2776. Mit kell tudni az agávé nektárakról? - 2. rész
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
Manapság a magas fruktóztartalmú agave szirupot elsősorban két cég gyártja: a Nekulti és az Iidea. Nézzük, hogy hogyan is működik az agave nektár értékesítése.
Nézzük milyen káros hatása lehet az agave nektár édesítőszernek, amennyiben sokat használunk belőle.
Az olyan új édesítőszerek, mint az agave szirup (finomított fruktóz), azért készültek, hogy profitot hozzanak, nem azért, hogy elősegítsék az egészséges táplálkozást.
Vörös, fehér, száraz vagy édes a bor, szinte mindegy, fontos, hogy ott legyünk és találkozzunk! Mosolyogva koccintsuk egymás és a magunk egészségére, és büszkék legyünk nemzeti kincseinkre! Együtt lesz itt minden: hagyomány, zene, tánc, költészet és természetesen a mindent átölelő bor. Szarka Gyulának, a Ghymes frontemberének szavait kölcsönözve hívunk mindenkit a Budavári Borfesztiválra.
Fagymentes időszakban kimondottan ajánlott a lemosó permetezés! A permetezés mellett ne feledkezzünk meg a talajra hullott beteg, fertőzött levelek megsemmisítéséről sem. Bővebben:
A virágzást serkentő tápoldatok természetesen nem csak a bimbóképződést, hanem a virágzást, sőt a beérést is segítik, ha folyamatosan adagoljuk a tápot. Az előírt mennyiségek betartása ekkor is fontos, a túlzott mértékű táplálással akár árthatunk is növényünknek.
A hagyományos értelemben vett szavatossági idő nincs, a hosszú tárolás alatt csak a víztartalom és a nitrogéntartalom csökken gyorsan, a többi tápelem szintje megmarad, a szervesanyag mennyisége csak lassan csökken, ahogyan komposztálódik az anyag.
Az újonnan feltörő sarjakat permetezze le valamelyik glifozát tartalmú gyomirtószer 2 %-os oldatával, amikor azok legalább 20-30 cm magasak. Valószínűleg nem elég egy kezelés, várhatóan szükség lesz 2-3 - szori ismétlésre, de azután végleges lesz az eredmény.
Fokozatosan kell a melegre bevinni, úgy ahogy a természetben is történik tavasszal Először hideg, sötét helyen kell tartani 5 fok körüli hőmérsékleten 2-3 hétig. Amikor megjelent a rügy, akkor lehet 10-15 fok körüli világos helyre rakni. Ekkor megkezdődik a virág növekedése. Amikor már elég nagy (pl. 10 cm) akkor be lehet tenni meleg helyre, szobába is, mert innen már gyorsan virágot bonthat.