1656. Nagymamáink paradicsomleves receptje
Ízletes és könnyen elkészíthető paradicsomleves recept következik, ami gyermekkorunk és a menzák betűtésztás levesének ízvilágát hozza vissza. Kimondottan nosztalgiázós napokra.
Ízletes és könnyen elkészíthető paradicsomleves recept következik, ami gyermekkorunk és a menzák betűtésztás levesének ízvilágát hozza vissza. Kimondottan nosztalgiázós napokra.
A mindenki által ismert és kedvelt gyümölcsnek, a narancsnak a megszárított külső héja (Aurantii cortex) szolgáltatja a közkedvelt aromájú ízesítőt, melyet különböző édességek, cukrászati termékek és likőrök készítésénél használnak fel. A kereskedelemben kétféle - édes és keserű - változatban kapható, aszerint, hogy mire akarjuk felhasználni.
A kakukkfű (Thymus serpyllum-vulgaris L.) népies neve balzsamfű, kakucskafű, timián, vagy tömjénfű. Hazánk majdnem minden szárazabb, füves részén vadon is előfordul, de a kertekben és gazdaságokban is termesztik (Th. vulgaris). Mindkét fajta sokoldalúan használt fűszer.
Még a parlagon hagyott, gazos földeken is pusztít, olyannyira, hogy az útszéli gyomokat is károsítja az aranka. A lucerna, a bükköny, a vöröshere, a bab, és a borsó élősködő növénye. Mit tegyünk ellene?
A medinilla az egyik legszebb szobanövényünk, a méreteit és a szépségét tekintve is. Több mint 120 fajt számlál, a Melastomataceae családhoz tartozik, Nyugat- Afrikában, Malajziában, Indonéziában és a Fidzsi -szigeteken őshonos. Sok gondoskodást igényel, de szépségével mindent meghálál.
A lombhullató loncfajok többsége fás vagy zölddugványról a nyár elejétől, ősszig szaporítható, az örökzöld fajok nyárvégi félfás dugványról gyökereztethető. egyes fajokat, melyek nehezen gyökeresednek magvetéssel szaporítanak.
A követekező cikk az idei évben járványszerűen elszaporodó fitoftóra gomba kártételéről szól. Valószínű, ez okozhatja az Ön kertjében is a gondot.
Amennyiben virágzó növényre gondol akkor erre legmegfelelőbb a különböző színű árvácskák vagy az utóbbi években egyre divatosabbá váló díszkáposzta. Nagyobb ládában a kisebb örökzöldek is átvészelik a telet, főleg ha a ládáját valamivel kívülről bebugyoláljuk, s így a téli nagy minuszok sem járják át teljesen a földet.
A lopótök akkor szedhető, amikor héja megvastagszik és kisárgul, szára kemény és barna lesz. Legajánlatosabb az első fagyokig a növényen hagyni, majd néhány centis szárral leszedni. Ezután meg kell mosni, majd huzatos, aránylag meleg helyen ki kell szárítani.
Amennyiben egészségesek, természetesen felhasználhatók, csak a gyorsabb lebomlás érdekében érdemes feldarabolni a megfásodott ágakat.