1721. Készítsünk köretnek fűszeres rizsgolyót!
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A citromos csirke frissítő és könnyű étel. Emellett elkészíteni sem nagy ördöngősség. Fél óra alatt zamatos, tavaszi ízt varázsolhatunk a konyhaasztalunkra!
A takácsatka által fertőzött leveleken apró szívogatásnyomokat láthatunk, a levelek fonákán pókhálószerű szövedék található. Gyors munkát végez, képes teljesen elpusztítani a megszállt növényt. Ezért fontos felismernünk, hogy mikor van takácsatka fertőzéssel dolgunk.
A rózsameténg (Catharanthus roseus) fagyérzékeny egynyári félcserje. Az erdeinkben honos, és a talajtakaró félcserjeként ültetett kis és nagy meténg (Vinca) rokona. Gyógyhatását az orvostudomány már évtizedek óta vizsgálja.
Spagetti póréhagymaszósszal: 1 póréhagyma, 400 g spagetti, 1/2 csokor bazsalikom, felaprítva, 2,5 dl tejszín, 1 zöldségleveskocka, 1/2 dl száraz vermut, 1/2 citrom lereszelt héja, 1/2 dl citromlé, 3 tojássárga, bors, só. A póréhagyma külső részét eltávolítjuk, a végét levágjuk, megmossuk, vékony karikákra felszeljük. A spagettit megfőzzük, a tejszínt, a zöldségleveskockát, a citromlét egy kisebb fazékban folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a vermutot és a citromlét. Röviddel a tészta főzési idejének lejárta előtt, a póréhagymát hozzáadjuk és együtt tovább főzzük. A tejszínes szószból elveszünk 2-3 evőkanállal, s azt a felaprított bazsalikommal és a tojássárgákkal elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk és a tejszínes szószba öntjük. A szószt ezután már csak felmelegítjük. A póréhagymás spaghettit leszűrjük, lecsepegtetjük, a szósszal elkeverjük, és tálaljuk.
Üdvözlöm! Nem gondolnám, hogy a trágya a probléma, mert a beültetés után szinte egyből jelentkezett volna a probléma, illetve a gyökérperzselésnél nem csak az alsó levelek sárgulnak. Elképzelhető, hogy csak az átültetés viselte meg, kell idő, hogy akklimatizálódjanak a növények az új környezethez. Sajnos más ötlet nem jut eszembe. Alulról öntözze kis vízadagokkal, a cserép tetején a föld időről időre kissé száradjon ki. Üdvözlettel, Megyeri Szabolcs
Üdvözlöm! Igen, le kell törni az elnyílt virágokat. Tápoldatozza a töveket 2-3 hetente, hogy sok-sok évig virítsanak. A kirzantémokat érdemes minden tavasszal átültetni, a gyökerükről a földet lemorzsolni, és friss, új földbe helyezni őket. Felszedni a hagymákat május végén, június elején kell, amikor már visszahúzódtak a földbe. Nyáron hűvös, fényszegény helyen kell őket tárolni, majd szeptember közepén kiültetni. Üdvözlettel, Megyeri Szabolcs
Kedves Zsuzsa! Nem lesz probléma be fogják tölteni a talajtakaró funkciójukat. Figyelni kell majd őket és időközönként ritkítani, hogy ne nyomják el egymást, de egyébként remekül meg fognak férni egymás mellett. Igényeiket tekintve nincs nagy különbség köztük. Üdvözlettel, Megyeri Szabolcs
Üdvözlöm! Remek választás lehet a selyemakác, a díszalmák, díszcseresznyék és mezei juhar. Mind jó tűrőképességű, nem érnek az égig és egyik sem allergizál. Ha az első 2-3 évben odafigyel rá, és öntözi a nagy nyári melegekben, akkor biztos az eredés. Legalább 50-60 cm mély ültetőgödröt javaslok, és a kitermelt földet keverje be 40-50 liter trágyával. Az ültetés után bőségesen be kell öntözni a fát, és nem árt kikarózni sem. Üdvözlettel, Megyeri Szabolcs
Kedves Krisztina! Több kérdést felvet a megtervezett kertrészlet.Mint például milyen széles lesz a kiemelt ágyás lépcsője. Javasolom,hogy először épüljön meg az ágyás és a napjárást addig is figyelje meg, hogy mettől meddig marad árnyékos, napos a terület minden évszakban.Ehhez igazítva érdemes növényeket válogatni amit egy szakember segítségével, de egy alapos növényismerettel rendelkező nővényárus is megtud tenni.Nem csak a növény fajtája a legfontosabb egy ültetés során, hanem a környezet is, a talaj amibe kerülnek.Molnár Gábor Éva kertészmérnök