Citromos-áfonyás kalács
Azok, akik szeretnek reggelire édességet enni, azok néha leválthatják a zabpehelyt, mondjuk citromos-áfonyás kalácsra. A kalács tele van édes áfonya darabokkal, és ha sütés után azonnal bekenjük citromos glazúrral, nem csak az aromáját veszi át, hanem meg is puhul.

A citromos-áfonyás kalács elkészítése:

 

Nagyon hasonlít az egyensúlytésztához, így a nap bármely szakaszában fogyasztható. Már azóta használom ezt a receptet, amióta 1991-ben kivágtam a receptet a Bon Appetit magazinból.

A citrom képes minden más gyümölcsből a legjobbat kihozni. Számos receptben használnak citromhéjat, mert abban rejtőzik a citrom valódi aromája. Emiatt inkább bio-citromot vásárolok, nem pedig kereskedelmileg termesztett, rovarirtóval beszórt citromot. Ettől függetlenül használat előtt mindig mosd meg jó alaposan.

A vad áfonya és annak termesztett rokona is tökéletesen megfelel a célra. Az áfonya antioxidánsokban gazdag gyümölcs, a rost- és káliumtartalma magas, a nátriumtartalma pedig alacsony. Mivel az áfonyát műanyag tasakokban árulják, ellenőrizd le, hogy nincs-e az alján nedves vagy foltos terület. Én általában felnyitom a tasakot, hogy leellenőrizzem az áfonyák színét és állapotát. A fehér virág természetes védelmet nyújt a nap ellen, és emellett a frissesség jeleinek számítanak. Amikor friss áfonyát keversz a masszába, légy óvatos, hogy ne törjenek össze és ne színezzék be az egészet kékre. Ha nagyobbat használsz, mint én most, akkor sütés közben az lecsúszik a kenyér aljára. Használj kisebb áfonyát ennek megelőzése érdekében.

 

A citromos-áfonyás kalács receptje:


Hozzávalók:

 

  • 1 ½ csésze (195 g) teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál só
  • 6 evőkanál (85 g) szobahőmérsékletű, sótlan vaj
  • ¾ csésze (150 g) fehér kristálycukor
  • 2 nagy tojás
  • ½ teáskanál tiszta vanília kivonat
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj
  • ½ csésze (120 ml) tej
  • 1 csésze friss áfonya

 

Citromos glazúr:

  • ¼ csésze (50 g) fehér kristálycukor
  • 2 evőkanál friss citromlé

 

A citromos-áfonyás kalács elkészítése:

 

Melegítsd elő a sütőt 180 Cº-ra és helyezd a rácsot a sütő középső részébe. Vajazd meg a 23 x 13 x 8 centiméteres tepsi alját és belső oldalát.

Egy külön tálba keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót.

Az elektromos mixer táljába verd fel a vajat, amíg meg nem puhul (kb. 1 percig). Add hozzá a cukrot, majd ismét addig verd, amíg jó puha és habos nem lesz. Törd bele egyenként a tojásokat, és mindegyik tojás után keverj még egy keveset rajta. Kapard le a tál oldalát, ha szükséges. Add hozzá a vanília kivonatot és a citromhéjat. Állítsd lassú fokozatra a mixert, és add hozzá a lisztes keveréket (három részletben) és a tejet (két részletben) úgy, hogy a liszttel kezd, és fejezd be. Miután jól összekeveredtek, tedd bele az áfonyát.

Öntsd a masszát a tepsibe, és hagyd sülni körülbelül 55-65 percig, vagy amíg a kalács aranybarna nem lesz, és a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön.

 

 

 

Időközben egy kisebb fémedényben keverd össze a cukrot és a citromlét, amíg a cukor el nem olvad.

Amikor a kalács készen van, vedd ki és tedd a rácsra hűlni. Egy fogpiszkálóval szúrj apró lyukakat a kalács teljes felületére, majd kend be a tetejét a citromos glazúrral. Hagyd a tepsibe hűlni még 30 percig, majd vedd ki és tedd a rácsra. A legjobb, ha még aznap elfogyasztják.

A recept egy kalács készítéséhez elegendő.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Milyen mutatós, 2-3 féle növényt ültessek piros álló muskátli mellé kaspóba, a teraszra?

Muskátlik mellé gyakran szoktak ültetni petúniát, verbénát vagy tömpevirágot.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Gloxínia

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.