1721. Készítsünk köretnek fűszeres rizsgolyót!
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A citromos csirke frissítő és könnyű étel. Emellett elkészíteni sem nagy ördöngősség. Fél óra alatt zamatos, tavaszi ízt varázsolhatunk a konyhaasztalunkra!
A takácsatka által fertőzött leveleken apró szívogatásnyomokat láthatunk, a levelek fonákán pókhálószerű szövedék található. Gyors munkát végez, képes teljesen elpusztítani a megszállt növényt. Ezért fontos felismernünk, hogy mikor van takácsatka fertőzéssel dolgunk.
A rózsameténg (Catharanthus roseus) fagyérzékeny egynyári félcserje. Az erdeinkben honos, és a talajtakaró félcserjeként ültetett kis és nagy meténg (Vinca) rokona. Gyógyhatását az orvostudomány már évtizedek óta vizsgálja.
Spagetti póréhagymaszósszal: 1 póréhagyma, 400 g spagetti, 1/2 csokor bazsalikom, felaprítva, 2,5 dl tejszín, 1 zöldségleveskocka, 1/2 dl száraz vermut, 1/2 citrom lereszelt héja, 1/2 dl citromlé, 3 tojássárga, bors, só. A póréhagyma külső részét eltávolítjuk, a végét levágjuk, megmossuk, vékony karikákra felszeljük. A spagettit megfőzzük, a tejszínt, a zöldségleveskockát, a citromlét egy kisebb fazékban folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a vermutot és a citromlét. Röviddel a tészta főzési idejének lejárta előtt, a póréhagymát hozzáadjuk és együtt tovább főzzük. A tejszínes szószból elveszünk 2-3 evőkanállal, s azt a felaprított bazsalikommal és a tojássárgákkal elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk és a tejszínes szószba öntjük. A szószt ezután már csak felmelegítjük. A póréhagymás spaghettit leszűrjük, lecsepegtetjük, a szósszal elkeverjük, és tálaljuk.
Mivel a kajszinak nagyon súlyos kórokozói vannak amelyek könnyen megtalálnak egy legyengült fát én nem ajánlom a már szinte kivágásra ítélt fa megtartását. Az élő fában ugyanis fennmaragnak ezek a kórokozók és megfertőzi a kertjében található többi kajszit is.
A közönséges luc (Pices exelsa) tipikusan hegyvidéki faj, páraigényes, hegyvidéki klímát és üde talaj kíván. Száraz, sovány városi klímába nem való. Ilyen helyen gyakran megtámadja a lucgubacstetű. Ennek feltűnő gubacsait rögtön észre lehet venni. A lucfenyő levéltetű jobban elbújik előlünk, tömeges elszaporodásával és szivogatásával a lucfenyő tűlevelei lehullanak, melyeket később sem tud pótolni. Amennyiben megtalálja a tűlevelek fonákán a tetveket, permetezzen ellene levéltetűírtó szerrel.
A szedernek hasonlóan a málnához, komoly vessző és levélbetegségeit ismerjük. <p>A levél fonákán kialakult sárga gyepet a szederrozsda okozza, amely a levél színén narancssárga foltot képez. <p>A vesszőn is több kórokozó gomba fertőz, ezek ellen komplex védekezés szükséges. A letermett vesszőket el kell távolítani és elégetni, tavasszal pedig 4-5 lombleveles kortól kell vegyszeres védekezést alkalmazni cineb, mankoceb, kaptán vagy benomil hatóanyagú szerrel, kiegészítve a vesszőkárosító rovarok elleni védelemmel is.
Cser Kiadó: Kertünk növényei sorozatból a Gyümölcsös Kert Mezőgazda Kiadó: Gyümölcsgazdák könyve; Integrált gyümölcstermesztés
A Bonsai fákkal óvatosan kell bánni. A bonsai két alapvető szabályozásra épül, a földmennyiség korlátozására és a rendszeres metszésre. Ha nagyobb edénybe ültetjük a növényt, könnyen előjöhetnek elfeledett tulajdonságai és ismét nagy leveleket és hajtásokat fog hozni. A talaj típusát egyébként a fa fajtája határozza meg, igényei az alap fajjal megegyeznek.