2776. Mit kell tudni az agávé nektárakról? - 2. rész
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
Manapság a magas fruktóztartalmú agave szirupot elsősorban két cég gyártja: a Nekulti és az Iidea. Nézzük, hogy hogyan is működik az agave nektár értékesítése.
Nézzük milyen káros hatása lehet az agave nektár édesítőszernek, amennyiben sokat használunk belőle.
Az olyan új édesítőszerek, mint az agave szirup (finomított fruktóz), azért készültek, hogy profitot hozzanak, nem azért, hogy elősegítsék az egészséges táplálkozást.
Vörös, fehér, száraz vagy édes a bor, szinte mindegy, fontos, hogy ott legyünk és találkozzunk! Mosolyogva koccintsuk egymás és a magunk egészségére, és büszkék legyünk nemzeti kincseinkre! Együtt lesz itt minden: hagyomány, zene, tánc, költészet és természetesen a mindent átölelő bor. Szarka Gyulának, a Ghymes frontemberének szavait kölcsönözve hívunk mindenkit a Budavári Borfesztiválra.
Helyettesítő szer lehet a Nevirol, amely meghosszabbítja a bibék élettartamát, tehát nagyobb a jó megtermékenyülés esélye, de kell a megporzás. A jó porzófajta, annak közelsége, és az elegendő méhjárás önmagában is elegendő lehet, a szer használatát csak akkor javaslom, ha valamelyik tényezővel baj van. Egyébként túlkötés lehet az eredmény, vagyis sok, kicsi gyümölcs.
A növényi alkoholos kivonatokat tinktúrának hívjuk. Fokhagymából az alábbi módon készíthető: Fokhagyma tinktúra: 2 dl tiszta alkoholba szeleteljünk annyi fokhagymát, amennyit ellep az alkohol. Azután higítsunk az alkoholnak megfelelő mennyiségű desztillált vízzel. Néhány hét állás után leszűrjük és orvosságos üvegekbe töltve használhatjuk. Csak fokozatosan növeljük az adagot, először csak 5-5 cseppet fogyasszunk.
A szakirodalom azt mondja, hogy ne tegyünk kutyaürüléket a komposztba, mert káros baktériumokat tartalmazhat. A saját komposztomba én tettem, mert azt gondoltam, hogy nem találok meg minden darabot a gyepen, és azt a száradás után a fűnyíró rendesen elporlasztja, elszéleszti a levegőbe, tehát úgyis megkapom azokat. Döntsön saját feje szerint. A komposztálás folyamata - sosem késő belekezdeni! Tavasszal vagy ősszel komposztáljuk a talajt? Komposztálási módszerek
A képen látható növény valószínűleg guava, ha az Interneten rákeres, akkor talán pontosabban be tudja azonosítani. Sajnos így fényképről pontosan meghatározni elég nehéz.
Tavasszal azokat a hagymákat és gumókat kell elültetnünk, amelyek nyáron virágoznak és föld alatti részeik nem télállóak, hanem érzékenyek a fagyra ezért ősszel fel kell szedni őket a talajból és száraz, fagymentes helyen teleltetni. Az ültetési mélység és az egymástól való távolság legyen kb. 10 cm. Nem igényel különleges földet, általános, laza, jó vízelvezető talaj megfelelő számára.