1656. Nagymamáink paradicsomleves receptje
Ízletes és könnyen elkészíthető paradicsomleves recept következik, ami gyermekkorunk és a menzák betűtésztás levesének ízvilágát hozza vissza. Kimondottan nosztalgiázós napokra.
Ízletes és könnyen elkészíthető paradicsomleves recept következik, ami gyermekkorunk és a menzák betűtésztás levesének ízvilágát hozza vissza. Kimondottan nosztalgiázós napokra.
A mindenki által ismert és kedvelt gyümölcsnek, a narancsnak a megszárított külső héja (Aurantii cortex) szolgáltatja a közkedvelt aromájú ízesítőt, melyet különböző édességek, cukrászati termékek és likőrök készítésénél használnak fel. A kereskedelemben kétféle - édes és keserű - változatban kapható, aszerint, hogy mire akarjuk felhasználni.
A kakukkfű (Thymus serpyllum-vulgaris L.) népies neve balzsamfű, kakucskafű, timián, vagy tömjénfű. Hazánk majdnem minden szárazabb, füves részén vadon is előfordul, de a kertekben és gazdaságokban is termesztik (Th. vulgaris). Mindkét fajta sokoldalúan használt fűszer.
Még a parlagon hagyott, gazos földeken is pusztít, olyannyira, hogy az útszéli gyomokat is károsítja az aranka. A lucerna, a bükköny, a vöröshere, a bab, és a borsó élősködő növénye. Mit tegyünk ellene?
A medinilla az egyik legszebb szobanövényünk, a méreteit és a szépségét tekintve is. Több mint 120 fajt számlál, a Melastomataceae családhoz tartozik, Nyugat- Afrikában, Malajziában, Indonéziában és a Fidzsi -szigeteken őshonos. Sok gondoskodást igényel, de szépségével mindent meghálál.
Egy kicsit valóban késő van, de szerintem még nyugodtan elültethet a hétvégén néhány krókusz, tulipán, nárcisz hagymát. A mostani kellemes időjárás pont alkalmas erre. <p> Ha a tavasznál korábban virágzó hagymásokat szeretne, akkor a következő cikket ajánlom:
Próbáljon meg kerti címtárunk tagjai közül árajánlatot kérni, ezt megteheti a következő címen: <p>http://www.edenkert.hu/index.php?menu=szaknevsor
Bár most nincs itt az átültetési szezon, de ilyen esetben érdemes átültetni a növényt és megszabadítani a lakótársaktól. A föld nagy részét el kell távolítani, óvatosan, hogy a gyökeres minél kevésbé sérüljenek.
A póráhagyma magvetésének fő szezonja a március, a telet inkább csak a téli fajták (pl. Tétényi áttelelő, Carentan, Platina) vészelik át biztonságosan. Ha ilyet ültetett, nyugodtan maradhat a földben. A magszárképződést a 4-8 hétig tartó 4-6 °C-os hőmérséklet váltja ki. Ha kellően megvastagodott, folyamatosan fogyasztható.
Ha nagyméretű dézsáról van szó, ami akár a minusz 20 fokban sem fagy át teljesen, akkor nyugodtan kinn hagyható a szabadban. Ha kicsi cserépben van a szamóca, érdemesebb fagymentes, de hűvös, világos helyre vinni a növényt, és ritkább öntözéssel ott átteleltetni.