Mit kell tudni az agávé nektárakról? - 3. rész
Manapság a magas fruktóztartalmú agave szirupot elsősorban két cég gyártja: a Nekulti és az Iidea. Nézzük, hogy hogyan is működik az agave nektár értékesítése. 

 

A magas fruktóztartalmú agávé édesítő kétes története


2002-ben felhatalmazással a kezükben az amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) bűnügyi nyomozóhivatalának szövetségi ügynökei dörömböltek Észak-Amerika legnagyobb agave nektár forgalmazójának, a kaliforniai, Western Commerce Corporation ajtaján.

Az FDA fogyasztói érdekvédelmének egy ritka esetében ők felfedezték, hogy a WCC helyettesítette az agave szirupot magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal (hogy az alacsonyabb költségek tovább növeljék a haszonkulcsot). Amíg a szövetségi ügynökök elkobozták az árut a raktárból, a WCC tulajdonosai eltűntek. Elmenekültek az országból több millió dollárral, hogy elkerüljék a büntetőeljárást.

Ez a hamisított agávé szirup (finomított fruktóz) biotermékként lett címkézve, hogy becsapják a fogyasztókat, akik azt hiszik, tiszta terméket kapnak. Ez mutatja, hogyan ellenőrizték a biotermékek címkézését az Amerikai Egyesült Államokban eddig.

Manapság a magas fruktóztartalmú agávé nektárt elsősorban két cég gyártja: Nekulti és Iidea. Egy harmadik agávé forgalmazó (Volcanic) közzétett egy gyanús kijelentést a weboldalán: „ha az agávé a másik két cég valamelyikétől származik (Mexikóból), akkor valami biztosan hozzá lett adva.”

Ezek a Nekultira és az Iideára utalnak. Állításuk egy elemzésen alapul, melynek állítása szerint az ő nektárjuk alacsonyabb szintű finomított fruktózt tartalmaz.

 

óriás-agave
Szobanövénynek alig nevezhető agávé

 

A kék agávé nektár nem egy biztonságos édesítőszer


Amikor a spanyolok 1535 körül beléptek az Új Világba, magukkal hozták szeretett brandy-jüket. Amikor készleteik kimerültek, találniuk kellett valami új alkoholos italt a brandy helyett. A spanyolok úgy találták, hogy a mai nevén kék agavénak nevezett növény levének lepárlásával egy erős alkoholtartalmú italt tudnak előállítani, mely azóta a mostani tequilává nőtte ki magát.

Ahhoz, hogy édesítőszert lehessen nyerni a kék agavéból, az egész ananászhoz hasonlító óriási gyökeret el kell távolítani a földből, ezt később megszárítják, kivonják a levét, így nyerik az agave keményítő lét. Ez egyáltalán nem hasonlít a kék agave hagyományos felhasználásához. Míg a kék agave nagyszerű a tequila lepárlásához, ha vegyi úton finomított fruktózzá alakítják, több olyan tulajdonsággal rendelkezhet, mely emberi fogyasztáskor veszélyessé és mérgezővé teszi.

 

Vetélést okozhat az agávé nektár használata!

 

„A yukka-fajokról és más agavefajtákról köztudott, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak szaponint”. Sok agavefajtában a szaponin mérgező szteroid származék, és hashajtó hatása is van. Kerülendő a fogyasztása a terhesség és a szoptatás ideje alatt, mert vetéléshez vezethet. A nem terhes egyénekre is káros hatással vannak, és sok veszélyeztetett egészségű fogyasztóra is.

Ismeretes, hogy fogyasztása belső vérzéseket okozhat, mert pusztítja a vörös vértesteket, valamint veszélyes lehet sztatint és magas vérnyomás elleni gyógyszereket szedők számára is. Az agávé serkenti a vérkeringést a méhben. Más, első kézből származó jelentések azt mutatják, hogy az agávé sterilitást okozhat nőknél. Mivel az agávé szirup előállítása nem a hagyományos módon történik, lennie kellene egy figyelmeztető címkének az édesítőszer csomagolásán, melyen feltüntetik, hogy a fogyasztása vetélést okozhat, mivel gyengíti a méh nyálkahártyáját.

 

<<Előző oldal  |  Következő oldal >>

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

LEvendulát ültetnénk tarackos, száraz kertünkbe. Mi a teendő?

A taracktól meg kell szabadulni a beültetés előtt,

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.