1721. Készítsünk köretnek fűszeres rizsgolyót!
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A citromos csirke frissítő és könnyű étel. Emellett elkészíteni sem nagy ördöngősség. Fél óra alatt zamatos, tavaszi ízt varázsolhatunk a konyhaasztalunkra!
A takácsatka által fertőzött leveleken apró szívogatásnyomokat láthatunk, a levelek fonákán pókhálószerű szövedék található. Gyors munkát végez, képes teljesen elpusztítani a megszállt növényt. Ezért fontos felismernünk, hogy mikor van takácsatka fertőzéssel dolgunk.
A rózsameténg (Catharanthus roseus) fagyérzékeny egynyári félcserje. Az erdeinkben honos, és a talajtakaró félcserjeként ültetett kis és nagy meténg (Vinca) rokona. Gyógyhatását az orvostudomány már évtizedek óta vizsgálja.
Spagetti póréhagymaszósszal: 1 póréhagyma, 400 g spagetti, 1/2 csokor bazsalikom, felaprítva, 2,5 dl tejszín, 1 zöldségleveskocka, 1/2 dl száraz vermut, 1/2 citrom lereszelt héja, 1/2 dl citromlé, 3 tojássárga, bors, só. A póréhagyma külső részét eltávolítjuk, a végét levágjuk, megmossuk, vékony karikákra felszeljük. A spagettit megfőzzük, a tejszínt, a zöldségleveskockát, a citromlét egy kisebb fazékban folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a vermutot és a citromlét. Röviddel a tészta főzési idejének lejárta előtt, a póréhagymát hozzáadjuk és együtt tovább főzzük. A tejszínes szószból elveszünk 2-3 evőkanállal, s azt a felaprított bazsalikommal és a tojássárgákkal elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk és a tejszínes szószba öntjük. A szószt ezután már csak felmelegítjük. A póréhagymás spaghettit leszűrjük, lecsepegtetjük, a szósszal elkeverjük, és tálaljuk.
Kedves hömpölygő! Az a helyzet, hogy a tőzeg elpusztult növényi rostok összessége. Tápanyag tartalma minimális. A talajszerkezet javítására viszont kiválóan alkalmas! Azt javaslom, hogy a tőzeget komposzttal, vagy virágföld 1:1 arányú keverékével használja ültetésre. A talajból lassan kihasználódik, kimosódik a tápanyag, ezért folyamatosan kell pótolni, ezt lehet folyékony tápoldattal, vagy valamilyen műtrágyával, illetve szerves trágyával.
Kedves Hobbikertész! A kép alapján valamilyen baktériumos betegségre tippelek, főleg akkor ha az adott területen paradicsomot termeltek az előző években. Nedves kamrás megfigyeléssel meg lehet nézni a tüneteket (a fertőzött paradicsomon alkoholos fertőtlenítés után nedves körülmények között 5-6 óra után megjelennek a baktérium cseppek). Üdvözlettel: Növényorvos
Feltételezhetően nem kapható sem Magyarországon, sem más országban kereskedelmi forgalomban. A kutatók dolgoznak különböző szaporítási eljárások kidolgozásán, de ez egyelőre természetvédelmi célokat szolgál. A későbbiekben várható, hogy a dísznövény kereskedelem célul tűzi ki forgalmazását. Gergely Díszfaiskola, Gödöllő
Nagy a baj! A növény nem neki való közegbe és túl mélyen van ültetve,igy a levegőtlenség és a folyamatos nedvesség miatt rothadni kezdett! Azonnal ki kell borítani ebből a közegből, gombaölővel lepermetezni, majd csak úgy csupaszon szárítani 1-2 napig. Ezután, ha megállt a levélhullás, egy sokkal szellősebb közegbe újra beültetve nevelni tovább. Sajnos az esélye a felépülésre 20%. Sok sikert!
Üdvözlöm! A képen egy Afelandra (Aphelandra squarrosa) látható. Elképzelhető, hogy a közvetlen napfény barnította meg, vagy valami baktériumos fertőzés esetleg. Azt javaslom, hogy vágja le a beteg részeket. Gondozása: A laza, tőzeges talajt kedveli. Közepesen öntözzük, 2-3 naponta. Nem bírja a szárazságot. Magas páratartalmat igényel, száraz helyen rendszeresen permetezzük a leveleit. Fényigénye nagy. Nem bírja a direkt napfényt. Hőigénye nagy. Fagyérzékeny. A növény dugvánnyal szaporítható.