2061. Később, de beindult a tiszavirágzás!
A korábbi hidegebb időjárás miatt idén a megszokottnál később, június végén várható a tiszavirágzás. Most Kőrös-Toroknál jár!
A korábbi hidegebb időjárás miatt idén a megszokottnál később, június végén várható a tiszavirágzás. Most Kőrös-Toroknál jár!
Az elmúlt időszak csapadékos időjárása terjeszti a gombabetegségeket. Kártételi veszélyhelyzettel fenyeget az alma illetve a körte varasodását okozó Venturia inaequalis és Venturia pyrina.
A sztívia egy Dél-Amerikai fűszernövény, mely édesebb a finomított cukornál, nincs káros hatása, cukorbetegek, fogyókúrázók is fogyaszthatják, mivel nem növeli a vércukorszintet. A sztívia tökéletes megoldás a mesterséges édesítőszerek helyett. Sőt, megelőzi a fogszuvasodást is! Aki természetes, egészséges édesítőszert keres, nyugodtan kísérletezzen a sztíviával. Íme néhány recept kedvcsinálónak!
A csuporkafélék népes családja körübelül kétezer fajt foglal magába, és számtalan fajtája vált kedvelt cserepes dísznövénnyé. A növényfaj (Gloxinia) a nevét egy francia orvos-botanikustól, Benjamin Peter Gloxin-tól kapta, a XVIII. század derekán. Az egyik, nagyon népszerű cserepes faj a Gloxinia latifolia (syn. sylvatica) Peruból és Bolíviából származik, és helyes gondozás mellett otthonunkban is évekig gyönyörködhetünk a szépségében.
A botanikusok valószínűleg egyetértenek abban, hogy a virágzó növények és fák között, nincs rejtélyesebb nemzettség a fűzfélék nemzettségénél. Azt mondják, hogy kivételes külsejüknek és szépségüknek köszönhetően, nem léteznek népszerűbb és ismertebb fűzfák a babiloni vagy a „síró” fajtáknál (Salix babylonica). A nyárfákkal együttesen, a természet fűzfaféléinek családját alkotják, egy olyan csoportot, melynek legkisebb tagját cserjének nevezik, hiszen néha az északi sarkkörön belül nem haladja meg az 5-7 centiméter magasságot.
Több minden is okozhatja a virág leveleinek az elsárgulását. Sok esetben ez a sárgulás akkor következik be, ha a virág földje túl meszes. Ilyen esetben ajánlott lágyított (akár ecetes) vízzel megöntözni a növényt.
A jól ismert padlizsán egy fajtája. A padlizsán - hívják törökparadicsomnak és tojásgyümölcsnek is -a csucsorfélék (Solanaceae) családjába tartozó, melegigényes növényfaj, a burgonya közeli rokona. Délkelet-Ázsiában őshonos, de egynyári növényként a mérsékelt égövön is régóta termesztik ehető terméséért. Termése tojás alakú, nagy, húsos színe a sötétlilától a vörösön át a sárgásig vagy a fehérig változik (a növény a fehér termés színéről és alakjáról kapta a tojásgyümölcs nevet), olykor csíkozott, külseje fényes. Gyakorlatilag végtelen számú felhasználási módja ismert.
Volt már rá példa, hogy többször termett. Ha elhullott a termése, akkor a környezettel lehet gond. Lehet, hogy kell neki egy nagyobb dézsa, vagy virágtartó. Válasszon neki egy déli fekvésű napos, meleg helyet a kertben, vagy teraszon. A lényeg, hogy rendszeresen öntözze a növényt, soha ne hagyja kiszáradni a földjét, de vigyázni kell, hogy ne legyen alatta pangó víz, hetente egyszer nyáron tápoldatozza speciális mediterrán tápoldattal!
Habár pontosabb diagnózist lehetne felállítani, ha láthatnánk is a növényt, de azért a levelek sárgulása általában ugyanazokat az okokat jelenti. Sok esetben a levelek sárgulása a túllocsolás következménye, viszont a leander (Nerium oleander) kimondottan vízigényes növény, ezért virágzása alatt nem okozhat problémát, ha tálkája többször is vízben áll. Időszakos vízhiány tápanyaghiánnyal kiegészítve viszont lehet okozója az alsó levelek elvesztésének. Nyár folyamán rendszeresen tápoldatozzuk. Július-augusztusban fejdugványról könnyen meggyökeresedik. Érdemes elolvasni még a mellékelt cikket is!
A sóérzékenység miatt is talán a gyakoribb, de kisebb adagú fejtrágyázás a javasolt. A kis adagokban való fejtrágyázás biztosítja, hogy a talaj tápanyagtartalma és a növény tápanyagellátása egyenletes maradjon.