1721. Készítsünk köretnek fűszeres rizsgolyót!
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A citromos csirke frissítő és könnyű étel. Emellett elkészíteni sem nagy ördöngősség. Fél óra alatt zamatos, tavaszi ízt varázsolhatunk a konyhaasztalunkra!
A takácsatka által fertőzött leveleken apró szívogatásnyomokat láthatunk, a levelek fonákán pókhálószerű szövedék található. Gyors munkát végez, képes teljesen elpusztítani a megszállt növényt. Ezért fontos felismernünk, hogy mikor van takácsatka fertőzéssel dolgunk.
A rózsameténg (Catharanthus roseus) fagyérzékeny egynyári félcserje. Az erdeinkben honos, és a talajtakaró félcserjeként ültetett kis és nagy meténg (Vinca) rokona. Gyógyhatását az orvostudomány már évtizedek óta vizsgálja.
Spagetti póréhagymaszósszal: 1 póréhagyma, 400 g spagetti, 1/2 csokor bazsalikom, felaprítva, 2,5 dl tejszín, 1 zöldségleveskocka, 1/2 dl száraz vermut, 1/2 citrom lereszelt héja, 1/2 dl citromlé, 3 tojássárga, bors, só. A póréhagyma külső részét eltávolítjuk, a végét levágjuk, megmossuk, vékony karikákra felszeljük. A spagettit megfőzzük, a tejszínt, a zöldségleveskockát, a citromlét egy kisebb fazékban folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a vermutot és a citromlét. Röviddel a tészta főzési idejének lejárta előtt, a póréhagymát hozzáadjuk és együtt tovább főzzük. A tejszínes szószból elveszünk 2-3 evőkanállal, s azt a felaprított bazsalikommal és a tojássárgákkal elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk és a tejszínes szószba öntjük. A szószt ezután már csak felmelegítjük. A póréhagymás spaghettit leszűrjük, lecsepegtetjük, a szósszal elkeverjük, és tálaljuk.
Bűnösök lehetnek a takácsatkák: a kártevők kártételétől megsárgulhat a levelek felszíne. Egy idő után a levelek fonákján fehér hálószerű szövedéket fedezhetünk fel. Ezek a kitartó kártevők nem állhatják a magas páratartalmat, és elpusztulnak, ha a levelek fonákját rendszeresen vízzel permetezzük. Ha nem tapasztal ilyesmit, akkor a túlzott trágyázás is bűnös lehet. Trágyázáskor földje ne legyen száraz! Nyáron legyen a növény szórt fényben, hogy leveleit ne érje közvetlen déli napsugár, a tűző napfényen a levelek hegye szintén megsárgul. A talaja inkább nyirkos legyen, ne vizes!
Lehet. Télen pedig a talaj átfagyása ellen védekezhetünk úgy, hogy lombbal, mulccsal, fenyőkéreggel vastagon takarjuk. Hosszabb, csapadékmentes időjárás esetén, a fagymentes napokon öntözzük meg a növényeket. A napsütéses téli időben helyezzünk árnyékolót a növények köré és fölé. Ez lehet nádfonat, vagy Raschel háló. Majd, ha szépen megnőtt, újra és újra vágja le róla a nehéz oldalágakat. Ügyeljen arra, hogy ne közvetlenül a törzsnél vágja le. A növekedési fázisban (június, július, augusztus és szeptember hónapokban) is szabad még metszeni, de ezt követően csak a túl hosszúra nőtt hajtásokat vágja le.
Ne aggódjon, természetesen ki lehet ültetni!
A képről nem látom jól, hogy a tuja levelei a tövénél zöldek-e még, vagy már ott is elsárgultak. Ez esetben sajnos nem lehet mit tenni vele, ki kell vágni, mert elhalt. Ha azonban még nem teljesen elsárgult, mellékeltem egy cikket, amiben olvashat a tennivalókról. Remélem még megmenthető a tuja, mert nagyon szép az élő sövénye, ahogy a képről látom!
A Schefflerát nem nehéz nevelni, ha mérsékelten meleg helyen tartjuk, és vigyázunk, hogy hideg huzat ne érje. A korral felkopaszodik. Pajzstetű-érzékeny, különösen az új hajtásokra kell figyelni. Fontos, hogy vízzel permetezzük a leveleit. Átlagos meleg, télen legalább 13 °C. Ha lehet, kerüljük a 21 °C feletti hőmérsékletet is.Világos, közvetlen napsütéstől mentes helyen tartsuk. Egy kis árnyékhoz is alkalmazkodik.