1721. Készítsünk köretnek fűszeres rizsgolyót!
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A citromos csirke frissítő és könnyű étel. Emellett elkészíteni sem nagy ördöngősség. Fél óra alatt zamatos, tavaszi ízt varázsolhatunk a konyhaasztalunkra!
A takácsatka által fertőzött leveleken apró szívogatásnyomokat láthatunk, a levelek fonákán pókhálószerű szövedék található. Gyors munkát végez, képes teljesen elpusztítani a megszállt növényt. Ezért fontos felismernünk, hogy mikor van takácsatka fertőzéssel dolgunk.
A rózsameténg (Catharanthus roseus) fagyérzékeny egynyári félcserje. Az erdeinkben honos, és a talajtakaró félcserjeként ültetett kis és nagy meténg (Vinca) rokona. Gyógyhatását az orvostudomány már évtizedek óta vizsgálja.
Spagetti póréhagymaszósszal: 1 póréhagyma, 400 g spagetti, 1/2 csokor bazsalikom, felaprítva, 2,5 dl tejszín, 1 zöldségleveskocka, 1/2 dl száraz vermut, 1/2 citrom lereszelt héja, 1/2 dl citromlé, 3 tojássárga, bors, só. A póréhagyma külső részét eltávolítjuk, a végét levágjuk, megmossuk, vékony karikákra felszeljük. A spagettit megfőzzük, a tejszínt, a zöldségleveskockát, a citromlét egy kisebb fazékban folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a vermutot és a citromlét. Röviddel a tészta főzési idejének lejárta előtt, a póréhagymát hozzáadjuk és együtt tovább főzzük. A tejszínes szószból elveszünk 2-3 evőkanállal, s azt a felaprított bazsalikommal és a tojássárgákkal elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk és a tejszínes szószba öntjük. A szószt ezután már csak felmelegítjük. A póréhagymás spaghettit leszűrjük, lecsepegtetjük, a szósszal elkeverjük, és tálaljuk.
A viaszvirág májustól az ősz beálltáig virágzik, ha a talaj tápanyagban gazdag, illetve ha a növény sok fényt kap. A virágzás elmaradása leggyakrabban tápanyaghiányra vezethető vissza. A téli hónapokban a növény 10-15 fokon teleltetni kell mérsékelt öntözés mellett. Ennek elmaradása szintén gátolja a virágzást. <p>Mivel a fenti esetben a tápoldatozás megoldott, így a növény megfelelő teleltetéséről kell csupán gondoskodni.
Dehogynem különböznek! Röviden: a durián csak hatalmas, míg a jackfruit gigantikus gyümölcs. Az előbbi egy büdös, maláj majomkenyérfa-féle, az utóbbi valami indonéz kenyérfaféle termése. De lássuk részletesebben! <p> Durián<br>A gyümölcsök királyának nevezett duriánt (Durio zibethinus) Délkelet-Ázsiában termesztik. Akár húsz centiméteresre is megnövő termése szúrós-rücskös felületű, éktelenül büdös, zöldes, esetleg barnás színű. Ha erős késsel, fűrésszel vagy vésővel felnyitjuk, akkor édes illatú, krémes állagú, halvány-barackszínű húsához férhetünk. Gesztenye méretű kemény magja pirítva vagy főzve ehető. Hazájában, Malájföldön nemzeti eledel, de hazánkban is kapható néha. A 40 méteres fán termő 1-2 kg-os gyümölcsök többeknek okoztak már komoly fejtörést. "Duriánt enni olyan, mint vaníliapudingot kanalazni a nyilvános vécében" hallottam valahol. <p> Jackfruit<br>A kenyéfa vagy másnéven jákafa termése (Artocarpus heterophyllus) akár 40 kilót is nyomhat. Az India őserdeiben őshonos fa nem bírja a fagyot, így csak Délkelet-Ázsiában, Afrikában, és Dél-Amerikában terjedt el. Akkorára nő, mint egy megtermett tölgyfa, és teljes felületét fehér, gumiszerű "takony" borítja. A világ legnagyobb gyümölcse akár 90 cm hosszúra is megnőhet, éretten sárgászöld színű, tüskés bőrű. Sárgás, banánízű húsát több száz, pár centis, világosbarna mag tarkítja. A túlérett gyümölcs rohadó hagymára emlékeztető szagot áraszt, de a gyümölcs még ilyenkor is fogyasztható. Állítólag a jackfruitról mintázták a gyümölcsös rágógumi ízét.
A meggymaggal töltött párnával kapcsolatos tapasztalatom nincs, de találtam rá példát az interneten. A gyártó internetes boltjának linkje alul látható. Az ilyen párna felveszi a test formáját, a meggymagok természetes gyöngy alakja folytán. Állítólag azért jó, mert kemény, de mégis kellemes, segíti a nyugodt alvást, a nyakizmok görcseinek oldását és mindezzel jobb közérzetet biztosít. <p> A meggymagos párnáról eszembe jutott a magok egyéb hasznosítása, erről pedig a meggymagos per rémlett fel: (emlékeztetőül: a 70-es években egy vállalkozó a konzervgyáraktól felvásárolta az egyébként szemétbe dobott meggymag készleteket és gyógyszergyáraknak adta el alapanyagként. Tisztességtelen haszonszerzés miatt perbe fogták és elítélték).
Nem kell várni a madáretető feltöltésével: ha úgy érzi, hogy éhesek lehetnek a madarak, nyugodtan kezdje el. "Hivatalosan" november közepe táján kezdődik a madáretetési szezon. A bogyót érlelő bodza, a tűztövis, a fagyal, a berkenye, a sóskaborbolya egész télen táplálékot nyújt a madaraknak. (Még több madárbarát növény itt) Ez azonban nem mindig elég ! Már most el lehet kezdeni a madarak folyamatos etetését! Nagyon fontos a folyamatosság, mert, ha a madarak odaszoknak az etetőhöz és nem találnak táplálékot, akkor éhen is pusztulhatnak. A széncinkék, a kék cinegék, a vörösbegyek kedvenc tápláléka a napraforgó mag, a tökmag, a fénymag, az ocsú, a köles és muhar. Ezeket faggyúval is keverhetjük. Enyhe napokon kevesebb, zimankós, hideg időben több eleséget juttassunk tollas vendégeinknek. Madáretető házilag - évekig bírja a tökből készült etető
Nos, ezt a növényt ősidők óta termesztik Kelet Indiában és szerte a trópusokon. Egyéves, melegigényes növény, a levelei máris fagyottan csüngenek. Toktermése tüskés, benne a magok babszemhez hasonlóak. A mag igen mérgező, gyerekeket távol kell tartani tőle. A belőle sajtolt olajat hashajtónak használja a gyógyszerészet, de állítólag hatékonyan serkenti a hajnövekedést is. Igen dekorativ kerti dísznövény.