2391. 10 igazán finom egzotikus gyümölcs
Amikor egzotikus helyekre látogatunk érdemes kipróbálni a helyi konyha különlegességeit, és a hely egzotikus gyümölcseit. Összegyűjtöttünk 10 trópusi gyümölcsöt, amit mindenkinek érdemes kipróbálni,
Amikor egzotikus helyekre látogatunk érdemes kipróbálni a helyi konyha különlegességeit, és a hely egzotikus gyümölcseit. Összegyűjtöttünk 10 trópusi gyümölcsöt, amit mindenkinek érdemes kipróbálni,
Az egzotikus helyek meglátogatása a fürdés vagy a napozás mellett azt is jelenti, hogy kipróbáljuk a helyi süteményeket és az egzotikus gyümölcsöket. Az egzotikus gyümölcsök az egyedi ízükről, a tápértékükről és a jótékony hatásukról ismertek.
Azokat a zöldségeket tartjuk egzotikusnak, amelyeket nem lehet megtalálni a világ minden részén. Ezeket a zöldségeket lehűtve szállítják a világ minden tájára, azért, hogy megőrizzék eredeti ízüket és illatukat. Nézzük, melyek ezek a zöldségek!
Szederszörp receptje: Válogassuk át és mossuk meg a szedret, majd passzírozzuk át, és üvegedénybe téve langyos helyen tartsuk mindaddig, míg erjedni nem kezd. Úgy 5-6 nap pihentetés után öntsük bele egy vászonzacskóba, és csurgassuk ki a levét. Minden liter léhez 1 kg cukrot tegyünk, és lassú tűzön melegítsük, a forrás kezdetétől számítva 10 percig. Majd végül töltsük üvegekbe, és légmentesen lezárva tároljuk.
A levendula egy igen ismert fűszer- és gyógynövény, ami nem véletlenül ennyire népszerű. Lássuk, hogy hogyan tett szert ilyen népszerűségre, és hogyan változott a használata az évszázadok során. Ebben a cikkben a levendula ókori használatáról olvashatunk.
A növény az Aeonium arboreum, magyarul fás kövirózsa, de az ismert kövirózsákhoz nincs sok köze. Észak-Afrikában, főleg az Atlasz hegységben honos, ahol most szintén hideg és esős az időjárás. Ebből következően növényünknek most van a téli nyugalmi időszaka, leveleit is ezért hullatta el. Ez minden évben kissé eltérő időpontokban, de be fog következni. Kifejletten kb. 1,70 -2 m magasra is megnőhet. A szára a levéllhullás miatt fokozatosan felkopaszodik, és a tetején maradó levélrózsa pár év múlva hatalmas virágzatot fejleszt sárga virágokkal. Télen keveset öntözze, ha lehet hűvös helyen tartsa, akár 4-5 C°-on. A fagymentes időszakban javaslom szabadtéri tartását félárnyékos helyen, bőséges öntözéssel. A Debreceni Pozsgástár című színes, képes magazinból sok mindent megtudhat a pozsgásnövényekről. Erről a növényről nemrégiben érdekes cikk jelent meg.
Ennél többet nem igazán tehet a növényért. Ha lehet, állítsa ne túl meleg - optimálisan 18 °C körüli helyre. Tavasszal kiderül, hogy kihajt-e vagy meg kell válni tőle. Addig alig öntözze, hiszen nincs levele, amivel párologtatna, csak ne hagyja, hogy a földlabdája teljesen kiszáradjon.
Ez egy hibrid orchidea, amit a holland kertészetek a Cambria névvel illetnek. Általában mérsékelt hőmérsékletigényűek. Tartásmódjuk: félárnyékos (reggeli-esti napfényt kaphat), nem túl meleg (télen, nappal 18-20 fok, éjjel 13-15 fok, nyáron, nappal 18-25 fok, éjjel 18-21 fok)hely. A talaja ne száradjon ki, de ez nem vizes talajt, hanem csak nyirkosat jelent. A képen látható növénynek semmi baja, a kifejlett bulbák valószínű már elvirágoztak és most az új bulbák nevelése fog következni, azok már nem lesznek ilyen ráncosak, viszont minél nagyobb lesz az új hajtás, annál ráncosabb lesz a régi (ha kevés a tápanyag!), úgyhogy ez természetes. A szabadba szökő gyökerek is szépek és nem kell őket kényszeriteni a cserépbe. Ha akar, nőjön a levegőbe (ez azt jelzi, hogy megfelelő a páratartalom!)
A képen egy nemesített hunyor faj (Helleborus) látható. A hazai flórában is élő, védett illatos hunyor rokona. Értéke, hogy nagyon korán, január-februárban virágzik. Magról viszonylag gyorsan elszaporodik.
Vízben nem igazán lehet gyökereztetni. Dugványozással elvileg lehet szaporítani a tuját tavasz-nyár eleji dugványozással, de sikeres gyökeresedésre csak akkor számíthatunk, ha biztosítani tudjuk az egyenletesen magas páratartalmat, megfelelő ültetőközeget. A gyökeresedést örökzöldek számára összeállított hormonporral segíthetjük elő.