1721. Készítsünk köretnek fűszeres rizsgolyót!
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A citromos csirke frissítő és könnyű étel. Emellett elkészíteni sem nagy ördöngősség. Fél óra alatt zamatos, tavaszi ízt varázsolhatunk a konyhaasztalunkra!
A takácsatka által fertőzött leveleken apró szívogatásnyomokat láthatunk, a levelek fonákán pókhálószerű szövedék található. Gyors munkát végez, képes teljesen elpusztítani a megszállt növényt. Ezért fontos felismernünk, hogy mikor van takácsatka fertőzéssel dolgunk.
A rózsameténg (Catharanthus roseus) fagyérzékeny egynyári félcserje. Az erdeinkben honos, és a talajtakaró félcserjeként ültetett kis és nagy meténg (Vinca) rokona. Gyógyhatását az orvostudomány már évtizedek óta vizsgálja.
Spagetti póréhagymaszósszal: 1 póréhagyma, 400 g spagetti, 1/2 csokor bazsalikom, felaprítva, 2,5 dl tejszín, 1 zöldségleveskocka, 1/2 dl száraz vermut, 1/2 citrom lereszelt héja, 1/2 dl citromlé, 3 tojássárga, bors, só. A póréhagyma külső részét eltávolítjuk, a végét levágjuk, megmossuk, vékony karikákra felszeljük. A spagettit megfőzzük, a tejszínt, a zöldségleveskockát, a citromlét egy kisebb fazékban folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a vermutot és a citromlét. Röviddel a tészta főzési idejének lejárta előtt, a póréhagymát hozzáadjuk és együtt tovább főzzük. A tejszínes szószból elveszünk 2-3 evőkanállal, s azt a felaprított bazsalikommal és a tojássárgákkal elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk és a tejszínes szószba öntjük. A szószt ezután már csak felmelegítjük. A póréhagymás spaghettit leszűrjük, lecsepegtetjük, a szósszal elkeverjük, és tálaljuk.
A nyílgyökeret a közvetlen napsugaraktól kímélni kell. Magas páratartalmat igényel! Épp ezért, naponta permetezzük szoba hőmérsékletű klórmentes tiszta vízzel. Nyáron hetente 2-3 alkalommal locsoljuk , télen elég hetente egyszer. Nagy hőigényű, nyáron 20-24 C-ot szereti, de a 18-20 C -on is jól érzi magát. A földjét állandóan nedvesen kell tartani. Télen langyos vizet használjunk az öntözéséhez. Ha véletlenül elhanyagolnánk, és a földje nagyon kiszáradna, akkor fontos, hogy a cserepet egy kád vízbe helyezzük, míg a föld a számára megfelelő mennyiségű vizet felissza. A sok napfény a lombozat elsárgulásához vezethet. Ilyenkor égési sérülések jelenhetnek meg a levelek felszínén. A száraz leveleinek eltávolítását csupán indokolt esetben tegyük!
A licsi (Litchi chinensis) szubtrópusi igényű növény, ami azt jelenti, hogy plusz 5-30 fok közötti hőmérsékleten kell tartani. Igényes, csak a mély rétegű, humuszos, vízzel jól ellátott talajon, legjobban a viszonylag hűvös, száraz telű szubtrópusi klímában fejlődik. Eredeti hazájában (Dél-Kína) terebélyes fává nő, de itthon jóval lassabban fejlődik. Meglehetősen vízigényes, de a túlöntözés gyökérrothadáshoz vezet. Elvileg ki lehet ültetni, de nálunk hidegek a telek ahhoz, hogy megússza kint a kertben az elfagyást.
Valóban, ez kerti kála. A növény nyáron kedveli a meleg kissé napos kertet, amikor tavasszal a növény elkezd hajtani akkor a locsolást is emeljük és tartsuk nedvesen a földjét.
Virágzás környékén mindenképpen bór tartalmú lombtrágyát kell kijuttatni, mert az elősegíti a virágzást is és a megtermékenyülést is. A későbbi időszakban javasolt olyan lombtrágyát alkalmazni, melyekben többféle tápelem van. A szőlő szempontjából a kálium, kalcium, vas, bór magnézium különösen fontosak. Ha a talaj homokos szerkezetű, akkor sajnos a tápanyagban is elég gyenge.
Érdemes lenne alaposan visszavágni a fát, és ha kihajt, akkor még él, ha nem, sajnos új gondozni való fát kell választani. Gratulálok, a kislánya csodálatos, nagyon szép dolog, hogy gondozza azokat a fákat, amiről már lemondtak mások.