1721. Készítsünk köretnek fűszeres rizsgolyót!
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A citromos csirke frissítő és könnyű étel. Emellett elkészíteni sem nagy ördöngősség. Fél óra alatt zamatos, tavaszi ízt varázsolhatunk a konyhaasztalunkra!
A takácsatka által fertőzött leveleken apró szívogatásnyomokat láthatunk, a levelek fonákán pókhálószerű szövedék található. Gyors munkát végez, képes teljesen elpusztítani a megszállt növényt. Ezért fontos felismernünk, hogy mikor van takácsatka fertőzéssel dolgunk.
A rózsameténg (Catharanthus roseus) fagyérzékeny egynyári félcserje. Az erdeinkben honos, és a talajtakaró félcserjeként ültetett kis és nagy meténg (Vinca) rokona. Gyógyhatását az orvostudomány már évtizedek óta vizsgálja.
Spagetti póréhagymaszósszal: 1 póréhagyma, 400 g spagetti, 1/2 csokor bazsalikom, felaprítva, 2,5 dl tejszín, 1 zöldségleveskocka, 1/2 dl száraz vermut, 1/2 citrom lereszelt héja, 1/2 dl citromlé, 3 tojássárga, bors, só. A póréhagyma külső részét eltávolítjuk, a végét levágjuk, megmossuk, vékony karikákra felszeljük. A spagettit megfőzzük, a tejszínt, a zöldségleveskockát, a citromlét egy kisebb fazékban folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a vermutot és a citromlét. Röviddel a tészta főzési idejének lejárta előtt, a póréhagymát hozzáadjuk és együtt tovább főzzük. A tejszínes szószból elveszünk 2-3 evőkanállal, s azt a felaprított bazsalikommal és a tojássárgákkal elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk és a tejszínes szószba öntjük. A szószt ezután már csak felmelegítjük. A póréhagymás spaghettit leszűrjük, lecsepegtetjük, a szósszal elkeverjük, és tálaljuk.
Narancseper - Maclura pomifera Észak-Amerikából származó, lombhullató, tövises cserje vagy fa, jellegzetes álterméssel. Hiába illatos, ugyan nem mérgező, de élvezhetetlen íze miatt emberi fogyasztásra alkalmatlan. A ma élő állatok sem igen fogyasztják, azonban egyes kutatók úgy vélik, hogy a kihalt, nagy termetű emlősök (például a mammutok) táplálkoztak vele.
Kedves bonsai barátom! A gyökér korhadása általában a túlöntözés következménye. A növények szeretik a változó vízháztartású talajokat. Az öntözések között hagyjuk kicsit kiszáradni a földet. Amikor a föld felső rétege száradást mutat, öntözni kell! Nyáron általában nagyobb a vízigénye a növényeknek, télen kevesebb, de ez elsősorban a tartási körülményektől függ! A víz mennyisége legyen bőséges, de locsolás után úgynevezett „pangó víz” nem maradhat a tálban, mert ez gyökérrothadást okozhat! A korhadt részeket éles bonsai szerszámokkal ki kell metszeni az élő részig! A seb felülete egyenes, roncsolásmentes legyen, amit lehetőleg hormonális hatású sebkezelővel le kell kezelni! A hormon segíti a kallusz képződését! További segítségért hívjon a: +36 30 9221 647 telefonon üdvözlettel Katona Ervin elnök Egyetemi Bonsai Club
Igen, érdemes átültetni és a rohadásnak indult gyökereket bátran vissza kell kurtítani. Magát a növényt is visszametszheti ezzel egy időben. Aztán bízni a növény 30 éves életösztönében! Érdekességek a piros hibiszkuszról Hibiszkusz a lakásban
Üdvözlöm! A lombvesztés természetes ebben az időszakban a 10-15 levél nem probléma. Az ültetőközegen lévő moha addig nem gond amíg nincs túlöntözve, mivel így nehezebben szárad ki és nem kellő mértékben levegőzik az ültetőközeg, én nem hagynám rajta. Öntözni kb 2 hetente javasolt, inkább kicsit szárazabb legyen a közeg, mint folyamatosan nedves. Az átültetést mindenképp javasolnám, mivel még az eredeti közegben van ami hosszú távon nem megfelelő a fának. Az ültetőközegnek megfelelő "A " tip virágföld 1/3 % , + 1/3 % folyami homok, + 1/3% apró kavics vagy sóder. Tápoldatozni márciustól szeptemberig heti 1 alkalommal bonsai tápoldattal, szeptembertől februárig 2 hetente egy alkalommal javasolt. Az ablaktól te tartsuk 1 méternél távolabb. Bővebben a bonsaiok neveléséről>> Üdvözlettel: Hirth János
A tulipánhagymákat a legkésőbb a téli fagyok előtt el kell ültetni, hogy gyökeret eresszenek. A holland virágpiac minden szezonban árul virághagymát, ami sajnos csak turista fogás :minősége és eredőképessége szeptember és október kivételével valószínűleg csökkent. 5 fok körüli hőmérsékleten kell tárolni őket és amint felenged a talaj el kell ültetni őket. Eredésre virágzásra ilyenkor már sokkal kisebb a garancia, de azért van remény. Legnépszerűbb tavaszi virághagymák