2326. Miért ültessünk somot díszfaként?
A som az egyik legbájosabb virágzó fa. Amikor a tavasszal virágzó fákról érdeklődünk, a som jelen van mindenki kedvence között. Nézzük meg, hogy miért szeretjük ezt a szép és hasznos fát ennyire?
A som az egyik legbájosabb virágzó fa. Amikor a tavasszal virágzó fákról érdeklődünk, a som jelen van mindenki kedvence között. Nézzük meg, hogy miért szeretjük ezt a szép és hasznos fát ennyire?
Létezik legalább 6 somfajta, amely sombokornak vagy somcserjének tekinthető. A legismertebb sombokor a kertépítészetben való gyakori használata miatt a piros somfűz. A piros somfűz bokornak piros vagy lilás színű az ága.
A csokidarabos sütemény Amerika leghíresebb süteménye. Rengetek amerikai filmben láthatjuk, hisz a családi ünnepek alkalmával nem hiányozhat az asztalról. Ruke Wakefield, a Massachusetts-i Toll House Inn tulajdonosa találta ki a receptjét 1930-ban.
Azok, akik szeretnek reggelire édességet enni, azok néha leválthatják a zabpehelyt, mondjuk citromos-áfonyás kalácsra. A kalács tele van édes áfonya darabokkal, és ha sütés után azonnal bekenjük citromos glazúrral, nem csak az aromáját veszi át, hanem meg is puhul.
Ha valamilyen gyümölcsös kalácsra vágyunk a reggeli kávé mellé akkor a diós-aszalt szilvás kalács az, amit szeretnénk. Rengeteg aszalt gyümölcsöt (datolyát, fügét, cseresznyét és kajszibarackot), valamint diót és mogyorót tartalmaz.
Tisztelt Hölgyem! Sajnos annak ellenére, hogy többen összeültünk, nem jutottunk megoldásra, hogy mi lehet a növény. Esetleg javaslom a Google képkereső szolgáltatását, hátha segít! Üdvözlettel: Kiss Krisztián
Az aranyeső csak a fiatal hajtásokon fog szépen virágozni. A metszés kimaradásával nagymértékben csökken a virágzási intenzitása. Ha már 3 éves, és már elérte a 2 méteres nagyságot, akkor is szükséges a megfelelő karbantartás. Hogy a díszítőértékéből ne veszítsen az évek folyamán, fenntartó, alakító metszéssel kell rendszeresen ápolni, így pl. az aranyeső kb. 3-5 év alatt éri el a tényleges formáját. Nem szabad se túl gyakran, és túl drasztikusan visszavágni, mert nagyon nehezen tud megújulni.
Ha valóban százlábúak szaporodtak el, akkor az semmilyen gondot nem okoz a növénynek, mert ragadozó. A vízhiányos állapotra a növények leggyakrabban lankadással, hervadással reagálnak. Ha az öntözés hatására a növény felveszi az eredeti alakját (helyreáll a turgor nyomás, a vízzel telítettség), akkor nincs nagy probléma. Ha a törzs közvetlenül a talaj feletti részen felpuhul, akkor viszont a hervadásnak a túlöntözés miatti rothadás az oka (ez pár héten belül egyértelműen ki fog derülni). Ilyenkor sem szabad feladni, mert a Diffenbachia nagyon könnyen szaporítható akár dugványozással, akár vízben való gyökereztetéssel.
A növények leveleinek hátoldalán az üvegházi molytetű telepedett meg. Ez egy szívó kártevő, tehát nem rágja a leveleket, ahogy megfigyelte. Sajnos szinte minden növényfajt meg szokott (tud) fertőzni, szobában tartott növényekre is rátelepedik, különösen a puha levelű virágokat szereti. Üvegházi kártevő, de nyáron a szabadban megél, terjed. Chess vagy Actara rovarölő szereket javaslom, 2-3 napos időközzel legalább 3 alkalommal permetezze le a növényeket, a permetezéssel egy időben ugyanezen permetlével öntözze is be a növényeket víz helyett. Természetesen a kezelés után 10 napig termés vagy levél a kezelt növényekről nem fogyasztható. Ősszel a teraszról szobába bevitt virágokat is érdemes lepermetezni még a szabadban megelőzésképpen az ajánlott szerek valamelyikével. Édenkertész
A három növény közül az Eucalyptus coccifera a legalkalmasabb a konténeres nevelésre, mert kicsit visszafogottabb növekedési erélyű, mint a másik két faj. Az erkélyen szépen fejlődne, de a szobai tartásnál lehullhatnak a levelek, ha alacsony a páratartalom, kevés a fény, és meleg van. Ez pedig télen könnyen előfordulhat. A teleltetésre társasháznál egy világos lépcsőház lenne a legmegfelelőbb, vagy egész télen az erkélyen maradhatna, és csak a nagyon fagyos napokon kerülne fagymentes, de nem meleg helyiségbe. Az illatától nem kell tartani, annyira nem érződik, hogy zavaró legyen. A jól ismert illatot lepárlással nyerik a levelekből, és csak így, olaj formában olyan tömény.