogy nem fejlődik rendesen.
Valószínű a diófáját a dió gnomóniás betegsége támadta meg, amely 3-4 mm-es barna szegélyű foltok megjelenésével kezdődik, amelyek később felfedezhetők lesznek a hajtásokon majd a gyümölcs húsán(zöld külső burkán) is.<p> A fertőzési források a lehullott levelek, ezért is érdemes ezt ősszel elégetni. Ha ez elmarad, az eredményes védekezéhez a lombot fertőtleníteni kell, lombhullás után DNOC, benomil vagy tiofanát-metil hatóanyag-tartalmú szerekkel kell permetezni.