1541. Így termeszd a kertben a világ legdrágább fűszerét!
A sáfrány a világ legdrágább fűszere. A klímaváltozás kedvez neki, ezért Magyarországon is termeszthető. Így vágj bele!
A sáfrány a világ legdrágább fűszere. A klímaváltozás kedvez neki, ezért Magyarországon is termeszthető. Így vágj bele!
A gyorsan elkészíthető ízletes rizottónak két titka van: egyik a speciális, rizottóhoz való rizsfajta használata, a másik pedig hogy apránként öntsük fel a rizst a forró alaplével, és folyamatosan keverjük, keverjük, keverjük.... A rizsnek ugyanis annyi folyadékot kell magába szívnia, amennyit csak elbír, hogy ízletes és lágy ételt kapjunk.
Az eredeti vanília (Vanilla planifolia) fűszer nagyon drága, és az utánzatai, habár olcsóbbak, egyáltalán nem azonosak az eredeti aromával. Az igazi vaníliának az íze édeskés és csodálatosan fűszeres. A vanília egy dél-amerikai kúszó orchidea fajta. Az aztékok a csokoládé ízesítésére használták. A spanyolok által került be Európába, és ők nevezték nevezték el vaníliának (a vaina –szóból,- amely köpenyt, hüvelyt jelent).
Negyedik alkalommal nyitja meg kapuit márciusban a Gardenexpo kerti életmód kiállítás, ahol minden megtalálható a szabadban eltöltött kellemes órákhoz. Nem csak a kert és a kertészkedés szerelmeseinek érdemes ellátogatni a rendezvényre, hanem azoknak is, akik a tél végeztével egy kis zöldre, új otthoni növényekre vágynak, hiszen a bútorok, grillek, medencék és kerti gépek mellett több kertészet és gyönyörű látványkertek is várják a látogatókat.
Eljött a napraforgó- és kukorica-vetőmag beszerzésének az ideje, a gazdák szeretnének minél kevesebb pénzért vetőmaghoz jutni. Megjelentek a piacokon a számla nélkül, olcsón árusítók, portékájuk kapós, de a termelők később ráfizetnek, mert gyengébb és rosszabb minőségű lesz a hozam.
Üdvözlöm! A vitorlavirág (Spathiphyllum) eléggé páraigényes növény, és ez szokta okozni az Ön által említett "tüneteket". Javaslom, hogy jó vízgazdálkodású talajba ültesse át (tőzeg, virágföld 1:1 arányú keveréke) és utána tegye átlátszó zsákba és párásítsa be, majd hagyja két napig benne, azután vegye ki, és világos helyre tegye, mert a virágzást ez szokta befolyásolni. A közvetlen napfénytől óvni kell, de szeri a világos helyet, de fényszegény helyen is el van, de nem virágzik - legalábbis kevesebbet, vagy semmennyit - nem szereti a meleget, 18-28 °C között a legideálisabb neki, de fagyérzékeny is. A levélbarnulásra a párás "dunsztolást" ajánlom, azután folyamatosan kézi permetezővel kell párásítani (ekkor viszont tetves lehet, de ACTARA nevű szerrel le kell fújni és megöntözni vele a növényt), a virágzásához pedig fény kell.
Kedves Horváthné! Az éti csigából (Helix pomatia) Idén 2000 tonnát lehetett gyűjteni Magyarországon. A gyűjtési szezon április 1-től június 15-ig tart. Éticsigát begyűjteni a korlátozás alá nem eső területeken lehet. A csigáknak 30 mm-nél nagyobb átmérőjűeknek kell lenniük - tájékoztatott Dr. Pacs István, az Éticsiga Terméktanács elnöke. Magyarországon 1500 felvásárló telep van, az Önhöz legközelebbit kéne kiderítenie, egyébként feldolgozóüzem csak Vaján és Zalaszentgróton van.
Üdvözlöm! A kép alapján én Impatiens namchabarwensis (kék nebáncsvirágra) gondolok.Napos vagy félárnyékos helyre tegyük, bőven locsoljuk. Fagyra nagyon érzékeny! Hajtásdugványozással jól szaporítható. Gyorsan fejlődik, igénytelen dísznövény.Nyáron a nagy melegben rendszeres akár napi öntözést igényel, ám tavasszal vagy esős hűvösebb időszakban óvatosan öntözzük a földjét.Az öntözővízbe hetente egyszer adjunk egy kevés tápoldatot, így szinte egész nyáron át virágokkal hálálja meg a törődést.
Kedves SZG! Ezekből az új generációs szerekből már van esély, hogy ennyi idő alatt is jut be annyi amennyi a hatás kifejtéséhez szükséges. Üdvözlettel: Növényorvos
Üdvözlöm! A retkek a vetés, illetve az ültetés után 50–60 napra virágoznak. A virágzás időtartama 30–35 nap. Ennek megfelelően az érés július végén, augusztus elején várható. Ez természetesen a fajta függvénye. Nem pereg, ezért teljes érésben aratunk. Ezt a szár és a becők világosbarna színeződése jelzi. Metszőollóval finoman le kell vágni, és utána kicsépelni a magvakat..