Cookie - csokis kekszrecept Amerikából

5
Cookie - csokis kekszrecept Amerikából
A csokidarabos sütemény Amerika leghíresebb süteménye. Rengetek amerikai filmben láthatjuk, hisz a családi ünnepek alkalmával nem hiányozhat az asztalról. Ruke Wakefield, a Massachusetts-i Toll House Inn tulajdonosa találta ki a receptjét 1930-ban. 

A történet szerint egy napon  Ruke úgy döntött, hogy apró csokoládé darabokat tesz a vajas sütemény masszájába. Ez a rögtönzött „csokis süti" , avagy ahogy Amerikában hívják "cookie" nagyon hamar elterjedt a vásárlók körében, és a híre eljutott a Nestle céghez is. A Nestle ráébredt, hogy jó ötlet csokoládé darabokat szórni a süteménybe, mert már 1939-ben piacra dobták apró, sárga csomagolású, csokis kekszüket. A cég ezután levédette a Toll House nevet és megvette Ruth Wakefields „csokidarabos" süteményreceptjének a jogdíját. Ezután már „Híres Toll House süti" néven szerepelt a csomagolás hátulján.

A csokidarabos sütemény receptje nagyban hasonlít a ma kapható Nestle csokis kekszre és gyermekeim látszólag sosem fogják megunni. A sótlan vajból, valamint fehér- és barnacukor keverékéből készülő keksz nagyon ízletes és ropogós, széle pedig karamellizált. Bár a recept lisztből, cukorból (fehér/barna), vajból vagy margarinból, sütőporból és/vagy szódabikarbónából, tojásból, vaníliából és csokoládé darabkákból áll, a sütemény íze és állaga recept szerint változhat. Szóval, ha egy más fajta csokidarabos kekszet is ki szeretnél próbálni, itt bármikor találsz recepteket.

 

Amerikai csokis keksz (Cookie) receptje

  • 1 csésze (226 g) szobahőmérsékletű, sótlan vaj
  • ¾ csésze (150 g) fehér kristálycukor
  • ¾ csésze (160 g) erős csomagolású világos barnacukor
  • 2 nagy tojás
  • 1 ½ teáskanál tiszta vaníliakivonat
  • 2 ¼ csésze (295 g) teljeskiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál só
  • 1 ½ csésze (270 g) félédes csokoládé darabok
  • 1 csésze (100 g) aprított dió vagy pekándió (tetszés szerint)

Csokidarabos szárazsütemény:

Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra és helyezd a sütő rácsot középre. Bélelj ki két sütőlapot sütőpapírral.

Az elektromos robotgép táljába addig verd a vajat, míg puha és krémes nem lesz. Add hozzá a fehér- és barnacukrot, majd keverd még 2 percig. Aztán törd a tojásokat egyenként bele és ne feledd, mindegyik után jól megkeverni. Add hozzá a vaníliakivonatot is és verd fel, amíg el nem vegyül. Kapard le a tál oldalát, ha szükséges.

Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót. Mindezt add hozzá a tojásos keverékhez és addig verd, míg teljesen össze nem keverednek, időközben pedig szórd bele a csokoládé darabokat és a diót. Ha a massza túl puha, fedd le és tedd a hűtőbe, amíg megszilárdul (kb. 30 perc).

Nagyobb süteményhez használj körülbelül 2 kanálnyi fagylaltgombócot vagy helyezz kétkanálnyi (35 g) masszát az előkészített sütőlapokra. Süsd körülbelül 12-14 percig, vagy amíg a széle aranybarna nem lesz. Hagyd hűlni a rácson.

A recept 48 darab keksz elkészítéséhez elegendő.

Megjegyzés: A masszát akár le is fagyaszthatod. Formázz belőle golyókat, és azokat helyezd a sütőpapírral kibélelt sütőlapokra. Fagyaszd le, majd helyezd a golyókat egy hűtőtáskába, zárd le és tedd újra a mélyhűtőbe. Sütéskor csak helyezd őket sütőlapokra, és mehetnek is be a sütőbe!

értékelés