1721. Készítsünk köretnek fűszeres rizsgolyót!
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A citromos csirke frissítő és könnyű étel. Emellett elkészíteni sem nagy ördöngősség. Fél óra alatt zamatos, tavaszi ízt varázsolhatunk a konyhaasztalunkra!
A takácsatka által fertőzött leveleken apró szívogatásnyomokat láthatunk, a levelek fonákán pókhálószerű szövedék található. Gyors munkát végez, képes teljesen elpusztítani a megszállt növényt. Ezért fontos felismernünk, hogy mikor van takácsatka fertőzéssel dolgunk.
A rózsameténg (Catharanthus roseus) fagyérzékeny egynyári félcserje. Az erdeinkben honos, és a talajtakaró félcserjeként ültetett kis és nagy meténg (Vinca) rokona. Gyógyhatását az orvostudomány már évtizedek óta vizsgálja.
Spagetti póréhagymaszósszal: 1 póréhagyma, 400 g spagetti, 1/2 csokor bazsalikom, felaprítva, 2,5 dl tejszín, 1 zöldségleveskocka, 1/2 dl száraz vermut, 1/2 citrom lereszelt héja, 1/2 dl citromlé, 3 tojássárga, bors, só. A póréhagyma külső részét eltávolítjuk, a végét levágjuk, megmossuk, vékony karikákra felszeljük. A spagettit megfőzzük, a tejszínt, a zöldségleveskockát, a citromlét egy kisebb fazékban folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a vermutot és a citromlét. Röviddel a tészta főzési idejének lejárta előtt, a póréhagymát hozzáadjuk és együtt tovább főzzük. A tejszínes szószból elveszünk 2-3 evőkanállal, s azt a felaprított bazsalikommal és a tojássárgákkal elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk és a tejszínes szószba öntjük. A szószt ezután már csak felmelegítjük. A póréhagymás spaghettit leszűrjük, lecsepegtetjük, a szósszal elkeverjük, és tálaljuk.
Ha 20 C vagy annál melegebb, egyenletes hőmérsékletű helyen tartja,a dugványok gyökerezése folytatódik. Az angyaltrombita gyökereztetését vagy tőzegben vagy perlitben javaslom, nem vízben. Gyökerezéshez zöld vagy legfeljebb félfás hajtásokat ajánlok.
Diófa gyökerét, legalább is annak többségét, ajánlott eltávolítani a talajból. 2-3 év várakozás után más fák már ültethetők. Az új fák telepítése előtt a talajt érdemes megforgatni és szerves trágyával dúsítani. A tujafélék fagyállók, nem szokta a fagy az edényben élő egyedeket károsítani. A tuja, mivel örökzöld, a fagyos időszak kivételével aktív állapotban van, anyagcserét folytat, tehát vizet igényel. Ha a földje télen kiszárad, a növény is kiszárad, elpusztul. Tél végi elhalását nem a fagy, hanem a vízhiány szokta okozni.
Először is az aljára agyaggolyót vagy üveggyöngyöt kell tenni 1-2 cm vastagságban, ez felelős a fölösleges víz elvezetéséért. Erre kell rétegezni a virágföldet, illetve savanyú mészmentes tőzeget, amennyiben húsevő növényekkel akar foglalkozni. Az egyes növények fényigényét szakkönyvekben megtalálja természetesen, ha fényigényes növényekkel akarja betelepíteni, akkor pótmegvilágításra van szüksége speciális növényes fénycsővel. Mivel elég kicsi az akvárium, ezért kis termetű fajokat lehet csak betenni, pl. Fittonia, Selaginella, Drosera, Dionaea.
A jelenleg szaporításra engedélyezett birsfajták között nincs öntermékenyülő fajta, ami elfogadható mennyiségű gyümölcsöt teremne. Szakemberek azt javasolják, hogy 2-3 fajtát termeljenek együtt a sikeres beporzás érdekében. Az Angersi, Berecki, Mezőtúri, Konstantinnápolyi fajták virágzása közel azonos időben történik, kölcsönös beporzásra alkalmasak. A felsorolt fajták oltványai faiskolákban beszerezhetők.