Egészséges egzotikus zöldségek az asztalon
Azokat a zöldségeket tartjuk egzotikusnak, amelyeket nem lehet megtalálni a világ minden részén. Ezeket a zöldségeket lehűtve szállítják a világ minden tájára, azért, hogy megőrizzék eredeti ízüket és illatukat. Nézzük, melyek ezek a zöldségek!

Egzotikus zöldségek:


  • Kelbimbó
  • Bordáskel
  • Daikon (japán retek)
  • Karalábé
  • Csili paprika
  • Édesburgonya
  • Jamgyökér
  • Főzőbanán (plantain)
  • Okra
  • Mungó bab
  • Shiitake gomba
  • Édeskömény
  • Aszparágusz
  • Brokkoli
  • Cukkini
  • Endíviasaláta
  • Póréhagyma
  • Zeller

Most pedig szeretnénk kiemelni néhányat közülük:

 

Articsóka



Ez a zöldség a mediterrán vidékekről származik. Ez az egyik legidősebb ember által ismert étel. Ennek a zöldségnek ugyan  riasztó külseje, de puha, ehető és ízletes ˝szíve˝ van. Előételként, fő fogásként vagy körítésként lehet tálalni. Általában előételként szolgálják fel vajöntettel és majonézzel. Gazdag C vitaminban és folsavban. Több fajta articsóka van, az egyik közülük a csicsóka. A csicsóka gumós növény, aminek a mérete és a színe hasonlít a gyömbérgyökérhez.

 

Karalábé

 

 

Ennek a zöldségnek nagy szára és finom, fehérrépaszerű íze van, a színe lehet zöld vagy lila. A karalábét kb. egy hétig lehet hűtőszekrényben tárolni a megvágása után. Akárcsak a fehérrépának, ennek is a gyökerét kell megfőzni. A karalábé tartalmaz C vitamint és káliumot.

 

Bordás kel

 

 

Egy keleti káposzta, amit kínai káposztának is neveznek. Nagyon tápláló zöldség, és sokat használják a kínai konyhán. Fehér szára van, amin a nagy kanálformájú sötétzöld levelek nőnek. Az íze hasonlít a spenótéhoz. Míg a szára gyengébb ízű, addig a levelei csípősek. Főzve vagy párolva viszont édes ízt kap. Sok vizet és C vitamint tartalmaz, ugyanakkor gazdag A vitaminban és kalciumban. A bordás kelt levesek készítéséhez használjuk.  3 napig lehet hűtőben tárolni, jól szellőző műanyag zacskóban.

 

Kelbimbó

 

 

A kelbimbó Belgiumból származik. Napjainkban viszont Olaszországban is nagy mennyiségben termesztik. A kelbimbó nagysága nem haladja meg egy golflabda méretét. Az íze hasonlít a karfioléhoz azzal a különbséggel, hogy a kelbimbónak tömöttebb felépítése és gyengébb íze van. Gazdag C és K vitaminban, valamint foszfátokban, emellett rákmegelőző hatása is van. A kelbimbót általában főzve és sózva esszük. Salátákhoz, előételekhez vagy húsos ételek kiegészítőjeként kiváló.

 

Aszparágusz

 

 

Az aszparáguszt, vagyis spárgát, több mint 2000 évvel ezelőtt fedezték fel a Kelet Mediterrán vidékeken. Az 'Aspargo' egy görög szó, aminek a jelentése hajtás. Gyógyító hatása miatt a rómaiak és a görögök nagy tiszteletben tartották ezt a növényt. Napjainkban, széles körben használatos salátákhoz és a fő ételek kiegészítőjeként. Jótékony hatása van, ha nyersen vagy majdnem nyersen fogyasztjuk. Az aszparágusz fehér változatát is megtalálhatjuk az üzletekben.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Leyland ciprus sövény foltokban sárgul, nem fejlődnek új levelek. és a levelek elkezdtek száradni, majd rövid időn belül az egész ág kiszárad. . .

A permetezés mellé tápanyagutánpótlás is jár a növényeknek!

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Oroszlanszáj

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.