1721. Készítsünk köretnek fűszeres rizsgolyót!
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A citromos csirke frissítő és könnyű étel. Emellett elkészíteni sem nagy ördöngősség. Fél óra alatt zamatos, tavaszi ízt varázsolhatunk a konyhaasztalunkra!
A takácsatka által fertőzött leveleken apró szívogatásnyomokat láthatunk, a levelek fonákán pókhálószerű szövedék található. Gyors munkát végez, képes teljesen elpusztítani a megszállt növényt. Ezért fontos felismernünk, hogy mikor van takácsatka fertőzéssel dolgunk.
A rózsameténg (Catharanthus roseus) fagyérzékeny egynyári félcserje. Az erdeinkben honos, és a talajtakaró félcserjeként ültetett kis és nagy meténg (Vinca) rokona. Gyógyhatását az orvostudomány már évtizedek óta vizsgálja.
Spagetti póréhagymaszósszal: 1 póréhagyma, 400 g spagetti, 1/2 csokor bazsalikom, felaprítva, 2,5 dl tejszín, 1 zöldségleveskocka, 1/2 dl száraz vermut, 1/2 citrom lereszelt héja, 1/2 dl citromlé, 3 tojássárga, bors, só. A póréhagyma külső részét eltávolítjuk, a végét levágjuk, megmossuk, vékony karikákra felszeljük. A spagettit megfőzzük, a tejszínt, a zöldségleveskockát, a citromlét egy kisebb fazékban folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a vermutot és a citromlét. Röviddel a tészta főzési idejének lejárta előtt, a póréhagymát hozzáadjuk és együtt tovább főzzük. A tejszínes szószból elveszünk 2-3 evőkanállal, s azt a felaprított bazsalikommal és a tojássárgákkal elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk és a tejszínes szószba öntjük. A szószt ezután már csak felmelegítjük. A póréhagymás spaghettit leszűrjük, lecsepegtetjük, a szósszal elkeverjük, és tálaljuk.
A leírás alapján nem világos, hogy milyen örökzöldre gondol. A tűleveleket érintő betegségei csak a tűlevelekkel rendelkező (Abies, Picea, Pinus, Pseudotsuga, stb.) fajoknak vannak. A tujákat és hamisciprusokat leggyakrabban gombabetegség károsítja, amire a már bevált permetszereket javasoljuk.
A május eleji fagyok már a gyümölcsöt érték, azt ritkították meg. Az azóta fejlődő gyümölcsök érnek tovább, amelyekben fagykár keletkezett, az most lehullik. A betegséget észre lehet venni a fán, vagy a levelein is. A természetes hullás nem okoz jelentős mértékű ritkulást.
Az aggodalom érthető. Permetezésnél az epret érdemes lett volna takarással védeni. A szer élelmezési várakozási ideje 14 nap, de mégsem tanácsos a pár szem eper elfogyasztása, mert nem tudni mennyi a szermaradvány a gyümölcsben. A többi gyümölcsöt (málna, ribizli...) már nyugodtan fogyaszthatják - persze ha előtte nem történik permetezés.
Kedves Gulypán! A benti körülmények után nem szabad hirtelen kiültetni a növényeket. Fokozatosan kell a kinti időjárási viszonyokhoz szoktatni. Valószínű ok, a hirtelen bekövetkezett közvetlen napsugárzás. Megégtek a levelei, az új hajtások meg beszáradtak, nem tudnak kifejlődni. Változtatni kellene a helyen. A rendszeres tápldatozás nem oldja meg a problémát. A hirtelen nagy mennyiségben adagolt tápoldat is okozhat levélhullást, és a növény növekedése is leállhat. Az átültetett növényeket az első időszakban nem szabad tápldatozni, míg gyökere meg nem erősödik. Szigorúan be kell tartani az adagolást. Üdvözlettel, Vasvári János zsolt
Tisztelt Orlai Gábor! A képen nem derül ki, hogy mekkora a cserép, de gyanítom, hogy 6-cm körül van. A képen egy fiatal tenyérarália (Dizygotheca elegantissima) van. Világos, de nagyon párás hely kell neki, pl. fűrdőszoba. 25-28 °C a megfelelő, a talajok közül inkább a tőzegesebbet szereti. Kapcsolódó cikk: Tenyérarália (Dizygotheca elegantissima)