2061. Később, de beindult a tiszavirágzás!
A korábbi hidegebb időjárás miatt idén a megszokottnál később, június végén várható a tiszavirágzás. Most Kőrös-Toroknál jár!
A korábbi hidegebb időjárás miatt idén a megszokottnál később, június végén várható a tiszavirágzás. Most Kőrös-Toroknál jár!
Az elmúlt időszak csapadékos időjárása terjeszti a gombabetegségeket. Kártételi veszélyhelyzettel fenyeget az alma illetve a körte varasodását okozó Venturia inaequalis és Venturia pyrina.
A sztívia egy Dél-Amerikai fűszernövény, mely édesebb a finomított cukornál, nincs káros hatása, cukorbetegek, fogyókúrázók is fogyaszthatják, mivel nem növeli a vércukorszintet. A sztívia tökéletes megoldás a mesterséges édesítőszerek helyett. Sőt, megelőzi a fogszuvasodást is! Aki természetes, egészséges édesítőszert keres, nyugodtan kísérletezzen a sztíviával. Íme néhány recept kedvcsinálónak!
A csuporkafélék népes családja körübelül kétezer fajt foglal magába, és számtalan fajtája vált kedvelt cserepes dísznövénnyé. A növényfaj (Gloxinia) a nevét egy francia orvos-botanikustól, Benjamin Peter Gloxin-tól kapta, a XVIII. század derekán. Az egyik, nagyon népszerű cserepes faj a Gloxinia latifolia (syn. sylvatica) Peruból és Bolíviából származik, és helyes gondozás mellett otthonunkban is évekig gyönyörködhetünk a szépségében.
A botanikusok valószínűleg egyetértenek abban, hogy a virágzó növények és fák között, nincs rejtélyesebb nemzettség a fűzfélék nemzettségénél. Azt mondják, hogy kivételes külsejüknek és szépségüknek köszönhetően, nem léteznek népszerűbb és ismertebb fűzfák a babiloni vagy a „síró” fajtáknál (Salix babylonica). A nyárfákkal együttesen, a természet fűzfaféléinek családját alkotják, egy olyan csoportot, melynek legkisebb tagját cserjének nevezik, hiszen néha az északi sarkkörön belül nem haladja meg az 5-7 centiméter magasságot.
Az átültetésre jó esélyek vannak. Ha rendszeresen öntözött volt a terület, abban az esetben biztos hogy a növény gyökérzónája nincs túl mélyen. Érdemes kb. 50-60 cm-es földlabdával, egyenletes körben kiszedve kiemelni a növényt és így átültetni új helyére. Ha megtörtént az átültetés, úgy az utógondozást 2-3 hétig intenzív öntözéssel, majd ennek lassankénti csökkentésével segítsük elő a friss gyökérképződést. Az átültetés során keverjünk az ültetőgödör földjéhez tőzeget, valamint hosszú hatástartamú -pl. Scotts - műtrágyát is.
A Gönci és a Pannónia öntermékeny, a Budapest-nek jót tesz az idegen megporzás, amit a másik két fajta meg fog tenni. A szőlőnél használt szerek nem ártanak a kajszinak. Valami más baj lehet. A Budapest egyébként érzékeny a rákosodásra, de az a betegség nem így kezdődik. Viszont lehet verticilliumos fertőzés, ami legalább annyira veszélyes, és igazán nem is tudunk védekezni ellene. Remélem tévedek.
Védekezhetünk ellene a pocokjáratok betemetésével, csapdázással, a ragadozómadarak odacsalogatásával, T alakú lesőfák kihelyezésével. Bővebben az alábbi cikkben olvashatsz a mezei pockokról.
Egy módon lehet csak a növényt tönkretenni: ha túl gyakran öntözik, annyira, hogy a cserép alatti tálkában megáll a víz. Elegendő csupán akkor meglocsolni, ha a felső néhány centiméter föld teljesen száraz. Lakásban legyen világos helyen, akár napos ablak elé is kerülhet. Tavasztól őszig kint a kertben, laza lombú fa alatt is jól érzi magát. Már csak azért is célszerű nyáron a szabadban tartani, mert a télen rátelepedő kártevőket (pajzstetveket, üvegházi molylepkéket) a katicabogarak leeszik, és ezáltal megtisztul a növény. Ha egész évben lakásban van, időnként zuhanyrózsával át kell öblíteni a leveleit, hogy a portól és esetleges kártevőktől megszabaduljon a növény. Átültetni csupán akkor kell, amikor a palack és a cserép fala között már csak keskeny földcsík látszik. Tápoldatozni nem kell, de a földjét célszerű minden tavasszal felújítani: a felső réteget óvatosan le kell szedni, úgy, hogy a földfelszínhez közeli vékony gyökerek ne sérüljenek. Helyére kerüljön dús kerti föld néhány ujjnyi vastagon, de a palacktörzset nem szabad földdel betemetni, a fele álljon ki a cserépből!
Kertben termesztett hibiszkusz alkalmas tea készítésére. De a gyógynövényszaküzletekben, vagy gyógyszertárakban kapható hibiszkusz teát javasolnám teljes biztossánggal:) Forró vízbe 2-3 dl-ként egy kávéskanálnyi teát kell tenni, majd 2 percig tovább forralni. Ezután leszűrni és hagyni, hogy lehüljön. Tudta, hogy kiváló immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása van? Fogyasszon naponta belőle.