1721. Készítsünk köretnek fűszeres rizsgolyót!
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A citromos csirke frissítő és könnyű étel. Emellett elkészíteni sem nagy ördöngősség. Fél óra alatt zamatos, tavaszi ízt varázsolhatunk a konyhaasztalunkra!
A takácsatka által fertőzött leveleken apró szívogatásnyomokat láthatunk, a levelek fonákán pókhálószerű szövedék található. Gyors munkát végez, képes teljesen elpusztítani a megszállt növényt. Ezért fontos felismernünk, hogy mikor van takácsatka fertőzéssel dolgunk.
A rózsameténg (Catharanthus roseus) fagyérzékeny egynyári félcserje. Az erdeinkben honos, és a talajtakaró félcserjeként ültetett kis és nagy meténg (Vinca) rokona. Gyógyhatását az orvostudomány már évtizedek óta vizsgálja.
Spagetti póréhagymaszósszal: 1 póréhagyma, 400 g spagetti, 1/2 csokor bazsalikom, felaprítva, 2,5 dl tejszín, 1 zöldségleveskocka, 1/2 dl száraz vermut, 1/2 citrom lereszelt héja, 1/2 dl citromlé, 3 tojássárga, bors, só. A póréhagyma külső részét eltávolítjuk, a végét levágjuk, megmossuk, vékony karikákra felszeljük. A spagettit megfőzzük, a tejszínt, a zöldségleveskockát, a citromlét egy kisebb fazékban folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a vermutot és a citromlét. Röviddel a tészta főzési idejének lejárta előtt, a póréhagymát hozzáadjuk és együtt tovább főzzük. A tejszínes szószból elveszünk 2-3 evőkanállal, s azt a felaprított bazsalikommal és a tojássárgákkal elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk és a tejszínes szószba öntjük. A szószt ezután már csak felmelegítjük. A póréhagymás spaghettit leszűrjük, lecsepegtetjük, a szósszal elkeverjük, és tálaljuk.
A Kivi házilag történő szaporítására nehéz. A hajtások gyökereztetése körülményes, az apró, fekete magok sem csíráztathatók egykönnyen. Arra kell vigyázni, hogy a gyökerek az állott vízben ne induljanak rothadásnak. Minden esetre meg kell próbálni, mert sokaknak azért sikerült!
A bálványfa gyökérzete sebezhető, de ha nem sikerül eltávolítani maradéktalanul, könnyen újrasarjad. A Glialkát javaslom első körben. A 3,5 %-os koncentráció elegendő, a termőföld miatt. Édenkertész
A korallberkenyét csak alakító metszésben szokták részesíteni. A gömbkoronájú díszfáknál ez elmaradhatatlan. Az örökzöldeket is általában tavasszal ajánlott metszeni.
Minden édes illatú, nagy tömegben virágzó díszfa vagy cserje vonzza a méheket, de a virágzás néhány hete miatt nem érdemes lemondani a látványról, amit nyújtanak. Édenkertész
A problémának több oka is lehet. A muskátli igényli a sok napfényt és a meleget, de csak a félárnyékos helyen fejlődik szépen, mert gyökerei érzékenyek a nagy hőségre, hamar rothadásnak indulnak. A rendszeres tápanyag- és vízellátáson túl az elszáradt lombokat és a hervadt virágokat ki kell törni, a túlságosan növő hajtásokat vissza kell csípni. Figyelni kell az esetlegesen megjelenő kártevőkre és kórokozókra is, melyek a levelek foltosodását, vagy száradását okozhatják. A leanderek szaporításának legegyszerűbb és leggyakoribb módja a hajtások gyökereztetése. A magoncok akkor lesznek ültetésre alkalmasak, amikor már két levélkéjük van. Óvatosan ültessük mert a kis gyökér letörhet, megsérülhet. Ültethetjük a magokat egyből a földbe, állandóan nedvesen tartva előbb-utóbb kibújnak a földből a kis növények, de cserépbe vagy ládába is tehetjük a magokat, és amikor már néhány centisek, akkor szétültetjük őket. Édenkertész